ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοχλός πίεσης η υπόθεση των Σκοπίων

Να σταματήσουν τα ελληνορωσικά ενεργειακά «παιχνίδια» ζητούν οι Αμερικανοί

Την κλιμάκωση της αμερικανικής πίεσης για συνεπέστερη προσαρμογή στη βαλκανική πολιτική της Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση. Η αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τον Καναδά ως «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», αμέσως μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη, αξιολογείται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως έκφραση της δυσαρέσκειας των ΗΠΑ για το ενεργειακό παιχνίδι της Αθήνας με τη Μόσχα.

Οπως σημειώνουν παράγοντες του ελληνικού ΥΠΕΞ, η κίνηση του Καναδά ήταν αναμενόμενη από την κυβέρνηση, καθώς η χώρα αυτή, μαζί με τη Βρετανία, αποτελεί βασικό τροχό του άρματος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η πίεση στην υπόθεση των Σκοπίων κλιμακώνεται όχι για να εξευρεθεί «συμβιβαστική λύση», αλλά για να επανεξετάσει η ελληνική κυβέρνηση τη θέση της αναφορικά με την ελληνορωσική ενεργειακή συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο διαμεσολαβητής μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων, προφανώς για να εμπεδωθεί η πίεση, εμφανίζεται να ακολουθεί αργούς ρυθμούς. Μετά τη συνάντηση που είχε το περασμένο Σαββατοκύριακο με την Ντόρα Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς είπε ότι δεν κρίνει «χρήσιμη» την κατάθεση νέας πρότασης, ούτε και είναι στα σχέδιά του για το μέλλον.

«Δεν έχω νέα πρόταση, ούτε είναι στα άμεσα σχέδιά μου να υποβάλω νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας», φέρεται να δήλωσε ο Μάθιου Νίμιτς στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την Ντ. Μπακογιάννη, στο περιθώριο των εργασιών της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η στάση αυτή του ειδικού διαμεσολαβητή, βάσει των όσων κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΥΠΕΞ, μαζί με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, εξυπηρετεί τη μεγιστοποίηση της αμερικανικής πίεσης.

Η συνάντηση Μπακογιάννη - Νίμιτς, η οποία έγινε στην έδρα της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, κράτησε 45 λεπτά. Στη διάρκειά της «έγινε εκτενής επισκόπηση και συζητήθηκαν οι προοπτικές και τα επόμενα βήματα για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε στο συνομιλητή της την «ιδιαίτερη σημασία να υπάρξει εποικοδομητική στάση από την πλευρά των Σκοπίων» και επανέλαβε ότι «η παράταση της εκκρεμότητας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο, ενώ αντίθετα η επίλυσή της θα έχει θετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, την περιφερειακή συνεργασία και τις ευρωατλαντικές επιδιώξεις της γειτονικής χώρας». Ο Μάθιου Νίμιτς τόνισε ότι μέχρι την επίλυση της διαφοράς συνεχίζουμε με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενδιάμεση συμφωνία, θέση που ταυτίζεται με αυτή της ελληνικής πλευράς.

Η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τον Καναδό ομόλογό της, Μ. Μπερνιέ, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως την πρόσφατη απόφαση του Καναδά να αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία σε διμερές επίπεδο.

Στο πλαίσιο των επαφών της στη Νέα Υόρκη η Ντ. Μπακογιάννη εξέθεσε τις θέσεις της υπέρ της επίλυσης του ζητήματος με τρόπο αμοιβαία αποδεκτό στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ενδιάμεσης συμφωνίας και επισήμανε ότι η διαιώνιση του ζητήματος καθίσταται επικίνδυνη. Επανέλαβε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα κρατάει ανοιχτές όλες τις δυνατότητες που έχει ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπέρ της «8ης Ιούλη» ο ΓΓ του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Υπέρ της συμφωνίας της 8ης Ιούλη τάχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, στην έδρα του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο ΓΓ του ΟΗΕ επανέλαβε την υποστήριξή του προς τη διαδικασία Γκαμπάρι και προσβλέπει σε «πλήρη εφαρμογή της».

Κατά τον Τ. Παπαδόπουλο, η συνάντηση με τον Μ. Μουν ήταν εποικοδομητική και μπόρεσε να τον ενημερώσει για τα τρέχοντα θέματα της επικαιρότητας, βάζοντας ξανά στο τραπέζι και το ζήτημα των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι οι έρευνες πρέπει να προσανατολιστούν και πέρα από την αναγνώριση των λειψάνων...

Δηλώσεις περί ανάγκης σεβασμού της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα, έκανε ο επίτροπος αρμόδιος σε θέματα Μεταφορών, Ζακ Μπαρό... Σε δηλώσεις του για το «θεαθήναι» στο συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2007», που ξεκίνησε χτες στη Λεμεσό, θυμήθηκε ότι η ευρωπαϊκή ναυτιλία γενικά και η κυπριακή ειδικά έχουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της τουρκικής άρνησης να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά το γεγονός ότι προχωρά τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος...

Στο μεταξύ σε τελευταίες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σταθερά ανοδική είναι η πορεία της υποψηφιότητας για την προεδρία του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν, ο Τ. Παπαδόπουλος προηγείται με 30,2%, βλέποντας το ποσοστό του να μειώνεται κατά 0,6%, ο Δ. Χριστόφιας συγκεντρώνει 27,4%, αντί του 26,3% τον περασμένο Ιούλη, ενώ ο Ι. Κασουλίδης, του ΔΗΣΥ, βρίσκεται στο 29,1%.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών, σύμφωνα και με το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών, θα διεξαχθεί στις 17 Φλεβάρη 2008 και ο δεύτερος στις 24.


«Υποσχέσεις» για προσέγγιση

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν αποφεύγοντας να θίξουν τα θέματα που προκαλούν τριβές ανάμεσα στις δύο χώρες

Με υποσχέσεις να δώσουν νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθούν σε ζητήματα με καταγεγραμμένες τις διαφωνίες τους, όπως το Κυπριακό και το Αιγαίο, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

«Είμαστε γείτονες, πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαστούμε όσο πιο στενά γίνεται για να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας στις οποίες ήδη έχουμε πετύχει χειροπιαστά αποτελέσματα» είπε η υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση της Κυριακής και ανέφερε χαρακτηριστικά τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό και τον οικονομικό τομέα. Ο Τούρκος ομόλογός της από την πλευρά του επισήμανε ότι έχουμε νέες κυβερνήσεις, έχουμε μπροστά μας νέους ορίζοντες και ισχυρή εντολή από τους λαούς μας να συνεχίσουμε προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των οικονομικών και των πολιτικών σχέσεων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε επίσης ότι συζητήθηκε ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η Αγκυρα έχει στο θέμα αυτό την υποστήριξη της Αθήνας, και διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δε θέλησε να διαταράξει την ατμόσφαιρα της συνάντησης και φρόντισε να μην αναφερθεί στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα της Κύπρου και στα όσα εκεί δήλωσε ο Α. Γκιουλ περί της ύπαρξης δύο κρατών.

Η υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό της να επισκεφθεί την Ελλάδα, ενώ ο Μπαμπατζάν επανέλαβε, για μια ακόμη φορά, την τουρκική πρόσκληση για επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ