ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
Ρεκόρ έμμεσων φόρων στις χώρες του ΟΟΣΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

H αύξηση των φόρων και ειδικά των έμμεσων είναι χαρακτηριστικό των παγκόσμιων οικονομικών εξελίξεων τα τελευταία τρία χρόνια. Η διαρκώς μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων αποτυπώνεται στα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπου φαίνεται ότι το 2006 οι έμμεσοι φόροι με τη μορφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) αυξήθηκαν και έφτασαν στο 6,9% του ΑΕΠ έναντι 6,7% το 2000. Με το ποσοστό αυτό οι έμμεσοι φόροι έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ...

Οπως σημειώνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, η εξέλιξη αυτή συνοδεύει τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και της φορολογίας ακινήτων.

Από τον πίνακα όπου παρουσιάζεται η αύξηση των φορολογικών εσόδων προκύπτει και ο χαρακτήρας της γενικής φορολογικής πολιτικής των κρατών - μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και της οικονομικής τους πολιτικής. Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι η συστηματική φοροαπαλλαγή των επιχειρηματιών και του μεγάλου κεφαλαίου ακολουθείται από την αύξηση των φορολογικών βαρών των εργαζομένων διά των έμμεσων φόρων.

Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύεται και από ένα άλλο στοιχείο της έκθεσης, ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν. Ετσι, ενώ το 2004 αντιπροσώπευαν το 35,5% του ΑΕΠ, το 2006 αντιπροσώπευαν το 36,2% του ΑΕΠ. Με το ποσοστό αυτό τα φορολογικά έσοδα ισοφάρισαν το ρεκόρ του 2000.

Η εξίσωση είναι απλή: Οταν έχουμε διαρκώς περισσότερους φόρους και διαρκώς μικρότερη συμβολή του μεγάλου κεφαλαίου στα φορολογικά έσοδα, τη διαφορά την πληρώνουν οι υπόλοιποι, δηλαδή μισθωτοί, μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Ετσι, τα φορολογικά συστήματα αντί να λειτουργούν για τη δικαιότερη κατανομή εισοδήματος γίνονται εργαλεία για τη μεταφορά ακόμη μεγαλύτερου πλούτου στο μεγάλο κεφάλαιο και τη μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Από τους σχετικούς πίνακες προκύπτει ότι οι χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση φόρων το 2006 ήταν η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ν. Κορέα, όπου το ποσοστό των φόρων παρουσίασε αύξηση κατά 1% επί του ΑΕΠ σ' ένα μόλις χρόνο.

Μια άλλη πτυχή του φορολογικού συστήματος είναι αυτή που αφορά στη χρηματοδότηση του λεγόμενου κοινωνικού κράτους, δηλαδή της κοινωνικής ασφάλισης, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, των συντάξεων και της κοινωνικής πρόνοιας. Προκύπτει, λοιπόν, ότι χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία, που θεωρούνται πρότυπα κοινωνικής πολιτικής, παρουσιάζουν τους υψηλότερους φόρους. Συγκεκριμένα, στη Σουηδία τα φορολογικά έσοδα αντιπροσωπεύουν το 50% του ΑΕΠ, ενώ στη Δανία το 49%. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι πληρώνουν και με το παραπάνω τις όποιες απολαβές ή υπηρεσίες έχουν από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Πόλεμος για κέρδη

«Η αίσθηση της ειρήνης σημαίνει λιγότερες δουλιές για τους Αμερικανούς»! Με αυτό το απίστευτο σύνθημα η γνωστή πολεμική βιομηχανία «Λόκχιντ Μάρτιν» ξεκίνησε το 2001 (λίγο μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη) μια καμπάνια για να πείσει τους Αμερικανούς πολίτες ότι ο πόλεμος όχι μόνο δε βλάπτει, αλλά αντίθετα μπορεί να αποβεί ...χρήσιμος, αφού θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας!

Φυσικά η «Λόκχιντ» εννοούσε ότι για τον πόλεμο θα χρειαστούν περισσότερα όπλα και τα περισσότερα όπλα θα φέρουν περισσότερα κέρδη στην ίδια αλλά και περισσότερες θέσεις στους Αμερικανούς εργαζόμενους. Δεν εννοούσε, φυσικά, τους εργαζόμενους του Αφγανιστάν ή του Ιράκ.

Η στρατιωτικοποίηση της οικονομίας και η μετατροπή της πολεμικής βιομηχανίας σε ατμομηχανή της οικονομίας είναι ο συνήθης τρόπος του καπιταλισμού για να ξεπερνά τις μεγάλες κρίσεις του.

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές στάθηκε μια έκθεση της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Oxfam» που αναφέρει ότι την περίοδο 1990-2005 «χάθηκαν» περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τις οικονομίες των χωρών της Αφρικής εξαιτίας των πολέμων και των συγκρούσεων που ξέσπασαν εκεί.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι στο παραπάνω διάστημα 23 αφρικανικές χώρες ενεπλάκησαν σε πολέμους, εμφύλιες διαμάχες και εξεγέρσεις, οι οποίες κόστισαν κατά μέσον όρο στις οικονομίες της μαύρης ηπείρου 18 δισ. δολάρια ετησίως ή το 15% του συνολικού τους ΑΕΠ.

Η έκθεση θεωρεί ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες που τροφοδότησαν την ένοπλη βία στην Αφρική και η οποία οδήγησε στο θάνατο εκατομμυρίων Αφρικανών και τη συγκράτηση της οικονομικής ανάπτυξης ήταν το διεθνές εμπόριο όπλων.

ΡΕΚΟΡ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ Στη Ζιμπάμπουε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση για το Σεπτέμβρη βρέθηκε στο 7.892,1%, αυξημένος κατά 1.389,3% σε σχέση με τον Αύγουστο. Η οικονομία της Ζιμπάμπουε έχει πάρει την κατιούσα τα τελευταία επτά χρόνια. Τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, δηλαδή με λιγότερα από 151 δολάρια το χρόνο. Είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν κυκλικά ώστε να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

ΗΠΑ - ΚΡΙΣΗ Κατά 32% υποχώρησαν τα κέρδη της Bank of America στο τρίτο τρίμηνο, αποτέλεσμα των ζημιών από τη χρηματοδότηση ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και από την υποβάθμιση ενεργητικού. Πιο συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 3,70 δισ. δολ. από 5,42 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2006, χαμηλότερα απ' ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Σε 337.000 ανήλθαν την εβδομάδα μέχρι τις 13 Οκτώβρη οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας αυξημένες κατά 28.000 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εφταήμερο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα επτά εβδομάδων. Η πορεία των επιδομάτων ανεργίας ανά εβδομάδα αποτελεί ένα βαρόμετρο για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων στις ΗΠΑ. Εν προκειμένω η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα την περασμένη εβδομάδα είναι απότοκη της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον πιστωτικό τομέα και απειλεί την «πραγματική οικονομία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ