Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Παραίτηση της κυβέρνησης

Με πρόσχημα τη μακρά προεκλογική περίοδο στην οποία μπαίνει η χώρα, με τις βουλευτικές εκλογές του Δεκέμβρη και τις προεδρικές, που θα διεξαχθούν την Ανοιξη, ο πρωθυπουργός Μ. Φραντκόφ υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του στον Πρόεδρο Β. Πούτιν, ώστε όπως είπε «να διευκολυνθούν οι αναγκαίες αλλαγές στελεχών». Ο Β. Πούτιν αποδέχτηκε την παραίτηση και ζήτησε από την κυβέρνηση να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων της μέχρι το διορισμό νέας. Ως πιθανότερος πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ, θεωρείται ο Α΄ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σ. Ιβανόφ, που πιστεύεται πως είναι και ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Β. Πούτιν στο προεδρικό αξίωμα.

Δοκιμή ισχυρής βόμβας

Οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις δοκίμασαν στις 11 Σεπτέμβρη ένα νέο όπλο, που σε καταστροφική ισχύ συγκρίνεται μόνο με τα πυρηνικά όπλα. Πρόκειται για μια «βόμβα κενού», που ρίχνεται από τον αέρα στις θέσεις του αντιπάλου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το νέο όπλο έχει τις ίδιες καταστρεπτικές δυνατότητες με τα πυρηνικά όπλα, αλλά δεν προκαλεί ραδιενεργό ή χημική μόλυνση στο έδαφος και στην ατμόσφαιρα, ούτε απαγορεύεται από διεθνείς συνθήκες αφοπλισμού και γι' αυτό προβλέπεται προοπτικά να αντικαταστήσει μια σειρά πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος.

Να σημειωθεί ότι Αμερικανοί ήδη έχουν χρησιμοποιήσει ανάλογες «βόμβες κενού» στις πολεμικές επιχειρήσεις τους. Πρώτα στο Βιετνάμ, και στην εποχή μας σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Η αμερικανική βόμβα, που την έχουν βαφτίσει «μητέρα όλων των βομβών», (ΜΟΑΒ, που μεταφράζεται ως Μεγάλο Πυρομαχικό Αερίου Εκρήξεως) ζυγίζει 9,5 τόνους, μεταφέρεται, όπως και η ρωσική, από μεταγωγικό αεροσκάφος και καθοδηγείται προς το στόχο της μέσω δορυφόρου (GPS), εκρήγνυται λίγο πάνω από το έδαφος και ισοπεδώνει την περιοχή σε μεγάλη ακτίνα. Ομως το νέο ρωσικό ανάλογο όπλο, αποδεικνύεται ελαφρότερο, 4 φορές ισχυρότερο από το αμερικανικό και μπορεί να πλήξει μια έκταση 20 φορές μεγαλύτερη από το αμερικανικό. Οχι τυχαία τα ρωσικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τον «πατέρα όλων των βομβών»... και «αναβάθμιση» του διεθνούς ρόλου της Ρωσίας, στην πραγματικότητα της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ