ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Στήνει απεργοσπαστικό μηχανισμό στην καθαριότητα

Με απεργοσπαστικό μηχανισμό επιχειρεί ο Δήμος Ζακυνθίων να σπάσει την επίσχεση εργασίας, στην οποία έχουν προχωρήσει εδώ και δέκα μέρες οι 37 εργαζόμενοι στην καθαριότητα, διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους αλλά και τα δεδουλευμένα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν και τα 15.000 ευρώ.

Στην προσπάθειά του έχει «σύμμαχο» και την εισαγγελέα του νησιού, η οποία, επικαλούμενη λόγους δημόσιας υγείας, έδωσε εντολή για άμεση αποκομιδή των σκουπιδιών στο δήμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ προεκλογικά η δημοτική αρχή (ΝΔ) είχε δεσμευτεί στους εργαζόμενους για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, καθώς και τη μονιμοποίησή τους, τώρα όχι μόνον αρνείται την υλοποίησή τους, αλλά και ακριβώς μια μέρα μετά τις εκλογές αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το αντεργατικό της πρόσωπο.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου καταγγέλλει τη δημοτική αρχή για το γεγονός πως «αφού πρώτα φρόντισε να διασπάσει τους εργαζόμενους στο χώρο της καθαριότητας σε μόνιμους και έκτακτους στο Σύνδεσμο, στο Δήμο Ζακυνθίων, στο Δήμο Λαγανά, τους έδωσε κάλπικες υποσχέσεις πριν τις εκλογές για να υφαρπάξουν την ψήφο τους, τώρα και με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών επιδιώκουν να στήσουν μηχανισμό διάσπασης των εργαζομένων, υπονόμευσης και χτυπήματος των κινητοποιήσεών τους».

Και καταλήγοντας, τονίζει: «Να εκφραστεί και έμπρακτα η εργατική αλληλεγγύη όλων, στους εργαζόμενους στην καθαριότητα προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα να κατακτήσουν μόνιμη και σταθερή δουλιά χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να τους καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Νέα απόπειρα να πετσοκόψει το εποχικό επίδομα

Σκληραίνει ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις και μειώνει το ποσό. Αμεση απάντηση ετοιμάζουν τα σωματεία

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το εποχικό επίδομα στη Ζώνη. Οπως και πριν, έτσι και τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εργάτες (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης)
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο το εποχικό επίδομα στη Ζώνη. Οπως και πριν, έτσι και τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους εργάτες (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στο υπουργείο Απασχόλησης)
Πριν ακόμα κλείσουν 24 ώρες από τις εκλογές, η ΝΔ εντείνει την αντεργατική της επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, πετσοκόβοντας ακόμα και αυτό το πενιχρό έκτακτο εποχικό επίδομα για τους άνεργους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και αλλάζοντας τις προϋποθέσεις για την καταβολή του προς το χειρότερο!

Χτες ο ΟΑΕΔ εξέδωσε δελτίο Τύπου για να ανακοινώσει την έναρξη της υποβολής δικαιολογητικών για το επίδομα που καταβάλλεται σε ορισμένους κλάδους εργαζομένων. Το ποσό που έχει καθοριστεί για τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης, τους οποίους άφησε χωρίς δουλιά ακριβώς η διαλυτική πολιτική των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι 720 ευρώ, όταν πέρσι με δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις είχαν καταφέρει να πάρουν 746 ευρώ. Για φέτος, οι εργάτες απαιτούν να είναι 1.300 ευρώ.

Επιπλέον, οι προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι τώρα και αποτελούν κατάκτηση που έχουν επιβάλει τα ταξικά σωματεία της Ζώνης με δυναμικούς αγώνες, είναι ο άνεργος να έχει συμπληρώσει 30 ένσημα την τελευταία διετία. Ωστόσο στο δελτίο Τύπου του ΟΑΕΔ αναφέρεται ότι τώρα απαιτούνται από 50 ως 120 ένσημα τον τελευταίο χρόνο! Πράγμα που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των ανέργων της Ζώνης δε θα πάρει φράγκο.

Από χτες τα γραφεία των σωματείων είναι γεμάτα ασφυκτικά, καθώς άρχισαν να συγκεντρώνουν κανονικά τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους άνεργους εργατοτεχνίτες, με βάση τις προϋποθέσεις που έχουν κατακτήσει, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων το δελτίο Τύπου του ΟΑΕΔ. Οπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, «φέτος διεκδικούμε 1.300 ευρώ και τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει. Τώρα αυτό που περιμένουμε είναι να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση για να ανέβουμε όλοι μαζί στο υπουργείο απαιτώντας την καταβολή του εποχικού επιδόματος. Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί».

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΡΦΙΝ
Απλώνει τα πλοκάμια του και στον ΟΤΕ

Ο κουβετιανών συμφερόντων τραπεζικός όμιλος κατέχει ήδη το 10,8% των μετοχών του Οργανισμού, με απώτερο στόχο την πλήρη άλωσή του

Μετά την εξαγορά της ΒΙΒΑΡΤΙΑ - του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας - η κουβετιανών συμφερόντων τράπεζα «Marfin Investent Group» (MIG) απλώνει τα πλοκάμια της και στον ΟΤΕ. Οπως έκανε γνωστό χτες η τράπεζα, η MIG έχει ήδη αποκτήσει το 10,8% των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 52,8 εκατ. μετοχές. Με το ποσοστό αυτό η MIG γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ, μετά το ελληνικό δημόσιο, το οποίο, μετά την πρόσφατη πώληση ενός επιπλέον πακέτου 10%, έχει μειώσει τη συμμετοχή του στο 28%.

Οπως όλα δείχνουν, η MIG δεν προτίθεται να σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχίσει την πολιορκία με στόχο την πλήρη άλωση και του ΟΤΕ. Και για την επίτευξη του μεγαλεπήβολου στόχου της υποβοηθάται και από τη μεγάλη διασπορά των μετοχών του Οργανισμού, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια θεσμικών (ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια) αλλά και ιδιωτών. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού περιπλανήθηκε στην αναζήτηση «στρατηγικών επενδυτών», φαίνεται να καλοβλέπει και να ευνοεί τις επεκτατικές διαθέσεις της MIG.

Η κυβέρνηση φρόντισε βέβαια πρώτα, με τη βοήθεια και των συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον Οργανισμό, να απαλλάξει την επιχείρηση - φιλέτο από «περιττά» οικονομικά βάρη που σχετίζονται με εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Καταργώντας τις θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και εξαγοράζοντας την αποχώρηση 5.500 παλιών εργαζόμενων, η κυβέρνηση διαμόρφωσε ιδανικές συνθήκες για την εξαγορά του Οργανισμού και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή του, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους υπάλληλους του ΟΤΕ, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που αγοράζουν τις υπηρεσίες του.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως ότι ο ανταγωνισμός οδηγεί στο μονοπώλιο, και ότι το κυρίαρχο στοιχείο της κίνησης στις οικονομικές σχέσεις, είναι η συσσώρευση κεφαλαίου, σε όλο και περισσότερο υψηλά επίπεδα. Ετσι, η ΒΙΒΑΡΤΙΑ - πρώην ΔΕΛΤΑ - υπήρξε το προϊόν δεκάδων εξαγορών μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες απορροφήθηκαν από τον όμιλο του κ. Δασκαλόπουλου. Από την άλλη, στην περίπτωση του ΟΤΕ - ο οποίος φέτα φέτα πουλήθηκε σε ιδιώτες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - έρχεται σήμερα η MIG να επιβεβαιώσει, ότι οι στρατηγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Πρόσκρουση ταχύπλοου

Στην προβλήτα του λιμανιού Ευδήλου Ικαρίας προσέκρουσε χτες το απόγευμα το ταχύπλοο ακτοπλοϊκό πλοίο «ΚΟΡΣΙΚΑ ΕΞΠΡΕΣ ΙΙΙ», κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσής του στο λιμάνι. Από την πρόσκρουση χτυπήθηκε το προστατευτικό της δεξιάς τουρμπίνας του πλοίου. Το ταχύπλοο απέπλευσε για Πειραιά με μία ώρα καθυστέρηση, δηλαδή στις 7.15 το απόγευμα, μετά από την άδεια απόπλου που του εξέδωσε η τοπική λιμενική αρχή.

Δεν πρόλαβε να κλείσει η κάλπη...

Πριν καλά καλά τελειώσει η εκλογική διαδικασία, οι εφοπλιστές έσπευσαν να δείξουν προς πάντες ποιος κάνει ...«κουμάντο» στη διαμόρφωση της πολιτικής που πρεσβεύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Χτες η Ενωση Επιχειρηματιών Ακτοπλοΐας εξέδωσε «φιρμάνι» με το οποίο αναφέρει ότι «η διχοτόμηση των ακτοπλοϊκών θεμάτων με την παροχή "συναρμοδιότητας" σε δύο υπουργεία, (σ.σ. Αιγαίου και ΥΕΝ), αποδείχτηκε στην πράξη ότι είναι ατελέσφορη. (...) Η Ελληνική Ακτοπλοΐα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και είναι βέβαιο ότι η ευελιξία και η εφαρμογή μιας ενιαίας πολιτικής, χωρίς αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα διευκολύνουν σημαντικά την πορεία αυτή». Φράσεις που σημαίνουν απλά ότι αξιώνουν ακόμα πιο γρήγορες αποφάσεις που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους και θα αυξάνουν τα κέρδη τους σε βάρος βέβαια των νησιωτών, των επιβατών και των ναυτεργατών. Για την ιστορία να πούμε ακόμα ότι επίσης χτες έγινε και κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και των εφοπλιστών της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (committe)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ