Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Ζημιά για το λαό η εναλλαγή των δύο κομμάτων

Τα εκβιαστικά διλήμματα και οι επιπτώσεις τους στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος αποτέλεσαν αφορμή για ερώτηση στη συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους:

-- Κυρία Παπαρήγα, σας ακούμε καθ' όλη την προεκλογική περίοδο να καλείτε τον κόσμο να γυρίσει την πλάτη στα εκβιαστικά και πλασματικά, όπως τα χαρακτηρίζετε, διλήμματα. Τα διλήμματα αυτά αντικειμενικά οδηγούν σε συνθήκες πόλωσης. Φοβάστε ότι μέσα σε συνθήκες πόλωσης θα υπάρξει πίεση προς τα λεγόμενα μικρά κόμματα; Και τελικά, με τη θέση περί μη συνεργασιών, μήπως έστω και άθελα ευνοείτε το δικομματισμό;

-- Αλ. Π.: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας όταν χαράζει τη στρατηγική του και τα συνθήματα πάνω σε αυτή τη στρατηγική, δεν ξεκινάει από την κάλπη. Δηλαδή τι πουλάει, και τι δεν πουλάει. Ξεκινάμε από το εξής: Οτι πρέπει αυτό που πιστεύουμε ως αλήθεια, ως κίνδυνο για το λαό ή ως κατάκτηση να το πούμε στο λαό, είτε είναι έτοιμος να το δεχτεί είτε όχι. Και έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό ότι, αν σήμερα ένα τμήμα του δεν καταλαβαίνει κάτι ή δεν το δέχεται, αύριο θα το βρει μπροστά του και θα μας θυμηθεί.

Επιπλέον, προσπαθούμε στην προεκλογική περίοδο, που οπωσδήποτε υπάρχει ανάγκη να προσαρμόσεις επικοινωνιακά τα συνθήματα και την πολιτική σου, να μη γίνουμε σαν την αγελάδα που ρίχνει την καρδάρα με το γάλα.

Δεν μπορεί δηλαδή στην προπαγάνδα μας να λέμε πράγματα τα οποία μπορεί να προσελκύουν ψήφους, αλλά που θα βρούμε την άλλη μέρα μπροστά μας και, μετά, θα πρέπει να αλλάξουμε την πολιτική μας ή να διαψεύσουμε αυτούς που μας ψήφισαν γι' αυτά τα παραπλανητικά συνθήματα.

Ξεκαθαρίζουμε. Η εναλλαγή των δυο κομμάτων που είναι κόμματα του κεφαλαίου είναι ζημιά για το λαό. Και ο λαός πρέπει να αναδείξει μια άλλη λύση - η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμη - μια λαϊκή πλειοψηφική κυβέρνηση.

Ομως πώς έρχονται οι λύσεις; Πώς τα οράματα γίνονται πραγματικότητα; Δε ζούμε σε μια περίοδο όπου μπορεί να γίνει μια ανατροπή μέσα σε μια μέρα. Σιγά σιγά πρέπει να τα προσεγγίζεις και να τα κατακτάς. Επομένως αυτό που λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, «απώλειες και των δυο κομμάτων» είναι η καλύτερη -ας το πω- «συνταγή».

Υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχεις κυβέρνηση για μια έδρα; Γιατί είναι κίνδυνος; Υπάρχει ζήτημα μη αυτοδυναμίας. Αυτό ήδη θα είναι μια πρώτη, μερική νίκη. Δηλαδή θα τους έχει κάνει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να λύνουν τα ζητήματα όπως τα έλυναν πριν. Θα πονοκεφαλιάσουν, θα βρούνε τη λύση.

Η Κομισιόν, το Δ' ΚΠΣ, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα ακυβέρνητη. Το ζήτημα είναι να μη συμμετάσχει ο λαός, με την ψήφο του να μην τους λύσει αυτά τα προβλήματα. Ας τα βρούνε μεταξύ τους πώς θα τα λύσουν. Ο λαός να μη φοβάται από μια αδύναμη κυβέρνηση. Μπορεί να μην αρέσει αυτή η θέση μας, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε σκόντο σε αυτό που συμφέρει το λαό για να πάρουμε ψήφους.

Μας λένε κάποιοι «βρε παιδιά, αφήστε και μια πορτούλα συνεργασίας εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει. Μπορεί να έρθει κάποιος να σας ψηφίσει, γιατί θέλει να τιμωρήσει το ένα από τα δυο κόμματα, γιατί συμφωνεί ότι πρέπει αυτά τα κόμματα να τιμωρηθούν, έχει όμως μια σιγουριά ότι αύριο θα συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Και επομένως μπορεί να πάρετε σήμερα μια ροή ψήφων ανθρώπων που έρχονται μόνο για διαμαρτυρία ή επειδή ξέρουν ότι αυτή η ψήφος μπορεί να επιστραφεί»...

Δεν είμαστε καιροσκόποι

Σας το λέω καθαρά. Οχι! δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Η εκλογική μάχη δεν είναι μόνο για την άγρα ψήφων. Δεν είμαστε καιροσκόποι. Αυτή τη δουλιά δεν μπορούμε να την κάνουμε. Και δεν αμφιβάλουμε στη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας ριζοσπαστικής πολιτικής συνείδησης. Λέμε «μπορείτε να μας εμπιστεύεστε». Ενα κόμμα που δε διστάζει να πει μπροστά στην κάλπη την αλήθεια, και ενδεχομένως η αλήθεια να φοβίζει, σημαίνει ότι αυτό το κόμμα την άλλη μέρα έχει το ανάστημα να παλέψει για το συμφέρον του λαού και να βοηθήσει στην αναγέννηση του κινήματος.

Αυτό μας χρειάζεται σήμερα. Να αποκτήσει ο λαός εμπιστοσύνη στη δύναμή του. Σας το λέω καθαρά: Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μπορεί να λέει πράγματα που να φοβίζουν κάποιους, αλλά δείχνει ακριβώς ότι δε φοβάται τη δικομματική εναλλαγή και γι' αυτό είναι εγγύηση για τα λαϊκά προβλήματα. Εχουμε το κουράγιο και το σθένος να λέμε την αλήθεια και να μη λυγίζουμε για άγρα ψήφων. Αυτό δεν είναι εγγύηση ότι αύριο θα είμαστε στο πλευρό του λαού; Αφού δεν τους φοβόμαστε, αφού λέμε στο λαό «ξεφοβίσου, σου έχουμε εμπιστοσύνη, ξεφοβίσου, μπορείς»!

Κατά τη γνώμη μας αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει το ΚΚΕ, έναντι οποιωνδήποτε άλλων που λένε να μειωθεί ο δικομματισμός. Είναι το μετά. Τι θα κάνεις από τη Δευτέρα. Θα πω άλλη μια φορά. Δεν είμαστε εμείς που θα πούμε «ας πάρουμε την ψήφο του λαού στις 16, στις 17 δεν τον έχουμε ανάγκη. Μπορούμε να κάνουμε τις προσαρμογές μας». Εχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ