Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
Υπάρχουν ζητήματα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ έγιναν ερωτήσεις στην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλαβάνος, διακηρύττει σε υψηλούς τόνους την πρόθεση του κόμματός του να μη συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία ή το ΠΑΣΟΚ. Σας άκουσα χτες στην πλατεία Αριστοτέλους να επαναλαμβάνετε ότι, κατά την άποψη του ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ανοιχτά πόρτες και παράθυρα συνεργασίας. Θέλω να μου πείτε πού εδράζετε αυτή την αντίληψή σας.

Και ένα δεύτερο ερώτημα συναφές: Πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους σας άκουσα χτες να κάνετε μια αντιπαράθεση και μια κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ με όρους και διαλεκτική της Αριστεράς. Μήπως αυτό, αναρωτιέμαι, έχει να κάνει με κάποιους φόβους για διαρροές ψηφοφόρων του ΚΚΕ προς το ΣΥΡΙΖΑ;

-- Υπενθυμίζω ότι στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ συμμετέχει η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και συνεργαζόμενοι. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να υπάρξει μια συμμαχία που θα μετέχει και το ΚΚΕ. Θα έρθει η ώρα.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε χαράσσει τη στρατηγική του με βάση την κάλπη. Αυτό τουλάχιστον πιστεύω ότι πρέπει να είναι κατανοητό. Δεν υποτάσσουμε τη στρατηγική μας στην κάλπη. Η κάλπη υποτάσσεται στη στρατηγική μας. Αυτό το λέμε καθαρά. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε. Πάντα το λέγαμε. Τώρα το λέμε ακόμα πιο δυνατά, ύστερα από τις εμπειρίες των Κομμουνιστικών Κομμάτων, ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη και αλλού, που έχουμε μελετήσει.

Σας το λέω καθαρά. Λυπούμαστε γιατί κόμματα με μεγάλη ιστορία στο κίνημα, το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο, κόμματα χάρη στα οποία υπήρχαν κατακτήσεις σημαντικές των λαών τους, είναι σήμερα σε μια κατάσταση κρίσης. Και δεν το λέμε για την εκλογική δύναμη. Γιατί μπορεί να έχεις σωστή πολιτική και η εκλογική σου δύναμη να μην αυγατίζει. Μιλάμε για την κρίση ταυτότητας που έχουν και ψάχνονται και τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Μιλάμε για κόμματα με μεγάλη ιστορία από τις αρχές του αιώνα μας και μετά, για το Γαλλικό, το Ιταλικό και άλλα. Δε μιλάμε για κόμματα που έγιναν την τελευταία 15ετία.

Στην Ελλάδα, από το '68 γίνεται αυτό το πείραμα. Από το '68 μέχρι το 2007. Τριάντα εννέα χρόνια πείραμα. Ψάχνουν την ανανέωση τριάντα εννιά χρόνια. Γιατί αυτό το πείραμα δεν πέτυχε, με τα δικά τους κριτήρια;

Για να ξεκαθαρίσω. Με το Συνασπισμό έχουμε ουσιαστικές προγραμματικές διαφορές, τις οποίες δεν μπορούμε να τις κρύψουμε μπροστά στην κάλπη, γιατί οι προγραμματικές διαφορές έχουν σχέση με την αποτελεσματικότητα της πάλης κατά της δικομματικής εναλλαγής. Δε βάζουμε σήμερα ζητήματα για το πώς βλέπουμε το σοσιαλισμό. `Η θεωρητικά ζητήματα ιδεολογίας. Αν βάζαμε αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως θα έλεγε ο κόσμος και τι με νοιάζουν εμένα οι μεταξύ σας ιδεολογικές σας διαφορές;

Βάζουμε θέματα που έχουν σχέση με ποια στρατηγική παλεύεις σήμερα την απελευθέρωση κίνησης κεφαλαίου, τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό κλπ. Με ποια στρατηγική;

Εδώ έχουμε διαφορές που, σε τελευταία ανάλυση, πηγάζουν από τη θέση απέναντι στο κεφάλαιο, απέναντι στα μονοπώλια κλπ. Αυτές είναι οι διαφορές μας.

Επιπλέον - και θέλω να το τονίσω - υπάρχουν ζητήματα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Και στη σχέση απέναντί μας. Τα έχουμε ζήσει αυτά. Συνεργαστήκαμε και σε προηγούμενα χρόνια και μόλις άρχισε η συνεργασία πήγαινε το θέμα στην αναγκαιότητα ή όχι του ΚΚΕ. Γιατί να ξαναπεράσουμε αυτές τις περιπέτειες;

Υπάρχει το πριν και το μετά.

Το πριν. Βοήθησε το λαϊκό κίνημα η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στα συνδικάτα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δε βοήθησε.

Το μετά. Λένε, π.χ., εμείς δε θα είμαστε μια ζωή αντιπολίτευση. Θα παίξουμε και στο κεντρικό σκηνικό. Γιατί αν είμαστε αντιπολίτευση, τότε ενσωματωνόμαστε. Το αντίθετο. Θα είσαι αντιπολίτευση όσον αφορά κυβερνήσεις με συντηρητική πολιτική. Εκεί θα είσαι μονίμως αντιπολίτευση. Αν ο λαός κατακτήσει την πλειοψηφία τότε θα είσαι κι εσύ μαζί με την πλειοψηφία του λαού και θα είσαι μέσα στην εξουσία που θα γίνει. Αυτά δεν είναι καθαρά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σας πω και κάτι άλλο: Εμείς χαιρόμαστε από μια άποψη, γιατί δε μοιράζουμε τα ιμάτιά μας με το Συνασπισμό. Ξέρετε γιατί χαιρόμαστε; Αν δεν ήμασταν εμείς να του λέμε κάθε μέρα κλείνεις το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, που το πιστεύουμε, δε θα έκανε τόσες διαβεβαιώσεις. Και επομένως μάλλον τον βοηθάμε, προεκλογικά τουλάχιστον, με αυτόν τον τρόπο. Καλό είναι όταν ασκείς πίεση και ο άλλος αναγκάζεται να κάνει μια υποχώρηση και να σου πει «δε θα συνεργαστώ με το ΠΑΣΟΚ». Καλό είναι και αυτό.

Θα είναι όμως σίγουρο και στις 17 του Σεπτέμβρη; Αυτό μένει να φανεί. Εμείς θα χαρούμε τα κόμματα εξουσίας να μη βρίσκουν άλλα κόμματα για συνεργασία. Θα χαρούμε.

Να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους

-- Κυρία Παπαρήγα, θέλω να σας ρωτήσω ποιος είναι ο στόχος, εφόσον η κάλπη βγάζει νούμερα και ποσοστά και πώς σχολιάζετε το ενδεχόμενο να ανατραπεί η αναλογία περίπου 2 προς 1 σε σχέση με τον Συνασπισμό.

-- Η μάχη που δίνει το ΚΚΕ είναι η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι που υποφέρουν από τα πολυκαταστήματα και τα μεγαθήρια, η φτωχή αγροτιά, να ψηφίσουν με βάση το συμφέρον τους. Και το συμφέρον τους είναι να μην ψηφίσουν τα δυο κόμματα και να ψηφίσουν εκείνο το κόμμα το οποίο ακριβώς έχει πολιτική θέση και αντίστασης και πρόταση που αφορά τα συμφέροντα τα συγκεκριμένα και το έχουν δοκιμάσει στην πάλη, ανεξάρτητα αν συμφωνούν σε όλα μαζί μας.

Εμείς αυτό θα μετρήσουμε στη μάχη των εκλογών: Τη μείωση του δικομματισμού και την άνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Αυτό το κριτήριο. Δεν έχουμε βάλει άλλα κριτήρια. Ούτε αν θα είναι έξι κόμματα στη Βουλή ούτε αν θα είναι δύο ή τρία ή δεκαπέντε. Αυτό είναι το κριτήριο. Να πέσει η δύναμη των δυο κομμάτων και να ανέβει το ΚΚΕ. Δε θα κρίνουμε τις εκλογές από το αν ανέβηκε ο Συνασπισμός ή δεν ανέβηκε, ή αν ανέβηκε ο κ. Παπαθεμελής ή ο κ. Καρατζαφέρης.

Αυτή είναι η συνεπής μας θέση. Αλλοι έγραψαν στις αποφάσεις τους την αλλαγή συσχετισμού ανάμεσα σε μας και στον Συνασπισμό. Στο ΚΚΕ δε θα βρείτε τέτοια θέση. Εμείς λέμε αυτοί οι δύο. Και να σας πω και μια άλλη πλευρά με την ευκαιρία, γιατί δε με ρωτήσατε τίποτα - όχι όλοι - για τα θέματα που θέσαμε. Ξεκαθαρίζω: Δεν είναι οι δύο και οι δύο που δίνουμε τη μάχη. Είμαστε εμείς απέναντι στους δύο και επικρίνουμε κάθε άλλον που δε βοηθάει στο αδυνάτισμα των δύο ισχυρών.

Αλλά να πω με την ευκαιρία: Εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα και βλέπετε ότι λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη. Από το '96 και ιδιαίτερα από το 2000 και μετά το κοινωνικό ακροατήριο του Συνασπισμού δεν ταυτίζεται με το κοινωνικό ακροατήριο του ΚΚΕ. Αυτό να το καταλάβουμε. Αλλα στρώματα είναι προς τα εκεί και άλλα προς τα εδώ, με τα σημερινά δεδομένα.

Επομένως, από ένα σημείο και μετά δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη σύγκριση. Είναι άλλο το κοινωνικό ακροατήριο. Υπάρχουν, π.χ., τμήματα, ανώτερα εισοδηματικά τμήματα εργαζομένων, τα οποία ενδιαφέρονται για ορισμένες αλλαγές στο θέμα του περιβάλλοντος, στο θέμα των δημοκρατικών ελευθεριών, μια καλύτερη ατμόσφαιρα ζωής, που δεν είναι κακό αυτό να τα ονειρεύονται, που όμως δεν ενδιαφέρονται για αλλαγές και ρήξεις στο πεδίο της οικονομίας και απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ενδιαφέρονται ενδεχομένως για μια καλύτερη αναδιανομή. Αυτό που λέμε, εφ' όλης της ύλης αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ κλπ., δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει στο επίπεδο μιας αλληλεγγύης, αλλά για ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφέρονται. Αύριο μπορεί να ενδιαφερθούν όταν θα δουν ότι η θέση τους κλονίζεται, γιατί σήμερα υπάρχουν αρκετοί που αντέχουν οικονομικά, αλλά αύριο δε θα αντέχουν πολλοί απ' αυτούς.

Δεν τα βάζουμε μ' αυτούς τους ανθρώπους, με αυτό το ακροατήριο. Αν θέλετε, εμείς πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας τους συμφέρουν μακροπρόθεσμα. Δεν πιέζονται πάρα πολύ οικονομικά κλπ., δεν έχουν την ταξική συνείδηση να θέλουν σε βάθος αλλαγές και να έχουν μια βαθύτερη αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Μας απασχολούν τα εργατικά λαϊκά στρώματα, τα άλλα λαϊκά στρώματα που είναι εγκλωβισμένα στα κόμματα του κεφαλαίου. Μας πονάει όταν εργάτες, άνεργοι, φτωχοί αγρότες ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι το πρόβλημα. Από κει θα έρθουν οι ανακατατάξεις και όχι από την εκλογική σχέση εμάς και του Συνασπισμού.

Και κάτι άλλο: Πέστε ότι μεγάλωσε το ΚΚΕ σε βάρος των άλλων μικρότερων κομμάτων, αλλά ο δικομματισμός ανεβαίνει. Θα πανηγυρίσουμε επειδή μεγάλωσε το ΚΚΕ και επειδή πήραμε από τα άλλα κόμματα ή ανακόψαμε τη ροή προς τα άλλα κόμματα, αλλά ο δικομματισμός είναι ψηλά; Οχι. Αυτή είναι η διαφορά μας και με τα άλλα μικρότερα κόμματα. Δε μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Μας ενδιαφέρει αυτό: Φτωχολογιά και να ψηφίζει Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ