Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προτάσεις κατεδάφισης δικαιωμάτων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα σχέδιά του για το συνταξιοδοτικό σύστημα, για την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών αλλά και για τη μετανάστευση παρουσίασε χτες ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Πρότεινε κατάργηση όλων των «προνομιακών όρων συνταξιοδότησης» που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ειδικά στο δημόσιο τομέα, όπως είναι κάποιοι τεχνικοί στους σιδηροδρόμους και στην εταιρεία ηλεκτροδότησης (σ.σ. όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά). Ισχυρίστηκε ότι «δεν υφίστανται πλέον οι συνθήκες που δικαιολογούσαν εξαιρέσεις για συνταξιοδότηση πριν τα 50 χρόνια και με ευνοϊκές συνθήκες». Επίσης, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης επιδομάτων ή επιπλέον άδειας σε όσους αποφασίσουν να εργάζονται πλέον των 35 ωρών και προανήγγειλε την «ενθάρρυνση» της «εθελούσιας» παράτασης του εργάσιμου βίου πέρα από τα 65. Προχωράνε δηλαδή και στη Γαλλία οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που θέλει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο.

Για τους μετανάστες, ο Σαρκοζί πρότεινε τη θεσμοθέτηση εξετάσεων γαλλικής γλώσσας για όσους συγγενείς μεταναστών θέλουν να εγκατασταθούν στη Γαλλία, την ύπαρξη ενός έλαχιστου ορίου εισοδήματος για το μετανάστη που θα δέχεται την οικογένειά του καθώς και την πραγματοποίηση «εθελούσιου», όπως είπε, τεστ DNA στους συγγενείς που προσκαλούνται «για να πιστοποιηθεί ο βαθμός συγγένειας»! Οι προτάσεις Σαρκοζί θα τεθούν σε ψηφοφορία στη Βουλή.

Πριν από αυτό, όμως, δόθηκε εντολή στον υπουργό Εργασίας Χαβιέ Μπερτράν να αρχίσει σήμερα «διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους», αν και η πλειοψηφία των γαλλικών συνδικάτων έχει ξεκαθαρίσει ότι διαφωνεί κάθετα με όλες τις προτάσεις Σαρκοζί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ