Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέες αφορμές ιρανο-αμερικανικής αντιπαράθεσης

Από κατοχική επιχείρηση στα περίχωρα της Βαγδάτης

Associated Press

Από κατοχική επιχείρηση στα περίχωρα της Βαγδάτης
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ έχει οδηγήσει η σύλληψη την περασμένη βδομάδα από κατοχικά στρατεύματα στη Σουλεϊμανίγια, του βόρειου Ιράκ, Ιρανού υπηκόου, τον οποίο οι Αμερικανοί χαρακτηρίζουν «στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης», ενώ ο ίδιος δηλώνει εμπορικός αντιπρόσωπος. Στο θέμα αναμείχθηκε και η κυβέρνηση Μάλικι, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Ιρανού δηλώνοντας «μοναδική υπεύθυνη για τις βίζες που χορηγούνται».

Ανάλογο αίτημα διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Ταλαμπανί και από τις κουρδικές αρχές του βορρά, χωρίς, όμως, καμία ανταπόκριση. Αντίθετα, αξιωματικός των κατοχικών δυνάμεων, την Κυριακή, επανέλαβε τη γνωστή επωδό περί ιρανικής ανάμειξης στη βία στο Ιράκ παρουσιάζοντας σειρά ειδών όπλων που έχουν βρεθεί.

Από την άλλη, το Ιράν φέρεται, σύμφωνα με κουρδικές καταγγελίες, να βομβάρδισε, πάλι, θέσεις του PKK στο βορρά, χωρίς να προκληθούν θύματα. Επίσης, έκλεισε τα πέντε μεθοριακά περάσματα των ιρανο-ιρακινών συνόρων, προκαλώντας παράλυση στο εμπόριο και στην οικονομία του βόρειου Ιράκ. Επισήμως, η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε αλλά κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν γιατί «πληρώνουν τα λάθη των κατοχικών».

«Αγκάθι» η ασφάλεια και νέες επιθέσεις

Την «επείγουσα ανάγκη» να διευρυνθεί «η δραστηριότητα του ΟΗΕ» στο Ιράκ τόνισε ο ΓΓ του Οργανισμού, σε σχετική σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας, όμως, ως προϋπόθεση «τη σημαντική βελτίωση της ασφάλειας». Ανάλογη επισήμανση έγινε, χτες, και από την Ιορδανία, εκπρόσωπος της οποίας τόνισε ότι το Ιράκ δεν «μπορεί» να ανταποκριθεί κανονικά στη συμφωνία χορήγησης πετρελαίου προς το Αμμάν, που υπέγραψε το 2006, «εξαιτίας των ελλείψεων ασφαλείας».

Ενδεικτικό είναι ότι και χτες, εκτός από τους περίπου 10 νεκρούς και 23 τραυματίες σε επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας, καμικάζι έπληξε συνάντηση σιιτών και σουνιτών φυλάρχων, στη Μπαακούμπα, που στόχευε στη, μεταξύ τους, συμφιλίωση. Τουλάχιστον 12 ήταν οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες.

Δίνη καταγγελιών

«Η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει πλήρως στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων», υποστηρίζει η Διεθνής Αμνηστία, καταγγέλλοντας, ιδιαίτερα, τη Βρετανία ότι «διώχνει Ιρακινούς και τους ξαναστέλνει πίσω, ενώ δε βοηθά καθόλου τις, γειτονικές στο Ιράκ, χώρες υποδοχής».

Νέες καταγγελίες έρχονται να βαρύνουν και τη μισθοφορική εταιρεία «Blackwater». Αμερικανοί εισαγγελείς ερευνούν την εμπλοκή της σε παράνομη είσοδο όπλων στο Ιράκ ενώ φέρεται να είναι αναμεμειγμένη και σε τουλάχιστον άλλα έξι περιστατικά δολοφονίας Ιρακινών αμάχων. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία επανέλαβε τις εργασίες της και διέψευσε κάθε κατηγορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ