ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διεργασίες ενόψει της «διεθνούς συνόδου»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, που θα θέτει «γενικά» ορισμένες βασικές αρχές και θα αποτελέσει βάση για περαιτέρω συζήτηση, επιδιώκει η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη Διεθνή Σύνοδο για το Παλαιστινιακό, που προγραμματίζει, για το Νοέμβρη, η Ουάσιγκτον. Αν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός φέρεται να τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στη σύνοδο «των αραβικών χωρών που τάσσονται υπέρ της ειρηνευτικής διαδικασίας όπως εκφράζεται μέσα από τον οδικό χάρτη» (όρος που αποκλείει, φυσικά, τη συμμετοχή χωρών, όπως η Συρία), επισήμως η ισραηλινή ηγεσία υποστήριξε ότι «οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν ποιον θα προσκαλέσουν».

Σύμφωνα με πηγές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσανατολίζεται να προσκαλέσει στη σύνοδο και τα μέλη της επιτροπής εποπτείας της προώθησης της αραβικής ειρηνευτικής πρότασης. Η επιτροπή έχει δημιουργηθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο και, εκτός των άλλων, συμμετέχει και η Συρία. Η κίνηση μοιάζει να οφείλεται σε σχετικές πιέσεις που έχουν ασκήσει οι «Αραβες σύμμαχοι» της Ουάσιγκτον.

Εκτός αυτού, οι Αραβες σύμμαχοι έχουν καταστήσει σαφές, όπως και η παλαιστινιακή πλευρά, ότι δε θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, αν δεν υπάρχει σαφής ατζέντα που θα θίγει όλα τα μείζονα ζητήματα. Τέλος, ομάδα διανοουμένων, μεταξύ αυτών οι Αμος Οζ και Ντέιβιντ Γκρόσμαν, κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση «να διαπραγματευτεί μια ανακωχή με τη "Χαμάς"».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αφορμές ιρανο-αμερικανικής αντιπαράθεσης

Από κατοχική επιχείρηση στα περίχωρα της Βαγδάτης

Associated Press

Από κατοχική επιχείρηση στα περίχωρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχει οδηγήσει η σύλληψη την περασμένη βδομάδα από κατοχικά στρατεύματα στη Σουλεϊμανίγια, του βόρειου Ιράκ, Ιρανού υπηκόου, τον οποίο οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», ενώ ο ίδιος δηλώνει εμπορικός αντιπρόσωπος. Στο θέμα αναμείχθηκε και η κυβέρνηση Μάλικι, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Ιρανού δηλώνοντας «μοναδική υπεύθυνη για τις βίζες που χορηγούνται».

Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Ταλαμπανί και από τις κουρδικές αρχές του βορρά, χωρίς, όμως, καμία ανταπόκριση. Αντίθετα, αξιωματικός των κατοχικών δυνάμεων, την Κυριακή, επανέλαβε τη γνωστή επωδό περί ιρανικής ανάμειξης στη βία στο Ιράκ παρουσιάζοντας σειρά ειδών όπλων που έχουν βρεθεί.

Από την άλλη, το Ιράν φέρεται, σύμφωνα με κουρδικές καταγγελίες, να βομβάρδισε, πάλι, θέσεις του PKK στο βορρά, χωρίς να προκληθούν θύματα. Επίσης, έκλεισε τα πέντε μεθοριακά περάσματα των ιρανο-ιρακινών συνόρων, προκαλώντας παράλυση στο εμπόριο και στην οικονομία του βόρειου Ιράκ. Επισήμως, η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε αλλά κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν γιατί «πληρώνουν τα λάθη των κατοχικών».

«Αγκάθι» η ασφάλεια και νέες επιθέσεις

Την «επείγουσα ανάγκη» να διευρυνθεί «η δραστηριότητα του ΟΗΕ» στο Ιράκ τόνισε ο ΓΓ του Οργανισμού, σε σχετική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας, όμως, ως προϋπόθεση «τη σημαντική βελτίωση της ασφάλειας». Ανάλογη επισήμανση έγινε, χτες, και από την Ιορδανία, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε ότι το Ιράκ δεν «μπορεί» να ανταποκριθεί κανονικά στη συμφωνία χορήγησης πετρελαίου προς το Αμμάν, που υπέγραψε το 2006, «εξαιτίας των ελλείψεων ασφαλείας».

Ενδεικτικό είναι ότι και χτες, εκτός από τους περίπου 10 νεκρούς και 23 τραυματίες σε επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, καμικάζι έπληξε συνάντηση σιιτών και σουνιτών φυλάρχων, στη Μπαακούμπα, που στόχευε στη, μεταξύ τους, συμφιλίωση. Τουλάχιστον 12 ήταν οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες.

Δίνη καταγγελιών

«Η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων», υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας, ιδιαίτερα, τη Βρετανία ότι «διώχνει Ιρακινούς και τους ξαναστέλνει πίσω, ενώ δε βοηθά καθόλου τις, γειτονικές στο Ιράκ, χώρες υποδοχής».

Νέες καταγγελίες έρχονται να βαρύνουν και τη μισθοφορική εταιρεία «Blackwater». Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν την εμπλοκή της σε παράνομη είσοδο όπλων στο Ιράκ ενώ φέρεται να είναι αναμεμειγμένη και σε τουλάχιστον άλλα έξι περιστατικά δολοφονίας Ιρακινών αμάχων. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία επανέλαβε τις εργασίες της και διέψευσε κάθε κατηγορία.

ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΡΑΝ
«Σενάρια πολέμου» και πιέσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ως παρωδία χαρακτήρισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις την ενδεχόμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο «Σημείο Μηδέν», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Ράις, σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC, εξαπέλυσε νέες έμμεσες απειλές, τονίζοντας ότι «πρόκειται για τον Πρόεδρο μίας χώρας που είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος σπόνσορας - κράτος σπόνσορας - της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με αναλυτές και πληροφορίες, διαδηλώσεις θα «συνοδεύσουν» τον Ιρανό Πρόεδρο τόσο στην ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όσο και στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Πάντως, σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα του «Newsweek», που θέλει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι να μεθόδευε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν ως εξής: Το Ισραήλ εξαπολύει πυραύλους, η Τεχεράνη απαντά και «δικαιολογημένα» πλέον οι ΗΠΑ επιτίθενται...

Πιέσεις για νέες κυρώσεις

Η επίσκεψη Αχμαντινετζάντ συμπίπτει με τις νέες συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν. Ο ίδιος δήλωνε κατηγορηματικά ότι η χώρα του δε θέλει «να πολεμήσει με κανέναν, ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με το Ισραήλ». Κάλεσε, δε, την Ουάσιγκτον να επιδείξει «θάρρος» και να αποχωρήσει από το Ιράκ, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες ανάμειξης της χώρας του στα εσωτερικά της γείτονος.

Ο Αχμαντινετζάντ αρκέστηκε να επαναλάβει το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και τη σχετική του αποφασιστικότητα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ, με τη Γαλλία στο πλευρό τους, πιέζουν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του. Ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών υπερθεμάτισαν για σκληρές κυρώσεις, αλλά αρνήθηκαν να απαγορεύσουν διά νόμου τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στο Ιράν. Ο δεύτερος, μάλιστα, επέκρινε την Ουάσιγκτον για την ανάλογη νομοθεσία της.

Η ΓΑΛΛΙΑ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Οροι Σαρκοζί για την επάνοδο

ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ενδεχόμενο επανόδου της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (έχει βγει από 1966) ανέφερε, χτες, ο Πρόεδρος Σαρκοζί, θέτοντας δύο «κομβικούς όρους», οι οποίοι είναι και ιδιαίτερα αποκαλυπτικοί. Δείχνουν πώς «οραματίζεται» τη θέση της χώρας του σε «διεθνές επίπεδο», δηλαδή στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Μια θέση που μπορεί σε ένα πρώτο επίπεδο να μοιάζει ότι συγκλίνει με την Ουάσιγκτον, αλλά σε ένα δεύτερο μοιάζει να παίρνει και αποστάσεις.

Οπως δήλωσε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο Σαρκοζί, «η Γαλλία θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανένταξής της στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, εφόσον αυτή η κίνηση συνδεθεί με σημαντικά βήματα στην εξέλιξη των μηχανισμών για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, η οποία θα είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ». Ως δεύτερο όρο, ο Σαρκοζί έθεσε την «ανάδειξη Γάλλων σε υψηλόβαθμες θέσεις στα διοικητικά όργανα και στα κέντρα λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διαδηλώσεις κατά Μουσάραφ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εξακολουθεί η ένταση στο Πακιστάν, ενόψει και της εκλογικής αναμέτρησης στις 6 Οκτώβρη, με την κυβέρνηση να δίνει εντολές για συλλήψεις, προκειμένου να αποτρέψει διαδηλώσεις κατά του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος θα διεκδικήσει ξανά την προεδρεία.

Την Κυριακή η αστυνομία του Πακιστάν προχώρησε σε 14 συλλήψεις, στελεχών της αντιπολίτευσης, για την αποφυγή εκδηλώσεων ενάντια στον Π. Μουσάραφ. Σύμφωνα με την αστυνομία, η πλειοψηφία των συλληφθέντων ανήκουν στον εξόριστο πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, στον οποίο δεν επετράπη η επιστροφή στη χώρα. Οπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Πακιστάν, αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου της χώρας εάν ο Μουσάραφ μπορεί να διεκδικήσει την προεδρεία όντας αρχηγός του στρατού ή απαιτείται προηγούμενη παραίτησή του.

Ωστόσο, η αποτροπή διαδηλώσεων δεν κατέστη δυνατή, αφού χτες παραγματοποιήθηκαν διαμαρτυρίες στο Ισλαμαμπάντ, με συγκρούσεις μεταξύ των οπαδών ισλαμιστικής συμμαχίας που διαδήλωναν κατά του στρατηγού και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα πάνω από 20 διαδηλωτές της Μουταχίντα Μαζλίς-ε-Αμάλ (Μέτωπο Ενωμένης Δράσης) να συλληφθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ