Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στην Κούβα

Χρειάζεται αγώνας, για να καταργηθεί η «κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα»

Η Κούβα συνεχίζει να αντιστέκεται παρά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό

Associated Press

Η Κούβα συνεχίζει να αντιστέκεται παρά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό
Ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες η Διάσκεψη που διοργάνωσε η Ομάδα Φιλίας και Αλληλεγγύης με το Λαό της Κούβας και η Grupo Sur (ευρωπαϊκό δίκτυο μη κυβερνητικών οργανώσεων στον τομέα της αναπτυξιακής συνεργασίας) με τη συμμετοχή πολλών ευρωβουλευτών και εκπροσώπων από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, καθώς και Κουβανούς και εκπροσώπους οργανώσεων αλληλεγγύης από την Ευρώπη.

Στη συζήτηση στη Διάσκεψη που είχε θέμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κούβα εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η συζήτηση ήταν θετική και πως χρειάζεται να συνεχιστεί η διοργάνωση τέτοιων συναντήσεων, ενώ επισήμαναν πως για να καταργηθεί η λεγόμενη «κοινή θέση της ΕΕ για την Κούβα» χρειάζεται πολύς και δύσκολος αγώνας.

Πάντως, οι ευρωπαϊκές μαζικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη Διάσκεψη δεσμεύτηκαν να κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να αντιπαλέψουν την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και η ΕΕ που μεταξύ άλλων αφορά τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Κούβας, και απαίτησαν την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών, καθώς και την κατάργηση της «κοινής θέσης της ΕΕ για την Κούβα».

Σημειώνεται ότι στη Διάσκεψη, μεταξύ άλλων, πήραν μέρος η Διαμάντω Μανωλάκου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και η Δέσποινα Μάρκου από την Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ).

Παράλληλα, χτες στην Αβάνα, ο υπουργός Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, παρουσιάζοντας την έκθεση που θα καταθέσει η Κούβα στη ΓΣ του ΟΗΕ «για την αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Κούβα» υπογράμμισε ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τον αποκλεισμό ξεπερνούν τα 89 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι στην περσινή ψηφοφορία στη ΓΣ του ΟΗΕ, 183 χώρες ψήφισαν υπέρ της άρσης, 4 κατά και μία απείχε.

  • Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κινητοποίηση για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που συμπλήρωσαν πρόσφατα 9 χρόνια φυλάκισης στις ΗΠΑ. Στο πανεπιστήμιο «Witwaterand» της Νότιας Αφρικής, φοιτητές και πανεπιστημιακοί ξεκίνησαν τη συγκέντρωση υπογραφών με την απαίτηση της αποφυλάκισής τους, ενώ εκτός των άλλων ο Σύνδεσμος Φιλίας της Νότιας Αφρικής με την Κούβα διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή συγκέντρωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρετόρια. Επιπλέον, πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Γιουνέα Μπισάου, την Μποτσουάνα και σε άλλες χώρες της Αφρικής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ