Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ικανοποίηση για τη στάση της Μόσχας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Χωρίς τη Ρωσία» η Σερβία θα αναγκαζόταν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε χτες από τη Μόσχα ο Σέρβος υπουργός για θέματα Κοσσυφοπεδίου, Σλόμπονταν Σάμαρτζιτς. Ο Σάμαρτζιτς πραγματοποιεί συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους αναφορικά με τη διαδικασία καθορισμού του μελλοντικού καθεστώτος του προτεκτοράτου υπό την αιγίδα της τρόικα της Ομάδας Επαφής...

Στο μεταξύ, επιστολή του Ιταλού πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, που επικαλείται το σερβικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, καταγράφει τη βούληση της Ρώμης για «ταχεία ένταξη» της Σερβίας στην ΕΕ. Η ένταξη του Βελιγραδίου «δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο» φέρεται να γράφει στην επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρόντι, προσθέτοντας πως η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ «είναι καλοδεχούμενη από αρκετά μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Διόλου άσχετο με τη δημοσιοποίηση της επιστολής Πρόντι ήταν χτεσινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Μπόστον Γκλόμπαλ» που υποστήριζε πως θα διακυβευτεί η «ευρωπαϊκή» προοπτική της Σερβίας εάν το Κοσσυφοπέδιο γίνει ανεξάρτητο... επειδή θα «χαθούν οι πιθανότητες» συνέχισης της συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Δικαστήριο της Χάγης...

Επιπτώσεις και στο πολιτικό σκηνικό της Σερβίας ενόψει καθορισμού του τελικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου προέβλεψε χτες και ο Σέρβος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής Ρασίμ Λάγιτς, που προέβλεψε κατάρρευση της κυβέρνησης εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την ημερομηνία των προεδρικών εκλογών και την αντίδραση του Βελιγραδίου σε περίπτωση ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου.

Διυλίζουν τον κώνωπα...

Το σερβικό υπουργείο Αμυνας αποχαρακτήρισε απόρρητα έγγραφα που συνδέονται με το βομβαρδισμό του κτιρίου της κρατικής σερβικής ραδιοτηλεόρασης (RTS) την άνοιξη του '99, ικανοποιώντας αίτημα φιλοδυτικών «Μη Κυβερνητικών» οργανώσεων «ανθρωπίνων» δικαιωμάτων. Οι οργανώσεις ήθελαν να πληροφορηθούν εάν η τότε κυβέρνηση Μιλόσεβιτς γνώριζε εκ των προτέρων για το βομβαρδισμό του κτιρίου της ραδιοτηλεόρασης (σαν να μην είναι ούτως ή άλλως έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός ΜΜΕ...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ