Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Πριν απ' όλα να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα

Στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους τέθηκε το θέμα του επίπεδου των ποσοστών στα οποία κινείται το ΚΚΕ.

-- Επαναλαμβάνετε και σήμερα, αλλά και από την αρχή της προεκλογικής εκστρατείας, ότι το ΚΚΕ δεν υποτάσσει την πολιτική του στην κάλπη.

-- Α. Π.: Βέβαια. Κάνει το ανάποδο.

-- Βλέπουμε όμως ότι το ΚΚΕ από το '96 κινείται σε επίπεδο ποσοστών αρκετά κοντά. Δείχνει, δηλαδή, μια στασιμότητα 5,5 ή 5,4 ή 5,9. Είπατε ότι πολλές φορές μπορεί ένα κόμμα να έχει καλές ιδέες, αλλά αυτό να μη φαίνεται στην κάλπη. Να έχει σωστές ιδέες. Παρ' όλα αυτά, αν συνεχιστεί αυτή η πορεία και σε αυτές τις εκλογές, δεν μπαίνει ένα ζήτημα στασιμότητας; Δηλαδή, από τη στιγμή που εσείς λέτε έχουμε τις καλύτερες θέσεις κλπ.

-- Α. Π.: Στην πολιτική το τι είναι δίκαιο και άδικο δεν καθορίζεται από τα εκλογικά ποσοστά.

Τι δείχνουν οι εκλογές όταν η εναλλαγή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας παραμένει κρατερή; Οταν ο λαός, παρά τα βάσανα που έχει και την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία που δείχνει, δεν έχει αποφασίσει να κάνει το βήμα προς τα εμπρός, τι φταίει; Πολλά πράγματα.

Είναι αυτό που σας είπα. Ο δισταγμός. Γιατί το να συγκρουστείς με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είναι η μια πλευρά. Καταλαβαίνει ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση. Αυτό έχει να κάνει με τη στάθμη του λαϊκού κινήματος.

Θα έβαζα ερωτήματα για το ΚΚΕ αν ο λαός ήταν ευχαριστημένος με την κυρίαρχη πολιτική και επομένως λέγαμε, αφού είναι ευχαριστημένος, εμείς έχουμε πέσει έξω.

Να σας το πω καθαρά. Οι αλλαγές, οι ανακατατάξεις και η όποια ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας θα είναι συνάρτηση της ενεργοποίησης του λαού και της μαζικής του πάλης. Αγώνες είχαμε, αλλά αυτοί οι αγώνες είναι πολύ μακριά όχι μόνο ως ποσότητα, αλλά και ως ποιότητα για να έρθουν ανακατατάξεις.

Παρ' όλα αυτά, σε αυτές τις εκλογές, υπάρχουν διεργασίες και μέσα από τους αγώνες που δεν πρέπει να χαθούν. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα δυναμώνει όσο το λαϊκό κίνημα αποφασίζει να αντεπιτεθεί.

Θα μεγαλώνει το κίνημα, θα δυναμώνει και το ΚΚΕ. Είμαστε νύχι - κρέας. Το λαϊκό κίνημα είναι αρκετά πίσω από τις ανάγκες και εδώ ας βγάλουν μερικοί συμπεράσματα για τη συνεργασία στο συνδικαλιστικό κίνημα, για τις συνεργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολα αυτά εμποδίζουν την πάλη.

Το λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε ύφεση και στην Ελλάδα και παγκόσμια. Σε άλλες χώρες τα Κομμουνιστικά Κόμματα εξαφανίστηκαν. Αυτοδιαλύθηκαν. Είναι πολύ σημαντικό ότι στην Ελλάδα έμεινε το Κομμουνιστικό Κόμμα γερό και σταθερό. Και έμεινε, όχι μόνο χάρη σε μας, στους κομμουνιστές. Αποδείχτηκε ότι είμαστε μέσα στο λαό και είχε τέτοιες ρίζες το Κόμμα που αυτές οι ρίζες δεν μπορούσαν να ξεριζωθούν.

Βοηθήσαμε στην ανάπτυξη των αγώνων κι αν θέλετε το γεγονός ότι δεν ηττήθηκε κατά κράτος το λαϊκό κίνημα, είναι γιατί υπήρχε ένας πομπός που του έδινε θάρρος, του έδινε τα σωστά μηνύματα και συνέβαλε βέβαια και στην πράξη.

Είναι μεγαλύτερη η επιρροή του Κόμματος από τα ίδια τα πράγματα κι εμείς μετράμε, πριν απ' όλα, την ανάπτυξη του κινήματος και πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του Κόμματος και όχι ανάποδα, να ενισχυθεί το Κόμμα πρώτα.

Ενίσχυση του κινήματος, της πίστης του λαού ότι μπορεί να αντιπαλέψει και μέσα από εκεί η ενίσχυση του Κόμματος. Οσο το κίνημα δε μετατρέπεται σε ένα πλειοψηφικό ρεύμα με κάθετη εναντίωση στην πάλη κατά του δικομματισμού, τότε βεβαίως, όταν υπάρχουν υποχωρήσεις, π.χ. να μείνω στο ΠΑΣΟΚ ή στη Νέα Δημοκρατία μην έχω ακυβερνησία, τότε θα υπάρχει ένας εγκλωβισμός. Επομένως, δεν έχουμε υπαρξιακό πρόβλημα. Πριν απ' όλα, να ενισχυθεί το λαϊκό κίνημα και η κάλπη πρέπει να βοηθήσει σ' αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ