ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Την πρόταση του στρατηγού Πετρέους υιοθέτησε, όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος Μπους, στο διάγγελμά του, που ακολούθησε τη διήμερη κατάθεση των Πετρέους και Κρόκερ στο Κογκρέσο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε, μέχρι το Δεκέμβρη, την επιστροφή 5.700 στρατιωτών και τη σταδιακή απόσυρση μέχρι τον Ιούλη του 2008 «και αναλόγως με το ρυθμό επίτευξης προόδου» πέντε μάχιμων ταξιαρχιών μαζί με τις επιμελητειακές τους δυνάμεις, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 30.000 άνδρες.
Αυτό σημαίνει ότι «αν» όντως υλοποιηθεί η απόσυρση, στο Ιράκ μετά τον Ιούλη θα παραμείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον 135.000 Αμερικανοί στρατιώτες, δηλαδή όσοι και στην αρχή της εισβολής. Ο Μπους δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ξανά Συρία και Ιράν για προσπάθειες «υπόσκαψης» της ιρακινής προόδου. Εντονη ήταν η αντίδραση των Δημοκρατικών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος Μπους προσπαθεί «να κερδίσει χρόνο» ενώ παράλληλα «όχι μόνο δεν παρουσίασε κάποια προοπτική χρονοδιαγράμματος απόσυρσης αλλά αντίθετα κατέστησε πιθανή ακόμη και μια δεκαετή παρουσία στο Ιράκ».
Εκτός, όμως, από τους Δημοκρατικούς, προβλήματα στα σχέδια Μπους δημιουργούν και άλλα γεγονότα. Χτες, δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Λευκού Οίκου για την πρόοδο της ιρακινής ηγεσίας, η οποία ζητήθηκε από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση Μάλικι δεν έχει παρουσιάσει, έστω και κάποια πρόοδο, παρά μόνο στα εννιά από τα 18 κριτήρια που έχει θέσει η Ουάσιγκτον. Παράλληλα, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, μεταξύ των πρώτων χωρών που παρατηρούνται προβλήματα συγκαταλέγεται το Ιράκ.
Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επιμένει στην αναγκαιότητα της επιλογής του. Στην κατεύθυνση αυτή και ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ επανέλαβε ότι «θα δημιουργηθεί χάος αν αποχωρήσει άμεσα ο αμερικανικός στρατός». Για «ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών της ιρακινής ηγεσίας» έκανε λόγο και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.
Εντός Ιράκ, πάντως, εκτός από τις επιθέσεις (επτά αστυνομικοί νεκροί από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Μπαϊτζί), διαστάσεις πλέον λαμβάνει και το πρόβλημα της επιδημίας χολέρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 16.000 στο βόρειο Ιράκ προκαλώντας σοβαρότατες ανησυχίες.
Χιλιάδες σουνίτες συμμετείχαν στην κηδεία του επικεφαλής του «Συμβουλίου Σωτηρίας της Ανμπάρ», Σεΐκ Αμπντούλ Σατάρ Αμπού Ρίσα, συνεργάτη των κατοχικών που στράφηκε κατά της «αλ Κάιντα». Αν και επισήμως κατηγορήθηκε η «αλ Κάιντα», δεν έλειψαν και σουνίτες φύλαρχοι και ηγέτες που υπονόησαν ότι ο Ρίσα εξόργισε με τη συνεργασία του με τους κατοχικούς τους ομόδοξούς του. Τέλος σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικάνικου στρατού, 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντιγιάλα.
Associated Press |
Εισβολή, μικρής διάρκειας, πραγματοποίησε, χτες, ο ισραηλινός στρατός στη νότια Λωρίδα της Γάζας, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, Ισραηλινοί στρατιώτες, συνοδευόμενοι από τανκς, εισήλθαν για λίγο στο παλαιστινιακό έδαφος, χωρίς, όμως, να αναφερθούν ούτε τραυματισμοί ούτε ζημιές. Την ίδια ώρα, έξω από τον εποικισμό Καρνέι Σόμρον, στη Δυτική Οχθη, δύο έποικοι αυτοκινητιστές τραυματίστηκαν ελαφρά από πυρά που δέχτηκαν από διερχόμενο αυτοκίνητο, χωρίς να υπάρξει ανάληψη ευθύνης.
Ενταση επικράτησε, όμως, και στα δύο βασικά περάσματα προς την Ιερουσαλήμ διά μέσου του τείχους από Ραμάλα και Βηθλεέμ. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν προσπαθώντας να προσεγγίσουν το τέμενος αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, την πρώτη Παρασκευή του Ραμαζανιού. Εντούτοις, ο ισραηλινός στρατός έχει λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας και επέτρεψε την είσοδο μόνο σε άνδρες άνω των 45 χρόνων και γυναίκες άνω των 35. Δεν έλειψαν τα μικροεπεισόδια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--
«Χωρίς τη Ρωσία» η Σερβία θα αναγκαζόταν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε χτες από τη Μόσχα ο Σέρβος υπουργός για θέματα Κοσσυφοπεδίου, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Ο Σάμαρτζιτς πραγματοποιεί συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους αναφορικά με τη διαδικασία καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του προτεκτοράτου υπό την αιγίδα της τρόικα της Ομάδας Επαφής...
Στο μεταξύ, επιστολή του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, που επικαλείται το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, καταγράφει τη βούληση της Ρώμης για «ταχεία ένταξη» της Σερβίας στην ΕΕ. Η ένταξη του Βελιγραδίου «δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο» φέρεται να γράφει στην επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρόντι, προσθέτοντας πως η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ «είναι καλοδεχούμενη από αρκετά μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Διόλου άσχετο με τη δημοσιοποίηση της επιστολής Πρόντι ήταν χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Μπόστον Γκλόμπαλ» που υποστήριζε πως θα διακυβευτεί η «ευρωπαϊκή» προοπτική της Σερβίας εάν το Κοσσυφοπέδιο γίνει ανεξάρτητο... επειδή θα «χαθούν οι πιθανότητες» συνέχισης της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης...
Επιπτώσεις και στο πολιτικό σκηνικό της Σερβίας ενόψει καθορισμού του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου προέβλεψε χτες και ο Σέρβος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασίμ Λάγιτς, που προέβλεψε κατάρρευση της κυβέρνησης εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών και την αντίδραση του Βελιγραδίου σε περίπτωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.
Το σερβικό υπουργείο Αμυνας αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα που συνδέονται με το βομβαρδισμό του κτιρίου της κρατικής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) την άνοιξη του '99, ικανοποιώντας αίτημα φιλοδυτικών «Μη Κυβερνητικών» οργανώσεων «ανθρωπίνων» δικαιωμάτων. Οι οργανώσεις ήθελαν να πληροφορηθούν εάν η τότε κυβέρνηση Μιλόσεβιτς γνώριζε εκ των προτέρων για το βομβαρδισμό του κτιρίου της ραδιοτηλεόρασης (σαν να μην είναι ούτως ή άλλως έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός ΜΜΕ...).
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Διατηρείται και διευρύνεται η φημολογία για το τι ακριβώς συνέβη, την περασμένη βδομάδα, όταν ισραηλινά αεροσκάφη παραβίασαν το συριακό εναέριο χώρο προκαλώντας τις έντονες συριακές αντιδράσεις. Δαμασκός και Τελ Αβίβ δεν έχουν προβεί σε καμία άλλη ενημέρωση. Αμερικανικές πηγές, όμως, όχι μόνο διατήρησαν ψηλά το θέμα διαρρέοντας φήμες, αλλά είναι πλέον εμφανές ότι διαμορφώνουν και κλίμα.
Αρχικώς, αμερικανικές εφημερίδες υποστήριξαν ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη «έπληξαν στόχους», πιθανολογώντας ότι επρόκειτο για ιρανικά όπλα που προορίζονταν για τη λιβανική «Χεζμπολάχ». Χθες, επισήμως, πια, ο αρμόδιος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον πυρηνικό αφοπλισμό, Αντριου Σάμελ, έφτιαχνε ένα ολόκληρο σενάριο όπου έμπλεξε τα πάντα.
Υποστήριζε ότι «στη Συρία βρέθηκαν πριν μέρες Βορειοκορεάτες», υποθέτοντας ότι «ίσως είχαν επαφές για προμήθεια πυρηνικού εξοπλισμού από τη Δαμασκό». Επίσης, υπέθετε ότι «ίσως εμπλέκεται ο Πακιστανός πυρηνικός επιστήμονας, Κχαν, που βοήθησε Ιράν, Λιβύη, ΛΔ Κορέας, με το πυρηνικό τους πρόγραμμα». Σε αυτά τα «ίσως», προστέθηκε δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν δορυφορικές φωτογραφίες, που αποδεικνύουν ότι γίνονται προσπάθειες, στη Συρία, για «ανέγερση πυρηνικών εγκαταστάσεων».
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Επιστρέφει στο Πακιστάν, στις 18 Οκτώβρη, η αυτοεξόριστη πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, για να «επαναφέρει την αληθινή δημοκρατία στη χώρα», όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), στο οποίο ανήκει. Η Μπ. Μπούτο απέτυχε, προς το παρόν, να καταλήξει σε συμφωνία με τον στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ, για μεταξύ τους διανομή της εξουσίας.
Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αναφορικά με τις μεταξύ τους συνομιλίες και την εξεύρεση μίας «συμβιβαστικής λύσης», που θα διατηρήσει τον στρατηγό στον προεδρικό θώκο και θα σώσει την Μπούτο από τις κατηγορίες περί διαφθοράς που τη βαραίνουν, δημιουργώντας παράλληλα τη «χρυσή τομή» για τις ΗΠΑ και τα «αντιτρομοκρατικά τους σχέδια».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Ουάσιγκτον είχε διαμηνύσει στο Πακιστάν να αναλάβει ενεργό «αντιτρομοκρατική δράση», καθώς η χώρα θεωρείται ως «φυτώριο της Αλ Κάιντα», ενώ με τις τελευταίες εκκαθαρίσεις του στρατού στις περιοχές των φυλών και την αυξανόμενη λίστα των νεκρών μουσουλμάνων, που χαρακτηρίζονται «υποστηρικτές των Ταλιμπάν», ο Π. Μουσάραφ, πήρε συγχαρητήρια από τις ΗΠΑ. Και η Μπ. Μπούτο όμως θεωρείται ως δυνατός σύμμαχος για τις ΗΠΑ, αφού κρίνεται ότι και χωρίς το Μουσάραφ, μπορεί να εξασφαλίσει τα συμφέροντά τους στην περιοχή...
ΜΟΣΧΑ.-
Η Κρατική Δούμα ενέκρινε χτες το διορισμό του νέου πρωθυπουργού Βίκτορ Ζούμπκοφ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπήρξε επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Οικονομικού Ελέγχου. Ο Β. Ζούμπκοφ έλαβε 381 ψήφους υπέρ του διορισμού του, ενώ οι 47 βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) τον καταψήφισαν και υπήρξαν και 8 αποχές από ανεξάρτητους βουλευτές.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πριν την ψηφοφορία, ο Β. Ζούμπκοφ υποστήριξε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ υπογράμμισε ότι θα συστήσει μια ειδική υπηρεσία αντιμετώπισης της διαφθοράς, θα επιδιώξει την ανάκαμψη του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος της χώρας, θα προχωρήσει σε αλλαγές στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, όπου πρόσφατα παρατηρήθηκαν μια σειρά σκάνδαλα διαφθοράς, ενώ πρόσθεσε ότι ο τομέας των φυσικών πόρων της χώρας θα πρέπει να αποδίδει μεγαλύτερο εισόδημα.
Στο μεταξύ, αμέσως, μετά την επικύρωση του διορισμού του Β. Ζούμπκοφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον πέντε άτομα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν το προεδρικό αξίωμα και που θα μπορούσαν να εκλεγούν. Ενώ αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό, ο Ρώσος Πρόεδρος τον χαρακτήρισε «άτομο με μεγάλη πείρα της ζωής και του επαγγέλματος (...), πραγματικός επαγγελματίας, ένας λαμπρός διαχειριστής».