Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
«Ισχυρή» κυβέρνηση για αντιλαϊκές ανατροπές
  • «Θα κινηθούμε με εντονότερους ρυθμούς και πιο αποφασιστικά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων», το ξεκάθαρο μήνυμα του πρωθυπουργού
  • Αμεσες προτεραιότητες οι αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στην Παιδεία, η ένταση των φορολογικών επιδρομών, οι «τομές» στο κράτος

Τα χειρότερα που έρχονται για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στην περίπτωση που από τις εκλογές προκύψει ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ και δικομματισμός, περιέγραψε με σαφήνεια ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα εμπιστευτεί αυτή την πολιτική!

Αμεσες και βαθιές ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία (από την κορυφή μέχρι τη βάση), ένταση των φορολογικών επιδρομών στα λαϊκά στρώματα (έμμεσοι φόροι), βαθιές «τομές» στο κράτος (Καποδίστριας 2), παράδοση των δασών στην τσιμεντοποίηση (αναθεώρηση του άρθρου 24), αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ την επόμενη των εκλογών.

Το μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ ήταν ξεκάθαρο: «Θα κινηθούμε με πιο εντατικούς ρυθμούς και πιο αποφασιστικά για την προώθηση των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Ταυτόχρονα όμως αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα δε δίστασε να ισχυριστεί ότι οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις «ωφελούν τους οικονομικά ασθενέστερους»(!). Ανατριχίλα προκάλεσε επίσης η δήλωσή του ότι θεωρεί πολύ θετικό γεγονός(!) την επιβολή ελαστικών εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, αφήνοντας έτσι να διαφανεί και η βούλησή του για την κατάργηση της «μονιμότητας» των εργαζομένων στο δημόσιο.

Ο Κ. Καραμανλής, που την προηγούμενη μέρα είχε εκτοξεύσει τα πυροτεχνήματα με την κατάργηση του φόρου γονικής παροχής και κληρονομιάς, παρουσίασε μια σχεδόν ειδυλλιακή πραγματικότητα, όπου χάρη στην ενίσχυση που προσφέρει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις, γίνονται επενδύσεις, αντιμετωπίζεται η ανεργία και όλα βαδίζουν στο σωστό δρόμο, όπου αναπόφευκτα υπάρχουν και «κάποια λάθη και παραλείψεις».

Αντιλαϊκές προτεραιότητες...

Από τις απαντήσεις του Κ. Καραμανλή κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ προκύπτουν τα παρακάτω:

- Ασφαλιστικό: Θα είναι το πρώτο θέμα που θα προωθήσει αμέσως μετά τις εκλογές κατεδαφίζοντας νέα ασφαλιστικά δικαιώματα. «Εχουμε την πολιτική βούληση να πάρουμε τις αποφάσεις που επιβάλλεται», είπε, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα περί κοινωνικού διαλόγου. Επιχειρώντας να αποφύγει το πολιτικό κόστος στις κάλπες, διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει λόγος για να αυξηθούν τα όρια ηλικίας ούτε να μειωθούν οι συντάξεις», αλλά την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει η ενοποίηση των ταμείων και θ' αλλάξει ο κατάλογος με τα βαρέα και ανθυγιεινά.

- Παιδεία: Συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών. Καμία αναφορά σε δημόσια και δωρεάν Παιδεία - αντίθετα βασικό στοιχείο θα είναι, όπως είπε, η ανταγωνιστικότητα. Ειδική αναφορά έκανε στην αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, ενώ επισήμανε ότι «οι αντιρρήσεις για το άρθρο 16 δεν είναι επίκαιρες το 2007».

- Εμμεσοι φόροι: Η αύξηση των έμμεσων φόρων - των πιο αντιλαϊκών φόρων - είναι το μόνο σίγουρο για την επόμενη τετραετία, ενώ δεδομένη είναι η παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των ακινήτων της πλουτοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ - πιθανότατα στο 21% από 19% - λέγοντας ότι «δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε 2-3 χρόνια». Η ειρωνεία είναι ότι δήλωσε υπέρμαχος της μείωσης της φορολογίας, εννοώντας προφανώς της φορολογίας των επιχειρήσεων και της πλουτοκρατίας.

- «Μεταρρύθμιση» στο κράτος. Η «διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα», είπε και δίνοντας το στίγμα της, συμπλήρωσε ότι «χρειαζόμαστε λιγότερες, ισχυρότερες και άρα αποτελεσματικότερες μονάδες Αυτοδιοίκησης». Ολα αυτά θα γίνουν σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ...

- Τσεκούρι στις κοινωνικές δαπάνες. Ο Κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι πόροι για την κοινωνική πολιτική μάλλον περισσεύουν και το πρόβλημα είναι «η αποτελεσματική διαχείριση και στόχευση». Γι' αυτό «η μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους είναι μία από τις πέντε βασικές μας προτεραιότητες».

- Αναθεώρηση του άρθρου 24. Υπερασπίστηκε την αναθεώρηση του άρθρου 24 λέγοντας ότι προστατεύει «το πραγματικό δάσος»(!), αλλά για να αποφύγει το «μαύρο» στις κάλπες, άφησε να διαφανεί ότι «προβληματίζεται» παραπέμποντας για οριστικές αποφάσεις στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

... και εκβιαστικά διλήμματα

Μαζί με τις «παροχές» - κοροϊδία και τις «παχιές» υποσχέσεις, στο προεκλογικό οπλοστάσιο της ΝΔ είναι η εντεινόμενη χρήση των εκβιαστικών διλημμάτων με αιχμή του δόρατος το «ισχυρή αυτοδυναμία ή αστάθεια και νέες εκλογές». Ο ίδιος όμως ο Κ. Καραμανλής εμφανίστηκε βέβαιος για άνετη νίκη. «Δική σας εκτίμηση ότι είναι ντέρμπι, δεν είναι δική μου», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ με καθαρή πλειοψηφία, αλλά και στην περίπτωση που υπάρξει «ισχνή πλειοψηφία», είπε ότι δεν είναι θέμα αριθμών αλλά πολιτικής βούλησης «να προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις». Μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του θεωρείται η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση «τι θα κάνει αν ηττηθεί στις εκλογές». Ανέφερε ότι είναι 51 ετών και συμπλήρωσε: «σαν νωρίς δε μου λέτε να βγω στη σύνταξη; Εχουμε δύσκολο έργο, σημαντικά βήματα να κάνουμε και βρισκόμαστε στη μέση ενός ανηφορικού δρόμου».

Ισχυρή λαϊκή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση ζήτησε ο Κ. Καραμανλής στις προεκλογικές συγκεντρώσεις προχτές το βράδυ στη Λάρισα και χτες το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης. «Ο τόπος χρειάζεται μια κυβέρνηση που να μπορεί να παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Να κάνει τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Μια κυβέρνηση που να προσφέρει σταθερότητα και σιγουριά», είναι το «άσφαιρο» σλόγκαν του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ