Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΡΦΙΝ
Απλώνει τα πλοκάμια του και στον ΟΤΕ

Ο κουβετιανών συμφερόντων τραπεζικός όμιλος κατέχει ήδη το 10,8% των μετοχών του Οργανισμού, με απώτερο στόχο την πλήρη άλωσή του

Μετά την εξαγορά της ΒΙΒΑΡΤΙΑ - του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων της χώρας - η κουβετιανών συμφερόντων τράπεζα «Marfin Investent Group» (MIG) απλώνει τα πλοκάμια της και στον ΟΤΕ. Οπως έκανε γνωστό χτες η τράπεζα, η MIG έχει ήδη αποκτήσει το 10,8% των μετοχών του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 52,8 εκατ. μετοχές. Με το ποσοστό αυτό η MIG γίνεται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος του ΟΤΕ, μετά το ελληνικό δημόσιο, το οποίο, μετά την πρόσφατη πώληση ενός επιπλέον πακέτου 10%, έχει μειώσει τη συμμετοχή του στο 28%.

Οπως όλα δείχνουν, η MIG δεν προτίθεται να σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχίσει την πολιορκία με στόχο την πλήρη άλωση και του ΟΤΕ. Και για την επίτευξη του μεγαλεπήβολου στόχου της υποβοηθάται και από τη μεγάλη διασπορά των μετοχών του Οργανισμού, οι οποίες βρίσκονται στα χέρια θεσμικών (ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια) αλλά και ιδιωτών. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού περιπλανήθηκε στην αναζήτηση «στρατηγικών επενδυτών», φαίνεται να καλοβλέπει και να ευνοεί τις επεκτατικές διαθέσεις της MIG.

Η κυβέρνηση φρόντισε βέβαια πρώτα, με τη βοήθεια και των συνδικαλιστών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στον Οργανισμό, να απαλλάξει την επιχείρηση - φιλέτο από «περιττά» οικονομικά βάρη που σχετίζονται με εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Καταργώντας τις θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους και εξαγοράζοντας την αποχώρηση 5.500 παλιών εργαζόμενων, η κυβέρνηση διαμόρφωσε ιδανικές συνθήκες για την εξαγορά του Οργανισμού και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή του, με ό,τι αυτό σημαίνει για τους υπάλληλους του ΟΤΕ, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που αγοράζουν τις υπηρεσίες του.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πλήρως ότι ο ανταγωνισμός οδηγεί στο μονοπώλιο, και ότι το κυρίαρχο στοιχείο της κίνησης στις οικονομικές σχέσεις, είναι η συσσώρευση κεφαλαίου, σε όλο και περισσότερο υψηλά επίπεδα. Ετσι, η ΒΙΒΑΡΤΙΑ - πρώην ΔΕΛΤΑ - υπήρξε το προϊόν δεκάδων εξαγορών μικρότερων επιχειρήσεων, οι οποίες απορροφήθηκαν από τον όμιλο του κ. Δασκαλόπουλου. Από την άλλη, στην περίπτωση του ΟΤΕ - ο οποίος φέτα φέτα πουλήθηκε σε ιδιώτες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - έρχεται σήμερα η MIG να επιβεβαιώσει, ότι οι στρατηγικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ