Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απέρριψε την πρωτοβουλία Τσάβες

ΚΑΡΑΚΑΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, απέρριψε η κυβέρνηση της Κολομβίας προκειμένου να μεταβεί στην Κολομβία με στόχο τη συνάντησή του με τον Μανουέλ Μαρουλάντα και την ηγεσία των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (Farc). Πρόκειται για την απόρριψη της πρωτοβουλίας Τσάβες να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο ώστε να επιτευχθεί η έναρξη συνομιλών για «ανθρωπιστική συμφωνία» μεταξύ των Farc και της κυβέρνηση του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε (για ανταλλαγή κρατουμένων).

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Λουίς Κάρλος Ρεστρέπο, επιτρόπου της κυβέρνησης για την ειρηνευτική διαδικασία, «η κυβέρνηση δε θεωρεί πρέπουσα» μία συνάντηση του Προέδρου Τσάβες με τον Μανουέλ Μαρουλάντα σε κολομβιανό έδαφος. Είχε προηγηθεί η απαντητική επιστολή του ηγέτη των Farc προς τον Πρόεδρο Τσάβες ότι για λόγους ασφαλείας δε δύναται να συναντηθούν εκτός κολομβιανού εδάφους.

Στο μεταξύ, σύσταση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια να επικυρώσει το συμβιβασμό με την εταιρεία εμπορίας μπανάνας «Τσικίτα» απηύθυνε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Με βάση το συμβιβασμό, η εταιρεία θα παραδεχτεί την ενοχή της για τη συνεργασία της με παραστρατιωτικούς φονιάδες της Κολομβίας και θα πληρώσει πρόστιμο 25 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά δε θα διωχτεί κανένα νυν ή πρώην διευθυντικό στέλεχος της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ