ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Σεπτέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολομέτωπη επίθεση διαρκείας
  • Το πλαίσιο και τους άξονες των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων θα παρουσιάσει στις προγραμματικές δηλώσεις ο Κ. Καραμανλής την Παρασκευή στη Βουλή
  • Αιχμή του δόρατος οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό με βάση το «νόμο Ρέππα»

Διαρκής και ολομέτωπη θα είναι η επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το πλαίσιο και οι άξονες της αντιλαϊκής επίθεσης θα προσδιοριστούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν από τον Κ. Καραμανλή την ερχόμενη Παρασκευή. Θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, εκτός από την επίδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης να προχωρήσει «πιο γρήγορα», θα αναφερθεί σε συγκεκριμένους στόχους και πιθανόν να αναφέρει και χρονοδιαγράμματα στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας ο Κ. Καραμανλής ολοκλήρωσε χτες τις συνεργασίες με τις ηγεσίες όλων των υπουργείων, προσδιορίζοντας τις άμεσες προτεραιότητες ανά τομέα και συντονίζοντας την κυβερνητική «μηχανή».

Αιχμή του δόρατος της αντιλαϊκής επέλασης η κυβέρνηση αναδεικνύει το Ασφαλιστικό, τόσο για λόγους τακτικής απέναντι στο λαϊκό κίνημα όσο και για να καλλιεργήσει το έδαφος. Επιδιώκοντας να εξουδετερώσει ένα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «σταδιακή» ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αποφεύγοντας να ανακοινώσει μέτρα καθολικού χαρακτήρα. Θεωρεί ότι σε πρώτη φάση η εφαρμογή του νόμου Ρέππα, που αυξάνει τα όρια ηλικίας στα 67 έτη και μειώνει σταδιακά τις συντάξεις στο 70% του μισθού, αρκεί ως γενικό πλαίσιο. Τις επιμέρους προτεραιότητες τις προσδιόρισε ο Γ. Αλογοσκούφης σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής»: «Ενοποίηση ταμείων, εξορθολογισμός των αναπηρικών συντάξεων, επανακαθορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και παραμονή στην εργασία για όσους το επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης».

Τη σκυτάλη πήρε χτες ο επικεφαλής της «επιτροπής σοφών» Ν. Αναλυτής, επαναφέροντας τις προτάσεις του για κατάργηση της 35ετίας και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για μείωση των εργοδοτικών εισφορών. «Γιατί πρέπει κάποιος με 35 χρόνια να φεύγει στα 58 χρόνια;», αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς (στον «Αλφα 9,89»), δείχνοντας και προς την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «η γενιά των 35άρηδων» θα σηκώσει το βάρος των ανατροπών.

Ο χρόνος έναρξης του «διαλόγου» τοποθετείται στις αρχές του επόμενου μήνα. «Ο διάλογος θα ξεκινήσει μόλις η επιτροπή (σ.σ. υπό τον Ν. Αναλυτή) είναι έτοιμη να υποβάλει έστω και ένα προσχέδιο της έκθεσής της», είπε με νόημα ο Γ. Αλογοσκούφης σε χτεσινή συνέντευξή του στην «Απογευματινή».

Η κυβέρνηση επιχειρεί, αξιοποιώντας την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, να καλλιεργήσει κλίμα πολιτικής κυριαρχίας και παντοδυναμίας, προκειμένου να σπείρει ηττοπάθεια και μοιρολατρία σε ευρύτερα τμήματα των εργαζομένων. Είναι βέβαιο όμως ότι πίσω από την επίδειξη ισχύος κρύβεται ο φόβος για το ενδεχόμενο να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο πάλης που θα σταθεί απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδιά της. Από την άποψη αυτή είναι μάλλον ειλικρινής η ευχή που εξέφρασαν χτες πολλά κυβερνητικά στελέχη (Αλογοσκούφης, Αβραμόπουλος, Σπηλιωτόπουλος κ.ά.), προς το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει σύντομα την κρίση του προς όφελος της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση εκτιμά ότι όποια και αν είναι η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτες τόσο στο «διάλογο» όσο και επί της ουσίας των προωθούμενων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Πόρισμα - κόλαφος για όρια ηλικίας και συντάξεις

Με χτεσινές δηλώσεις του ο Ν. Αναλυτής αποκάλυψε το αντιδραστικό περιεχόμενο των προωθούμενων κυβερνητικών σχεδίων. Την άλλη εβδομάδα η κατάθεση του πορίσματος για την έναρξη του «διαλόγου» της απάτης

Στο προσκήνιο της μεθοδευόμενης αντιασφαλιστικής επίθεσης βγήκε χτες ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό Ν. Αναλυτής, σιγοντάροντας και επιβεβαιώνοντας τα κυβερνητικά σχέδια που μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή με την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου». Με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, ο Ν. Αναλυτής προτάσσει την αύξηση του πραγματικού εργάσιμου χρόνου, που σημαίνει ότι στο στόχαστρο θα μπουν τα δικαιώματα στην «πρόωρη» συνταξιοδότηση, τα ΒΑΕ και οι αναπηρικές συντάξεις. Μετά από αυτά, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει σειρά η αύξηση του ορίου ηλικίας πέραν του 65ου έτους.

Ταυτόχρονα, ο διορισμένος τεχνοκράτης επιβεβαιώνει ότι τα κυβερνητικά επιτελεία έχουν εντοπίσει και την ηλικιακή ομάδα που θα χτυπήσουν: Τους νέους μέχρι 37 ετών, όπως δηλώνει ο Ν. Αναλυτής. Απόψεις που προδίδουν την πρόθεση της κυβέρνησης να «σαλαμοποιήσει» τους ασφαλισμένους προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις.

Η ενοποίηση Ταμείων και μέσω αυτής η αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων παραμένει επίσης ένας από τους βασικούς στόχους της λεγόμενης μεταρρύθμισης. Αλλωστε, η «ενοποίηση» αποτελεί σοβαρή παρακαταθήκη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με το νόμο 3029/2002, γνωστό και ως νόμος Ρέππα, έβαζε τον θεμέλιο λίθο αυτής της διαδικασίας.

Ομολογεί μείωση των συντάξεων

Νέο στοιχείο των δηλώσεων Αναλυτή είναι η θέση που διατύπωσε στο ραδιόφωνο του «Αντέννα» για αντιστοιχία «εισφοράς -παροχής», πράγμα που σημαίνει ότι το ύψος των συντάξεων θα εξαρτάται από το σύνολο των εισφορών του ασφαλισμένου. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν παραπέρα οι συντάξεις. Ταυτόχρονα, θα υπονομευτεί και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος, που θα αποκτήσει κεφαλοποιητικά χαρακτηριστικά, με θύματα αυτούς που βρίσκονται στη μέση και κατώτερη μισθολογική κλίμακα.

Σημειώνεται ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει από την κυβέρνηση της ΝΔ στην προηγούμενη θητεία της, όταν σχετική εισήγηση είχαν ετοιμάσει οι υπηρεσίες του ΙΚΑ. Οι προσπάθειες αυτές σκόνταψαν στην άμεση αντίδραση των ταξικών δυνάμεων και η σχετική εισήγηση προσωρινά καταχωνιάστηκε.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής δηλώνει έτοιμος την επόμενη εβδομάδα να παραδώσει στην κυβέρνηση το «πόρισμά» της, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να ανοίξει τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο». Ενας «διάλογος» όμως που έτσι και αλλιώς θα οδηγήσει στην ανατροπή και στην αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Μάλιστα, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας θέλουν το «διάλογο» να ολοκληρώνεται μέχρι το Μάρτη του 2008, ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέο νόμο.

Δημαγωγεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όψιμα ανακαλύπτει «ασφαλιστικές ανατροπές». Μόνο που η πλειοψηφία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προτίθεται να κάνει όσα μέχρι σήμερα η ίδια πλειοψηφία θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν. Ενίσταται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τις «ενοποιήσεις Ταμείων», όταν είναι η ίδια που υπερθεματίζει για το νόμο Ρέππα, που προβλέπει ακριβώς τέτοιες ενοποιήσεις. Διαμαρτύρεται για «την εθελούσια παραμονή στην εργασία» και την προώθηση του «κεφαλαιοποιητικού» συστήματος, όταν ο ίδιος νόμος, που μέχρι και σήμερα στηρίζει με χέρια και πόδια η πλειοψηφία, προβλέπει ακριβώς τα ίδια. Εκεί άλλωστε θα στηριχτεί η κυβέρνηση να προωθήσει τις νέες ανατροπές. Στον περίφημο νόμο 3029/2002 που η πλειοψηφία έχει κάνει σημαία πέντε χρόνια τώρα.

Υποπτες «πρωτοβουλίες»...

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση έβαλε μπροστά το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Από τις πρώτες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και η στόχευση, αλλά και η μεθόδευση είναι ξεκάθαρη. Σ' αυτά τα πλαίσια άρχισαν και οι ανάλογες κινήσεις. Ετσι, χτες, στα δημοσιογραφικά γραφεία έφτασε ανακοίνωση που υπογράφεται από κάποια «Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοσίων Υπαλλήλων», με την οποία ζητείται η συνταξιοδότηση των δημοσίων στο 67ο έτος και με την υποσημείωση ότι αυτή πρέπει να είναι «εθελοντική».

Το κόλπο είναι γνωστό και παλιό. «Εθελοντική» εμφανίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και η αύξηση των ορίων ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα με το νόμο 3029/2002. Ομως, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο, αφού στο τέλος οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται και δε θα επιλέγουν βέβαια την παράταση της εργασίας τους. Γίνεται φανερό ότι η πρωτοβουλία της «ομάδας» αυτής έρχεται γάντι στην κυβέρνηση και εξυπηρετεί τους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της και ως τέτοια πρέπει να εκληφθεί. Αντικειμενικά ρίχνει νερό στο μύλο της αντιασφαλιστικής επέλασης. Εξυπηρετεί την κυβέρνηση και τα κέντρα που επιδιώκουν την αφαίρεση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Το πρόσχημα που επικαλείται η «ομάδα» είναι τόσο έωλο που δεν αντέχει καμιά σοβαρή κριτική. Πράγματι υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων (π.χ. τελωνειακοί, εφοριακοί) στο Δημόσιο που τα επιδόματα αποτελούν μεγάλο τμήμα του μισθού τους, τα οποία τελικά δεν υπολογίζονται στο συντάξιμο μισθό. Αυτό όμως το υπαρκτό πρόβλημα, που επιδρά αρνητικά στις συντάξεις, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αύξηση των ορίων ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων. Το αντίθετο, η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 1.400 ευρώ με την ανάλογη κλιμάκωση σε όλες τις κατηγορίες εργαζομένων και σε όλα τα κλιμάκια, όπως απαιτεί το ΠΑΜΕ, είναι η πραγματική λύση από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων. Κάθε άλλη «ιδέα» δεν είναι μόνο ύποπτη, αλλά θα αποδειχτεί και καταστροφική για όλους ανεξαιρέτως τους δημόσιους υπαλλήλους.


Γ. ΖΑΧ.

ΟΓΕ
Αύριο η σύσκεψη με τα συνδικάτα

Με πρωτοβουλία της ΟΓΕ, την Τετάρτη 26/9/2007 και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών καλούνται συνδικαλιστικές οργανώσεις με μεγάλη γυναικεία συσπείρωση να δρομολογήσουν κοινούς αγώνες για το επικείμενο σάρωμα σε ό,τι απέμεινε στο Ασφαλιστικό με πρώτα θύματα τις γυναίκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ