ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απειλή επιδημίας χολέρας

Επανεμφάνιση των μισθοφόρων της «Blackwater»...

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Για άμεσο κίνδυνο επιδημίας χολέρας προειδοποίησε, χτες, για δεύτερη φορά τις τελευταίες μέρες, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ηδη, έχουν καταγραφεί 29.000 κρούσματα οξείας γαστρεντερίτιδας, από τα οποία τα 1.500 είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα χολέρας. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων εντοπίζεται στις βόρειες κουρδικές περιοχές, όπου έχασαν τη ζωή τους και δέκα άνθρωποι. Εντούτοις, από χτες, άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα και στην περιοχή της Βαγδάτης, προκαλώντας νέο κύμα ανησυχίας.

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) επαναλαμβάνει ότι, με βάση τα στοιχεία που της έχουν χορηγήσει οι ιρακινές αρχές, πιθανότερη αιτία εμφάνισης της ασθένειας είναι το κατεστραμμένο, από τις κατοχικές επιχειρήσεις, υδροδοτικό δίκτυο και τα ελλιπή μέτρα καθαρισμού του νερού. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποτρέψουν το ξέσπασμα επιδημίας, οι ιρακινές αρχές άρχισαν, χτες, να χλωριώνουν τα αποθέματα νερού, όμως η ΠΟΥ εκτιμά ότι πιθανώς αυτό να μην αποδειχτεί αρκετό.

Τη δυσχερή κατάσταση προφανώς επιδεινώνει το γεγονός ότι αυξάνεται ραγδαία και ο αριθμός των, εσωτερικά, εκτοπισμένων Ιρακινών, που ζουν υπό άθλιες συνθήκες σε πρόχειρους καταυλισμούς. Παρά τους κατοχικούς ισχυρισμούς περί «προόδου στην ασφάλεια», τον Αύγουστο διπλασιάστηκε ο αριθμός των Ιρακινών που μετακινήθηκαν εσωτερικά και από τις αρχές του 2007 αυξήθηκε κατά 100% ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου στο εξωτερικό, όπως υποστηρίζει η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Κατά τ' άλλα, χτες, επανεμφανίστηκαν στους δρόμους οι μισθοφόροι της «Blackwater» μετά το αιματηρό επεισόδιο, της Κυριακής, όπου σκοτώθηκαν 11 πολίτες και τραυματίστηκαν 19 στη Βαγδάτη. Η αρχική «σκληρή» στάση της κυβέρνησης Μάλικι, που ήρε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας και δήλωσε ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς δραστηριοποίησης όλων των μισθοφορικών εταιρειών, έδωσε τη θέση της σε μια «έμμεση παραδοχή» ότι «δεν μπορεί να παρασχεθεί ασφάλεια στους ξένους διπλωμάτες από εμάς, οπότε...». Γενικώς, πάντως, κατοχικοί και συνεργάτες συμφώνησαν στη διατύπωση «συγκεκριμένου πλαισίου λειτουργίας» των μισθοφόρων...

Τέλος, άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες, όπως και δύο συνεργάτες του Μεγάλου Αγιατολάχ, Αλί Σιστάνι, θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε ολικό αποκλεισμό τα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε ολικό αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Οχθης, προχώρησαν, χτες, οι ισραηλινές αρχές επικαλούμενες τους εορτασμούς για τη γιορτή του Γιομ Κιπούρ. Στο πλαίσιο του αποκλεισμού, αποσύρθηκαν και οι ισραηλινές δυνάμεις, μετά από τρεις ημέρες επιχειρήσεων και καταστροφής, από τον προσφυγικό καταυλισμό Αϊν Μπετ Ιλμάχ, έξω από τη Νάμπλους.

Κατά την επιχείρηση, σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι μαχητές και ένας Ισραηλινός στρατιώτης, ενώ έγιναν 50 συλλήψεις και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε σπίτια, στην υδροδότηση και στην ηλεκτροδότηση. Μεταξύ των συλληφθέντων, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι είναι ο τοπικός στρατιωτικός επικεφαλής της «Χαμάς», που φέρεται να σχεδίαζε βομβιστική επίθεση κατά του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, παλαιστινιακές διπλωματικές πηγές διέρρεαν ότι ο πρωθυπουργός της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, προσπάθησε, πριν από μερικά 24ωρα, διά μέσου «άλλου στελέχους» να έρθει σε επαφή με την ισραηλινή κυβέρνηση. Φέρεται να προθυμοποιήθηκε να ελέγξει πλήρως την εκτόξευση ρουκετών με αντάλλαγμα την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των μεθοριακών φυλακίων της περιοχής. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, η πρόταση της «Χαμάς» απορρίφθηκε. Η είδηση δεν επιβεβαιώνεται από καμία από τις δύο πλευρές, αν και είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί μια τέτοια πληροφορία.

Τέλος, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, οι αραβικές και μουσουλμανικές χώρες πίεσαν για την υιοθέτηση καταδικαστικού, για το Ισραήλ, ψηφίσματος, το οποίο, όμως, δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νεκροί δεκάδες άμαχοι

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέο λουτρό αίματος προκάλεσαν, χτες, στο Αφγανιστάν οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής, με θύματα δεκάδες αμάχους, με τον απολογισμό των νεκρών τις τελευταίες δύο μέρες να ξεπερνά κατά πολύ τους 70. Σύμφωνα με την ISAF, η αεροπορική επιδρομή στην επαρχία Χελμάντ, ήταν στα πλαίσια πολύωρων μαχών με μαχητές των Ταλιμπάν, οι οποίοι ήταν ανακατεμένοι με πολίτες, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθεί η σφαγή αμάχων...

Οι δυνάμεις κατοχής στη χώρα μονίμως επιμένουν να αρνούνται τη σφαγή αμάχων, ισχυριζόμενες ότι πρόκειται για ψευδείς δηλώσεις των Ταλιμπάν για τη δημιουργία εντυπώσεων. Επιχείρημά τους ότι οι μαχητές «δεν είναι διακριτοί» μεταξύ των αμάχων, με αποτέλεσμα να μην παραδέχονται ποτέ επισήμως ότι δρουν εναντίον του λαού και της ασφάλειάς του και υπέρ των δικών τους ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Στην προκειμένη περίπτωση, ούτε η ISAF δεν μπόρεσε να αρνηθεί ότι η πλειοψηφία των νεκρών ήταν πολίτες και εξέδωσε την εξής κυνική ανακοίνωση: «Δυστυχώς, χτες, είχαμε θύματα μεταξύ αμάχων πολιτών. Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν στους άνδρες της ISAF και ζητήσαμε αεροπορική υποστήριξη για να εξουδετερώσουμε τον κίνδυνο. Στο πεδίο της μάχης βρίσκονταν και πολίτες, με συνέπεια από την αεροπορική επίθεση να σκοτωθούν κάποιοι από αυτούς».

Εν τω μεταξύ, σε επίθεση αυτοκτονίας στην Καμπούλ, ένας Γάλλος στρατιώτης της ISAF, σκοτώθηκε και μεγάλος αριθμός πολιτών τραυματίστηκε.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ο στρατός οργανώνει την εκλογή Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σειρά επαφών με ανώτερους αξιωματούχους του στρατού είχε χτες ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ στο Πακιστάν. Μετά και τις δηλώσεις του ότι θα παραιτηθεί από το αξίωμα του στρατιωτικού ηγέτη της χώρας, σε περίπτωση που κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες ορίστηκαν για τις 6 Οκτώβρη, ο Π. Μουσάραφ αναζητά εναγωνίως συμμάχους που θα του εξασφαλίσουν τη νίκη και σχεδιάζει την προεκλογική του τακτική.

Ολα αυτά δε θα μπορούσαν να συντελεστούν με το στρατό να μένει αμέτοχος, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας επί σειρά δεκαετιών.

Αλλωστε εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία μεταξύ της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο και του Π. Μουσάραφ, ένα σχήμα το οποίο ευνοείται ιδιαίτερα και από τις ΗΠΑ, που τη θεωρούν ως «αποτελεσματικό σχήμα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»...

Στο μεταξύ, χτες, πάνω από 27 άνθρωποι στο Καράτσι έχασαν τη ζωή τους και 20 αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, από κατανάλωση οινοπνευματώδους ποτού με τοξικές ουσίες, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Τα θύματα μεταφέρθηκαν χτες και προχτές σε νοσοκομεία του Καράτσι, από διαφορετικές περιοχές, μετά την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φτηνού οινοπνευματώδους ποτού, με βάση τη μεθανόλη, που διατίθεται στη μαύρη αγορά.

Πολλοί νοσηλευόμενοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση και αν επιζήσουν θα έχουν σοβαρά προβλήματα, όπως μόνιμη τύφλωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ