Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΟΗΕ - ΓΑΛΛΙΑ - ΙΡΑΝ
«Σενάρια πολέμου» και πιέσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ως παρωδία χαρακτήρισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις την ενδεχόμενη επίσκεψη του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στο «Σημείο Μηδέν», στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 62ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η Ράις, σε συνέντευξή της στο δίκτυο CNBC, εξαπέλυσε νέες έμμεσες απειλές, τονίζοντας ότι «πρόκειται για τον Πρόεδρο μίας χώρας που είναι πιθανότατα ο μεγαλύτερος σπόνσορας - κράτος σπόνσορας - της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με αναλυτές και πληροφορίες, διαδηλώσεις θα «συνοδεύσουν» τον Ιρανό Πρόεδρο τόσο στην ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όσο και στο βήμα των Ηνωμένων Εθνών σήμερα.

Πάντως, σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα του «Newsweek», που θέλει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι να μεθόδευε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράν ως εξής: Το Ισραήλ εξαπολύει πυραύλους, η Τεχεράνη απαντά και «δικαιολογημένα» πλέον οι ΗΠΑ επιτίθενται...

Πιέσεις για νέες κυρώσεις

Η επίσκεψη Αχμαντινετζάντ συμπίπτει με τις νέες συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν. Ο ίδιος δήλωνε κατηγορηματικά ότι η χώρα του δε θέλει «να πολεμήσει με κανέναν, ούτε με τις ΗΠΑ, ούτε με το Ισραήλ». Κάλεσε, δε, την Ουάσιγκτον να επιδείξει «θάρρος» και να αποχωρήσει από το Ιράκ, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες ανάμειξης της χώρας του στα εσωτερικά της γείτονος.

Ο Αχμαντινετζάντ αρκέστηκε να επαναλάβει το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια και τη σχετική του αποφασιστικότητα, τη στιγμή που οι ΗΠΑ, με τη Γαλλία στο πλευρό τους, πιέζουν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για νέο γύρο κυρώσεων σε βάρος του. Ο Γάλλος Πρόεδρος, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών υπερθεμάτισαν για σκληρές κυρώσεις, αλλά αρνήθηκαν να απαγορεύσουν διά νόμου τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στο Ιράν. Ο δεύτερος, μάλιστα, επέκρινε την Ουάσιγκτον για την ανάλογη νομοθεσία της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ