Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ετοιμος να τολμήσει...

Συνέντευξη του Αλ. Αλαβάνου στη ΔΕΘ

Τα κιτάπια της ΕΕ που αφορούν στο περιβάλλον φαίνεται πως «ξεσκόνισε» ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος, προκειμένου να διατυπώσει πρόταση δέκα σημείων για «αειφόρο ανάπτυξη», χωρίς ούτε ένα απ' αυτά να θίγει το μεγάλο κεφάλαιο, που ασύδοτο στο κυνήγι των κερδών πληγώνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον. Τις σχετικές προτάσεις ο Αλ. Αλαβάνος παρουσίασε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υιοθέτησε πλήρως τις επιλογές που προωθεί η ΕΕ προβάλλοντας ως μονόδρομο την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εγκατάλειψη των παραδοσιακών (λιγνίτη, πετρέλαιο κλπ). Στο πλαίσιο αυτό και εναρμονισμένος με κατευθύνσεις της ΚΑΠ, την οποία ο ΣΥΝ δεν απορρίπτει, αλλά αιτείται μεταρρύθμισής της, πρότεινε, στήριξη μεθόδων καλλιέργειας που «καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ή στηρίζονται σε ήπιες μορφές».

Απέδωσε τα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε «ακυβερνησία σε σχέση με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής».

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΝ, εμφανίστηκε να διαφοροποιείται από το ΠΑΣΟΚ σε επιμέρους θέσεις και όχι στο σύνολο της πολιτικής του, προβάλλοντας, πχ το άρθρο 16, τη στάση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη βάση της Σούδας.

Κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να πιστέψουν στην Αριστερά και να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «όπως κάποτε πίστεψαν σε ένα μεγάλο εγχείρημα αλλαγής που θα φέρει τομές» και σήμερα να συμβάλλουν ώστε μέσα από αυτές τις εκλογές να βγει ένα «μήνυμα αλλαγής που θα επηρεάσει τις εξελίξεις στις διάφορες πολιτικές πράξεις στη χώρα μας».

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. «Υπάρχει ένα ερώτημα σήμερα και ένα ενδεχόμενο. Να μην υπάρξει αυτοδυναμία κανενός κόμματος από τα δυο μεγάλα. Από εκεί και πέρα, όταν έχεις αυτό το ενδεχόμενο, διαμορφώνονται δυο αν θέλετε ανακλαστικές κινήσεις της Αριστεράς. Η μια, μέσα της, να πει "το θέλω αυτό", απλώς να τους κοντύνουμε. Θα βρεθεί κυβέρνηση. Εγώ αρκούμαι να έχω την επιρροή μου μέσα στο σύστημα. Δεν αμφισβητώ το σύστημα. Εχει κάποιο πλεονέκτημα αυτή η τοποθέτηση γιατί δε σου βάζει δύσκολα προβλήματα. Αλλά, αν όντως η Αριστερά θέλει μια μεγάλη αλλαγή, θέλει να προχωρήσει ο τόπος, δεν μπορεί να υποκύπτει στο εκβιαστικό δίλημμα της αυτοδυναμίας. Μετέφερα εδώ το πρόγραμμά μας το οικολογικό. Σημαίνει ότι εμείς θέλουμε να γίνει πράξη αυτό το πρόγραμμα το οικολογικό ή το κοινωνικό μας πρόγραμμα. Τότε πρέπει να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ενδεχόμενο. Με όσα προβλήματα αν θέλετε δύσκολα κι αν βάζει.

Και θέλω να πω ότι ναι, είμαστε έτοιμοι για μια Ελλάδα στην οποία θα υπάρχει κυβέρνηση κάποιου από τα δυο κόμματα (...) αλλά είμαστε έτοιμοι και θέλουμε μια Ελλάδα χωρίς αυτοδυναμίες (...). Είναι δύσκολο το εγχείρημα, εμείς όμως το αναλαμβάνουμε διότι θέλουμε να είμαστε συνεπείς, όχι να κρατήσουμε απλώς σε μια επιρροή ενός κόσμου που θα μας κάνει στην πραγματικότητα μέρος του συστήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ