Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις Κοστούνιτσα με αποδέκτη τις ΗΠΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Το Κοσσυφοπέδιο «δε θα γίνει αντικείμενο παζαριών ή πολιτικής αποζημίωσης» ενώ η ΕΕ «θα αναλάβει ευθύνες» για το μελλοντικό καθεστώς ανάλογα με το αποτέλεσμα των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας είπε χτες υποκριτικά ο Χαβιέ Σολάνα στον Σέρβο πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο τελευταίος δεν «καθησύχασε»... Αντίθετα, προτίμησε να επισημάνει έμμεσα την προσπάθεια σαμποταρίσματος των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας από τις ΗΠΑ με τις δηλώσεις περί μονομερούς αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Σερβία δεν είναι απειλή για κανέναν, είναι όμως εκτεθειμένη στις πολλές απειλές μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και στις δηλώσεις ότι αν δε γίνει ανεξάρτητο, οι Αλβανοί θα δυσαρεστηθούν και θα πάρουν στα χέρια τα όπλα. Αυτές είναι απειλές προς τη Σερβία, αλλά και έναντι του διεθνούς δικαίου» είπε ο Κοστούνιτσα. Ο ίδιος, πάντως, προτίμησε να αποσιωπήσει την υποκρισία και τα ανάλογα ιμπεριαλιστικά σχέδια Βρετανίας - Γαλλίας για το «μελλοντικό» Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως, ο Ρώσος εκπρόσωπος στην τρόικα της Ομάδας Επαφής Αλεξάντερ Μπότσαν Χαρτσένκο, εξέφρασε «έκπληξη» για τη στάση των ΗΠΑ (περί αναγνώρισης μονομερούς ανεξαρτησίας) επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα δεν υποστηρίζει τα «μηνύματα» των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκουχτ, εμφανίστηκε ανήσυχος για το ενδεχόμενο πρόκλησης ένοπλης σύρραξης στο Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που οι Κοσσοβάροι προχωρήσουν σε μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ