Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χωρίς αλλαγές τακτικής, το διάγγελμα Μπους

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την πρόταση του στρατηγού Πετρέους υιοθέτησε, όπως αναμενόταν, ο Πρόεδρος Μπους, στο διάγγελμά του, που ακολούθησε τη διήμερη κατάθεση των Πετρέους και Κρόκερ στο Κογκρέσο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε, μέχρι το Δεκέμβρη, την επιστροφή 5.700 στρατιωτών και τη σταδιακή απόσυρση μέχρι τον Ιούλη του 2008 «και αναλόγως με το ρυθμό επίτευξης προόδου» πέντε μάχιμων ταξιαρχιών μαζί με τις επιμελητειακές τους δυνάμεις, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 30.000 άνδρες.

Αυτό σημαίνει ότι «αν» όντως υλοποιηθεί η απόσυρση, στο Ιράκ μετά τον Ιούλη θα παραμείνουν στο Ιράκ τουλάχιστον 135.000 Αμερικανοί στρατιώτες, δηλαδή όσοι και στην αρχή της εισβολής. Ο Μπους δεν παρέλειψε να κατηγορήσει ξανά Συρία και Ιράν για προσπάθειες «υπόσκαψης» της ιρακινής προόδου. Εντονη ήταν η αντίδραση των Δημοκρατικών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο Πρόεδρος Μπους προσπαθεί «να κερδίσει χρόνο» ενώ παράλληλα «όχι μόνο δεν παρουσίασε κάποια προοπτική χρονοδιαγράμματος απόσυρσης αλλά αντίθετα κατέστησε πιθανή ακόμη και μια δεκαετή παρουσία στο Ιράκ».

Εκτός, όμως, από τους Δημοκρατικούς, προβλήματα στα σχέδια Μπους δημιουργούν και άλλα γεγονότα. Χτες, δημοσιοποιήθηκε έκθεση του Λευκού Οίκου για την πρόοδο της ιρακινής ηγεσίας, η οποία ζητήθηκε από το Κογκρέσο. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση Μάλικι δεν έχει παρουσιάσει, έστω και κάποια πρόοδο, παρά μόνο στα εννιά από τα 18 κριτήρια που έχει θέσει η Ουάσιγκτον. Παράλληλα, στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο, μεταξύ των πρώτων χωρών που παρατηρούνται προβλήματα συγκαταλέγεται το Ιράκ.

Παρόλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επιμένει στην αναγκαιότητα της επιλογής του. Στην κατεύθυνση αυτή και ο αντιπρόεδρος Τσένεϊ επανέλαβε ότι «θα δημιουργηθεί χάος αν αποχωρήσει άμεσα ο αμερικανικός στρατός». Για «ανάγκη επιτάχυνσης των προσπαθειών της ιρακινής ηγεσίας» έκανε λόγο και ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν καθυστερήσεις.

Εντός Ιράκ, πάντως, εκτός από τις επιθέσεις (επτά αστυνομικοί νεκροί από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Μπαϊτζί), διαστάσεις πλέον λαμβάνει και το πρόβλημα της επιδημίας χολέρας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 16.000 στο βόρειο Ιράκ προκαλώντας σοβαρότατες ανησυχίες.

Χιλιάδες σουνίτες συμμετείχαν στην κηδεία του επικεφαλής του «Συμβουλίου Σωτηρίας της Ανμπάρ», Σεΐκ Αμπντούλ Σατάρ Αμπού Ρίσα, συνεργάτη των κατοχικών που στράφηκε κατά της «αλ Κάιντα». Αν και επισήμως κατηγορήθηκε η «αλ Κάιντα», δεν έλειψαν και σουνίτες φύλαρχοι και ηγέτες που υπονόησαν ότι ο Ρίσα εξόργισε με τη συνεργασία του με τους κατοχικούς τους ομόδοξούς του. Τέλος σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικάνικου στρατού, 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες σε συγκρούσεις στην επαρχία Ντιγιάλα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραστρατιωτικοί σουνίτες μισθοφόροι των ΗΠΑ (2007-12-30 00:00:00.0)
Νέες «έριδες» προκαλούν οι κατοχικές τακτικές (2007-10-05 00:00:00.0)
Επιμονή στην κατοχή (2007-09-11 00:00:00.0)
Πραγματικές μάχες και μάχες χαρακωμάτων (2007-07-14 00:00:00.0)
Εκτακτα μέτρα συνοδεύουν τις εκατόμβες νεκρών (2007-01-30 00:00:00.0)
Ομολογούν την ήττα τους (2006-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ