Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΣΕΑ ΕΒΕ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
Οι δυνάμεις της αντίστασης έβαλαν τη σφραγίδα τους

Μαζική η συγκέντρωση και η πορεία στους δρόμους της πόλης το απόγευμα του Σαββάτου

Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Από τη συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους
Αγώνας ταξικός, ανυποχώρητος, στην αναμέτρηση με το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσαν χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, φτωχοί αγρότες, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, η νέα βάρδια της εργατικής τάξης, που το απόγευμα του Σαββάτου συμμετείχαν στο πανεργατικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ηταν απάντηση άμεση και ξεκάθαρη. Την ώρα που ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ δήλωνε προσηλωμένος στην εξυπηρέτηση των νέων αξιώσεων της πλουτοκρατίας και υποσχόταν ψίχουλα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης, διαδήλωνε έξω από την είσοδο της ΔΕΘ, και διεκδικούσε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, προβάλλοντας το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ.

Από νωρίς η πλατεία Αριστοτέλους γέμισε με τους απολυμένους των κλειστών εργοστασίων της Θεσσαλονίκης και τους άνεργους της Νάουσας. Με τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους αγρότες, τους μικρεμπόρους, που με τα πανό και τις σημαίες των συνδικάτων, των συλλόγων, των συσπειρώσεων πρόβαλλαν τις διεκδικήσεις τους.

Σε κοινό μέτωπο

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΠΟΕΕΠ, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισήμανε πως «μόνο η αντίσταση και οι οργανωμένες αντιδράσεις των ταξικών συνδικάτων, αποτρέπουν την υλοποίηση αυτών των αντεργατικών σχεδίων».

Η πορεία στη Λεωφόρο Νίκης
Η πορεία στη Λεωφόρο Νίκης
Ο Βασίλης Μητσιάκος, από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, έθεσε τις διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων και τόνισε πως τα προβλήματα των ΕΒΕ «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζουν τα τελευταία 20 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

«Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε: Αμεση και πλήρης αποζημίωση των πυρόπληκτων συναδέλφων μας, που είναι υποχρέωση του κράτους - που τους άφησε αβοήθητους - και όχι φιλανθρωπία», σημείωσε ο Γιώργος Ρίσκος, εκ μέρους της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

«Κρίνουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και των κομμάτων από τη θέση που παίρνουν στην αντίθεση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Σάκης Βαρδαλής, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. «Τους κρίνουμε στην πράξη», πρόσθεσε, «με το κριτήριο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών. Με βάση αυτά τα κριτήρια η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράζει και υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι βγήκαν στη Λεωφόρο Νίκης. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» το σύνθημα, και χιλιάδες διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να κάνουν καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Μπροστά μπήκαν τα τρακτέρ με τους νέους σκαρφαλωμένους πάνω τους να κρατούν τις σημαίες του ΠΑΜΕ, ενώ ακολουθούσαν τα μπλοκ των διαδηλωτών από όλους τους κλάδους.

Η διαδήλωση πορεύεται προς τη ΧΑΝΘ. Η Τσιμισκή πάλλεται από τις φωνές της νεολαίας. «Το μέλλον μας δεν είναι ελαστικό, 7ωρο - 5ήμερο για όλους σταθερό» φωνάζουν. Διασχίζουν την Τσιμισκή και φτάνουν έξω από την είσοδο του «Βελλίδειου» Συνεδριακού Κέντρου της ΔΕΘ, που περιφρουρούνταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η διαδήλωση συνεχίστηκε στη Λεωφόρο Νίκης, στην οδό Τσιμισκή έως την πλατεία Αριστοτέλους, περνώντας έξω από το αμερικανικό προξενείο.

Βιάστηκαν να πάνε στο «Βελλίδειο»...

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα άφησε για μια ακόμη φορά τη σφραγίδα του στις διαδηλώσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ, προβάλλοντας μαζικά το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων, όπως αυτές παρουσιάστηκαν πριν από λίγες μέρες από το ΠΑΜΕ. Την ίδια ακριβώς ώρα, οι πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έπαιρναν την απόφαση να αναχωρήσουν νωρίς για το «Βελλίδειο» όπου μιλούσε ο Κ. Καραμανλής. Αμέσως μετά την πασαρέλα στο βήμα της συγκέντρωσης ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο άγαλμα Βενιζέλου, ανέβαλαν την πορεία, με το πρόσχημα ότι αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από «κάποιους» για την πρόκληση επεισοδίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ