Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Εκκληση για βοήθεια σε εκατομμύρια Αφρικανούς πλημμυροπαθείς

ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Εκκληση για τη συγκέντρωση 65.000.000 δολαρίων προκειμένου να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες 1.700.000 Ουγκαντέζων σε βασικά τρόφιμα και πόσιμο νερό απηύθυνε χτες εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, αφού οι πρόσφατες πλημμύρες (που θεωρούνται οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών) κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες κατοικίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις όχι μόνο στην Ουγκάντα αλλά και σε άλλες 16 χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Δυτικής Αφρικής.

«Οι διανομές τροφίμων στους πλημμυροπαθείς έχουν ξεκινήσει αλλά η πρόσβαση είναι δύσκολη και χωρίς νέα χρηματοδότηση διακυβεύονται τα πάντα», δήλωσε χτες ο Τεσέμα Νέγκας, διευθυντικό στέλεχος του Οργανισμού.

Στην Ανατολική Ουγκάντα οι άστεγοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 150.000, δίχως να προσμετρώνται τουλάχιστον 30.000 Κογκολέζοι πρόσφυγες πλημμυροπαθείς που μπήκαν στη χώρα απ' τα τέλη Αυγούστου λόγω των πλημμυρών. Κάπου 400.000 είναι οι Ουγκαντέζοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν τρομερές καταστροφές.

Στη Νότια Σομαλία εκπρόσωποι οργανώσεων του ΟΗΕ ανέφεραν πως η υπερχείλιση ποταμιών προκάλεσε, μέσα σε ένα μήνα, «ανθρωπιστική καταστροφή». Τα ίδια συνέβησαν και στην Αιθιοπία, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων βδομάδων «έπνιξαν» καλλιέργειες και ζώα κάτω από τόνους λάσπης. Βαριά χτυπημένη είναι και η δυτικοαφρικανική Γκάνα, όπου τουλάχιστον τρεις περιοχές στο βορρά κηρύχτηκαν «ζώνη καταστροφής», καθώς εκεί δεκάδες χωριά και κωμοπόλεις εξαφανίστηκαν κάτω από τόνους νερού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ