ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις, αντιθέσεις και ... παζάρια

Σενάρια για «διεθνώς εποπτευόμενο καθεστώς», δηλαδή προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον εφησυχασμό των Κοσσοβάρων Αλβανών στη βέβαιη όπως θεωρούν ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου «τάραξαν» χτες οι δηλώσεις του εκπροσώπου της ΕΕ στην τρόικα της Ομάδας Επαφής Βόλφανγκ Ισινγκερ στη βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

Ο Ισινγκερ πρότεινε «να αφήσουμε τις ταμπέλες...» για να επιτευχθεί «ρεαλιστική λύση» στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας: «Η ταμπέλα δεν αξίζει τίποτε... Από πού θα εξασφαλίσουν έσοδα; Θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από ξένη βοήθεια». Ερωτηθείς εάν το αποτέλεσμα των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας θα είναι η διεθνώς εποπτευόμενη ανεξαρτησία, ο Ισινγκερ απάντησε: Θα έλεγα ότι θα προσπαθήσουμε να φθάσουμε σε λύση για ένα διεθνώς εποπτευόμενο καθεστώς για το Κοσσυφοπέδιο... αφήνοντας έξω τη λέξη ανεξαρτησία.

Ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Αγκίμ Τσέκου, αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι θα ζητήσει εξηγήσεις απ' τον Ισινγκερ κατά την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με την τρόικα της Ομάδας Επαφής στο Λονδίνο, για να εξακριβώσει εάν έγινε «παρερμηνεία» των δηλώσεών του... Ο Τσέκου επανέλαβε ότι η Πρίστινα «θα κηρύξει ανεξαρτησία πριν το τέλος του χρόνου» διαβεβαιώνοντας ότι η πλευρά του δε θα ανεχθεί «άλλες διαπραγματεύσεις, καθυστερήσεις ή αναβολές στον καθορισμό του καθεστώτος»...

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε πως μονομερή αναγνώριση ενδεχόμενης ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη. «Γι' αυτό» είπε ο Λαβρόφ «η Ρωσία αντιτίθεται» και δεν αναγνωρίζει «τεχνητά χρονοδιαγράμματα» όπως η ημερομηνία της 10ης Δεκέμβρη, οπότε η τρόικα της Ομάδας Επαφής θα πρέπει να παραδώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ την έκθεσή της για την πορεία των συνομιλιών... Ο Λαβρόφ, μιλώντας αργότερα σε ραδιοσταθμό της Μόσχας, πρότεινε παράταση των συνομιλιών Βελιγραδίου - Πρίστινας για τουλάχιστον ένα εξάμηνο εάν αποτύχει ο παρών γύρος διαπραγματεύσεων...

Παρόμοιες επισημάνσεις έκανε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μίλιμπαντ στο Λονδίνο. «Οι μονομερείς κινήσεις αναφορικά με το Κοσσυφοπέδιο είναι πολύ επικίνδυνες και θα προκαλέσουν δραματικές επιπτώσεις για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια...».

Οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ καταγράφηκαν χτες ξημερώματα κατά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας (που προεδρεύει της ΕΕ) Ζοζέ Σόκρατες. Ο Σόκρατες δήλωσε ότι «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συμφωνούν στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το Κοσσυφοπέδιο». «Τόνισε», όπως είπε, στον πρόεδρο Μπους πως για την πορτογαλική προεδρία «πρώτη προτεραιότητα είναι η ενιαία ευρωπαϊκή στάση για το Κοσσυφοπέδιο»...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στην Κούβα

Χρειάζεται αγώνας, για να καταργηθεί η «κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα»

Η Κούβα συνεχίζει να αντιστέκεται παρά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό

Associated Press

Η Κούβα συνεχίζει να αντιστέκεται παρά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό
Ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες η Διάσκεψη που διοργάνωσε η Ομάδα Φιλίας και Αλληλεγγύης με το Λαό της Κούβας και η Grupo Sur (ευρωπαϊκό δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας) με τη συμμετοχή πολλών ευρωβουλευτών και εκπροσώπων από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, καθώς και Κουβανούς και εκπροσώπους οργανώσεων αλληλεγγύης από την Ευρώπη.

Στη συζήτηση στη Διάσκεψη που είχε θέμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κούβα εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η συζήτηση ήταν θετική και πως χρειάζεται να συνεχιστεί η διοργάνωση τέτοιων συναντήσεων, ενώ επισήμαναν πως για να καταργηθεί η λεγόμενη «κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα» χρειάζεται πολύς και δύσκολος αγώνας.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές μαζικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη Διάσκεψη δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να αντιπαλέψουν την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ που μεταξύ άλλων αφορά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Κούβας, και απαίτησαν την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, καθώς και την κατάργηση της «κοινής θέσης της ΕΕ για την Κούβα».

Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και η Δέσποινα Μάρκου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Παράλληλα, χτες στην Αβάνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, παρουσιάζοντας την έκθεση που θα καταθέσει η Κούβα στη ΓΣ του ΟΗΕ «για την αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα» υπογράμμισε ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τον αποκλεισμό ξεπερνούν τα 89 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στην περσινή ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, 183 χώρες ψήφισαν υπέρ της άρσης, 4 κατά και μία απείχε.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κινητοποίηση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που συμπλήρωσαν πρόσφατα 9 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ. Στο πανεπιστήμιο «Witwaterand» της Νότιας Αφρικής, φοιτητές και πανεπιστημιακοί ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών με την απαίτηση της αποφυλάκισής τους, ενώ εκτός των άλλων ο Σύνδεσμος Φιλίας της Νότιας Αφρικής με την Κούβα διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή συγκέντρωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρετόρια. Επιπλέον, πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Γιουνέα Μπισάου, την Μποτσουάνα και σε άλλες χώρες της Αφρικής.
ΓΑΛΛΙΑ
Προτάσεις κατεδάφισης δικαιωμάτων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα σχέδιά του για το συνταξιοδοτικό σύστημα, για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών αλλά και για τη μετανάστευση παρουσίασε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Πρότεινε κατάργηση όλων των «προνομιακών όρων συνταξιοδότησης» που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ειδικά στο δημόσιο τομέα, όπως είναι κάποιοι τεχνικοί στους σιδηροδρόμους και στην εταιρεία ηλεκτροδότησης (σ.σ. όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά). Ισχυρίστηκε ότι «δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες που δικαιολογούσαν εξαιρέσεις για συνταξιοδότηση πριν τα 50 χρόνια και με ευνοϊκές συνθήκες». Επίσης, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης επιδομάτων ή επιπλέον άδειας σε όσους αποφασίσουν να εργάζονται πλέον των 35 ωρών και προανήγγειλε την «ενθάρρυνση» της «εθελούσιας» παράτασης του εργάσιμου βίου πέρα από τα 65. Προχωράνε δηλαδή και στη Γαλλία οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θέλει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Για τους μετανάστες, ο Σαρκοζί πρότεινε τη θεσμοθέτηση εξετάσεων γαλλικής γλώσσας για όσους συγγενείς μεταναστών θέλουν να εγκατασταθούν στη Γαλλία, την ύπαρξη ενός έλαχιστου ορίου εισοδήματος για το μετανάστη που θα δέχεται την οικογένειά του καθώς και την πραγματοποίηση «εθελούσιου», όπως είπε, τεστ DNA στους συγγενείς που προσκαλούνται «για να πιστοποιηθεί ο βαθμός συγγένειας»! Οι προτάσεις Σαρκοζί θα τεθούν σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Πριν από αυτό, όμως, δόθηκε εντολή στον υπουργό Εργασίας Χαβιέ Μπερτράν να αρχίσει σήμερα «διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους», αν και η πλειοψηφία των γαλλικών συνδικάτων έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί κάθετα με όλες τις προτάσεις Σαρκοζί.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συζήτηση για το Σύνταγμα

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ξεκινούν εκ νέου οι διεργασίες για την αναθεώρηση του Συντάγματος στο Κοινοβούλιο της χώρας, μετά τη διακοπή για τη θερινή περίοδο. Διεργασίες και συζητήσεις που αφορούν την πρόταση αλλαγών 33 άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε προ αρκετών εβδομάδων ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, δηλαδή την αναθεώρηση του 10% των άρθρων του Συντάγματος που υιοθετήθηκε μετά από δημοψήφισμα το 1999.

Η αναθεώρηση του άρθρου για τη λαϊκή Παιδεία δεσπόζει ανάμεσα στα διάφορα σχέδια άρθρων που έχουν κατατεθεί και τεθεί υπό συζήτηση σε αυτή τη δεύτερη κατά σειρά ειδική ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο πρόεδρος Τσάβες, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς όλα τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να αποδεχτούν τις αρχές της μπολιβαριανής δημοκρατίας, προσαρμόζοντας πάραυτα το σχολικό τους πρόγραμμα και να μην είναι «ασύδοτα»... αλλιώς θα κλείσουν: «Η Παιδεία που βασίζεται στην καπιταλιστική ιδεολογία καταστρέφει τις συνειδήσεις και τις αξίες της ζωής» τόνισε ο Τσάβες προσθέτοντας ότι αυτό πλέον θα αλλάξει καθώς η Παιδεία θα αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και σε επίπεδο δαπανών, που θα πολλαπλασιαστούν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εκκληση για βοήθεια σε εκατομμύρια Αφρικανούς πλημμυροπαθείς

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Εκκληση για τη συγκέντρωση 65.000.000 δολαρίων προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες 1.700.000 Ουγκαντέζων σε βασικά τρόφιμα και πόσιμο νερό απηύθυνε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, αφού οι πρόσφατες πλημμύρες (που θεωρούνται οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών) κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις όχι μόνο στην Ουγκάντα αλλά και σε άλλες 16 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Αφρικής.

«Οι διανομές τροφίμων στους πλημμυροπαθείς έχουν ξεκινήσει αλλά η πρόσβαση είναι δύσκολη και χωρίς νέα χρηματοδότηση διακυβεύονται τα πάντα», δήλωσε χτες ο Τεσέμα Νέγκας, διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού.

Στην Ανατολική Ουγκάντα οι άστεγοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150.000, δίχως να προσμετρώνται τουλάχιστον 30.000 Κογκολέζοι πρόσφυγες πλημμυροπαθείς που μπήκαν στη χώρα απ' τα τέλη Αυγούστου λόγω των πλημμυρών. Κάπου 400.000 είναι οι Ουγκαντέζοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν τρομερές καταστροφές.

Στη Νότια Σομαλία εκπρόσωποι οργανώσεων του ΟΗΕ ανέφεραν πως η υπερχείλιση ποταμιών προκάλεσε, μέσα σε ένα μήνα, «ανθρωπιστική καταστροφή». Τα ίδια συνέβησαν και στην Αιθιοπία, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων βδομάδων «έπνιξαν» καλλιέργειες και ζώα κάτω από τόνους λάσπης. Βαριά χτυπημένη είναι και η δυτικοαφρικανική Γκάνα, όπου τουλάχιστον τρεις περιοχές στο βορρά κηρύχτηκαν «ζώνη καταστροφής», καθώς εκεί δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους νερού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ