Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Την «πρόταση» Πετρέους θα «υιοθετήσει» ο Μπους

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την υποστήριξη που παρείχε ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Πετρέους, στις επιλογές του Λευκού Οίκου αναμένεται να «ανταποδώσει» ο Πρόεδρος Μπους, στο διάγγελμά του που έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της Πέμπτης, ώρα ΗΠΑ. Βάσει πληροφοριών, ο Μπους θα «υιοθετήσει» την «πρόταση» Πετρέους για απομάκρυνση των επιπλέον 30.000 Αμερικανών στρατιωτών που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ (οι οποίοι είναι μέρος των ενισχύσεων που αποστέλλονται ακόμη) στα μέσα του επόμενου χρόνου. Θα θέσει, όμως, όπως λέγεται, και ορισμένες προϋποθέσεις «ασφαλείας».

Χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να διασαφηνίσει ότι «η σταθεροποίηση του Ιράκ είναι μια μακρά προσπάθεια, που θα συνεχιστεί και μετά τη μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων, ιδιαίτερα επειδή δεν είναι όλοι οι γείτονες του Ιράκ συνεργάσιμοι». Η Ράις αναφερόταν ξεκάθαρα στο Ιράν, στο οποίο απέδωσαν, νωρίτερα, οι Πετρέους και Κρόκερ, σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, «προσπάθειες να σχηματίσει μια οργάνωση ανάλογη με τη "Χεζμπολάχ" εντός Ιράκ».

Αμεση ήταν η απάντηση της Τεχεράνης, που διά στόματος Αλί Λαριτζάνι, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, δήλωσε ότι το Ιράν είναι «έτοιμο για σοβαρές συνομιλίες για το Ιράκ». Επανέλαβε ότι «προϋπόθεση είναι η αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων».

Τέλος, εντός Ιράκ, στόχος ενόπλων έγινε σημείο ελέγχου της ιρακινής αστυνομίας έξω από τη Μοσούλη, όπου σκοτώθηκαν έξι αστυνομικοί. Επίσης, όλμοι έπληξαν αμερικανική βάση έξω από τη Βαγδάτη σκοτώνοντας έναν Ιρακινό και τραυματίζοντας 11 Αμερικανούς στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ