ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Μηνύματα συμμάχων προς Ουάσιγκτον

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΖΕΝΤΑ.--

«Η Σαουδική Αραβία δε θα συμμετάσχει σε καμία σύνοδο για το Παλαιστινιακό, αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη λίστα θεμάτων προς συζήτηση, και αν αυτά δεν είναι τα κομβικά ζητήματα και όχι άλλη μια γενικόλογη διακήρυξη αρχών». Αυτό κατέστησε σαφές, χτες, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Σαούντ αλ Φαϊζάλ, συμπληρώνοντας ότι, μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος «έχει απευθύνει την πρόσκληση για τη σύνοδο που προγραμματίζει το Νοέμβρη, αλλά δεν έχει ενημερώσει για καμία ατζέντα»..

Οι δηλώσεις Φαϊζάλ έρχονται να προστεθούν στις ανάλογες ...προειδοποιήσεις που έχουν απευθύνει και ο Ιορδανός μονάρχης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, αλλά και ο Αραβικός Σύνδεσμος, τις τελευταίες μέρες. Ολοι οι «καλοί σύμμαχοι» της Ουάσιγκτον στην περιοχή φαίνεται να στέλνουν ένα μήνυμα προς το Λευκό Οίκο, ενόψει και της άφιξης Ράις την επόμενη βδομάδα, ότι το Ισραήλ «οφείλει να αποδείξει με λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων» ότι επιδιώκει μια οριστική δίκαιη συμφωνία, όπως διαμηνύουν. Κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις Αμπάς - Ολμέρτ, όπου ο δεύτερος διαπραγματεύεται μόνο επιμέρους ζητήματα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Την «πρόταση» Πετρέους θα «υιοθετήσει» ο Μπους

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την υποστήριξη που παρείχε ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Πετρέους, στις επιλογές του Λευκού Οίκου αναμένεται να «ανταποδώσει» ο Πρόεδρος Μπους, στο διάγγελμά του που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης, ώρα ΗΠΑ. Βάσει πληροφοριών, ο Μπους θα «υιοθετήσει» την «πρόταση» Πετρέους για απομάκρυνση των επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ (οι οποίοι είναι μέρος των ενισχύσεων που αποστέλλονται ακόμη) στα μέσα του επόμενου χρόνου. Θα θέσει, όμως, όπως λέγεται, και ορισμένες προϋποθέσεις «ασφαλείας».

Χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να διασαφηνίσει ότι «η σταθεροποίηση του Ιράκ είναι μια μακρά προσπάθεια, που θα συνεχιστεί και μετά τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων, ιδιαίτερα επειδή δεν είναι όλοι οι γείτονες του Ιράκ συνεργάσιμοι». Η Ράις αναφερόταν ξεκάθαρα στο Ιράν, στο οποίο απέδωσαν, νωρίτερα, οι Πετρέους και Κρόκερ, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, «προσπάθειες να σχηματίσει μια οργάνωση ανάλογη με τη "Χεζμπολάχ" εντός Ιράκ».

Αμεση ήταν η απάντηση της Τεχεράνης, που διά στόματος Αλί Λαριτζάνι, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι το Ιράν είναι «έτοιμο για σοβαρές συνομιλίες για το Ιράκ». Επανέλαβε ότι «προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων».

Τέλος, εντός Ιράκ, στόχος ενόπλων έγινε σημείο ελέγχου της ιρακινής αστυνομίας έξω από τη Μοσούλη, όπου σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί. Επίσης, όλμοι έπληξαν αμερικανική βάση έξω από τη Βαγδάτη σκοτώνοντας έναν Ιρακινό και τραυματίζοντας 11 Αμερικανούς στρατιώτες.

Για την υποταγή του παλαιστινιακού λαού

Μια από τις χειρότερες περιόδους της πολύχρονης πορείας του διανύει ο αγώνας του παλαιστινιακού λαού για βιώσιμη ανεξαρτησία και ελευθερία. Δυστυχώς, για τον παλαιστινιακό λαό, οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων κάθε άλλο παρά λίγες αφορμές έδωσαν στη λεγόμενη «διεθνή κοινότητα», σε κυβερνήσεις για να πετάξουν τις μάσκες και να λάβουν θέσεις στο ενδοϊμπεριαλιστικό παιχνίδι που γίνεται στην περιοχή. Σε αυτό συμμετέχουν ενεργά και οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία χρόνια.

Από το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα το 2000 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει καθημερινότητα, σχεδόν, οι δολοφονίες ηγετών του, οι αεροπορικές αιματηρές επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές, η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο αποκλεισμός. Εχουν ισοπεδωθεί ολόκληρες πόλεις και περιοχές, χιλιάδες στρέμματα προσαρτώνται, τείχη ανεγείρονται, σπίτια κατεδαφίζονται. Ακρως δημοκρατικά εκλογικά αποτελέσματα, ασχέτως συμφωνίας ή όχι με τον νικητή («Χαμάς»), περιφρονούνται απροκάλυπτα. Ενας ολόκληρος λαός αργοπεθαίνει από εμπάργκο.

Απέναντι σε όλα αυτά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανταγωνίζονται στα ευχολόγια και στην υποκρισία, κρύβοντας τον πραγματικό τους ρόλο:

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζει το «δίκαιο του παλαιστινιακού λαού», αλλά δε θίγει ποτέ την ουσία: την ΚΑΤΟΧΗ. Δεν αναφέρει ποτέ την αιτία της όλης κατάστασης, αλλά αντίθετα, στα αρκετά ταξίδια του στην περιοχή, προσπάθησε να πείσει ότι «μέσα από ένα διάλογο», που θα αγνοεί ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα, «μπορεί να εξευρεθεί δίκαιη λύση».
  • Ανάλογη στάση τηρεί και η ΝΔ, τόσο ως αντιπολίτευση όσο και ως κυβέρνηση, σήμερα. Δεν είναι, προφανώς, παρανόηση ή παραδρομή, το γεγονός ότι η υπουργός Εξωτερικών, κ. Ντ. Μπακογιάννη, ακόμη και μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Αμπάς, πριν μερικούς μήνες στην Αθήνα, έπλεξε ένα εκτενές εγκώμιο για το «διάλογο και την ανάγκη επίλυσης», αλλά επίσης δεν ανέφερε τίποτε περί κατοχής.
  • Αλλωστε, η κυβέρνηση, και αυτή και η προηγούμενη, ως μέλος και της ΕΕ, είναι, στο βαθμό που της αναλογεί, συνυπεύθυνη για την πολιτική που προωθεί στην περιοχή το διαμεσολαβητικό Κουαρτέτο (ΗΠΑ - ΕΕ - ΟΗΕ - Ρωσία). Πολιτική που περιφρονεί τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, ενώ αντίθετα υιοθετεί τους όρους που θέτει, κατά διαστήματα η ισραηλινή πλευρά, προς τους Παλαιστινίους, ζητώντας από τον κατεχόμενο λαό «να σεβαστεί τα δικαιώματα αυτοάμυνας του κατακτητή»!

Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους «φαύλους κύκλους βίας» και για την «ανάγκη αποκλιμάκωσης», για τα «βάσανα του παλαιστινιακού λαού» και όλα τα συναφή, δεν μπορούν να κρύψουν την ένοχη σιωπή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το φονικό εμπάργκο, ούτε την άρνησή τους να συναντηθούν εκπρόσωποί τους με τη νόμιμα εκλεγμένη παλ. κυβέρνηση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προωθούν και οι δύο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την «ευρεία Μέση Ανατολή». Ταυτόχρονα, αρνούνται το δικαίωμα αντίστασης στην κατοχή και ταυτίζουν την όποια αντίθετη άποψη με την τρομοκρατία, θέλουν τελικά την υποταγή του παλαιστινιακού λαού. Είναι και αυτός ένας λόγος για να τους μαυρίσουν τα λαϊκά στρώματα στην κάλπη της Κυριακής.

ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΝ
Νέα κλιμάκωση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέο κύκλο πιέσεων δρομολογεί η Ουάσιγκτον σε βάρος της ιρανικής ηγεσίας με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ότι οι ιρανικές αρχές συνεργάζονται πολύ καλά με τους επιθεωρητές της και ότι το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, δεν έχει τη δυνατότητα, ακόμη και αν είναι στόχος του, να είναι επικίνδυνο, ο Λευκός Οίκος ανεβάζει και πάλι τους τόνους και καλεί σε έκτακτη, ανεπίσημη, σύνοδο για το θέμα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην Ουάσιγκτον στις 21 Σεπτέμβρη.

Εντονα αντέδρασε η Τεχεράνη. Ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ τόνισε ότι η χώρα του δε θα δεχτεί καμία παρέμβαση και ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία της με τους επιθεωρητές. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, και διαπραγματευτής, Αλί Λαριτζάνι, επανέλαβε ότι το Ιράν «δε θα ανεχτεί κυρώσεις και δε θα σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου». Μία μέρα νωρίτερα, το Κίνημα των Αδεσμεύτων, στους κόλπους της ΔΕΑΕ, είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «άσκηση πιέσεων και για παρέμβαση στις εργασίες των επιθεωρητών προκειμένου να προωθήσουν δικά τους συμφέροντα».

ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Τα βασανιστήρια βασιλεύουν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Βασανιστήρια και κακομεταχείριση κρατουμένων είναι καθημερινό φαινόμενο. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση από την ίδια τη φυλακή - κολαστήριο, που παρέλαβε η ειδική επιτροπή που συστάθηκε στις ΗΠΑ για να κρίνει ποιοι από τους κρατούμενους θα απελευθερωθούν. Η αναφορά που δόθηκε στη δημοσιότητα ουσιαστικά διαψεύδει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίσημη άποψη των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων ότι οι συνθήκες κράτησης των έγκλειστων στο καλαστήριο του Γκουαντάναμο έχουν πλέον βελτιωθεί αισθητά...

Την αναφορά επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Σε ακροάσεις στις οποίες προχώρησε η Επιτροπή, οι περιγραφές που κάνουν είναι πολλές φορές φρικιαστικές, ενώ προφανής στόχος των δεσμοφυλάκων είναι η άσκηση όχι μόνο σωματικής αλλά και ψυχολογικής βίας. Στην καλύτερη περίπτωση, οι κρατούμενοι απλώς παρενοχλούνται κατά την ώρα που τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα ή την ώρα του ύπνου.

ΣΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΟΗΕ
Ζητά καταδίκη της ισραηλινής πρόκλησης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Να καταδικάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την «επιθετικότητα του Ισραήλ» που εκφράστηκε με την παραβίαση του εναέριου χώρου της Συρίας, την περασμένη βδομάδα, ζήτησε, με επίσημη επιστολή του, ο Σύρος πρέσβης Μπάσαρ αλ Τζααφάρι. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η Συρία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση «όπως φαίνεται ότι επιδιώκει η ισραηλινή ηγεσία». Παράλληλα, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε σχετικά και τους πρέσβεις της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή ηγεσία τηρεί σιγή ιχθύος ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό και αποφεύγει να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει οτιδήποτε. Εντούτοις, Αμερικανός αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, υποστήριζε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη όντως εισήλθαν στο συριακό εναέριο χώρο και μάλιστα έπληξαν «στόχο», του οποίου το χαρακτήρα δήλωνε ότι αγνοούσε. Σύμφωνα με κάποιες άλλες διαρροές, «στόχος» ήταν φορτίο ιρανικών όπλων που προοριζόταν για τη «Χεζμπολάχ». Πάντως, η συριακή ηγεσία δεν έχει κάνει καμία αναφορά για πλήγμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ