ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζήτησε ... υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση

Eurokinissi

Τα μεσάνυχτα της Κυριακής η κυβέρνηση πήρε όπως αναμένονταν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Κλείνοντας τις εργασίες της τριήμερης συζήτησης, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής επανέλαβε τα όσα είπε την πρώτη μέρα της συζήτησης, ότι θα προχωρήσει τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι την προηγούμενη περίοδο.

Υποστήριξε ότι οι πολίτες με το αποτέλεσμα των εκλογών απαίτησαν «υπεύθυνη προσέγγιση» των προβλημάτων «χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς κινδυνολογίες».

Κατά τον πρωθυπουργό, οι προωθούμενες από την κυβέρνησή του αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις είναι μονόδρομος που δε χωράει αναβολή και όσοι αντιδρούν σε αυτές αποτελούν δύναμη οπισθοδρόμησης.

Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι οι φωνές που ακούγονται από το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησής του γίνονται από εσωκομματικούς υπολογισμούς, λόγω της κρίσης που βιώνει αυτήν την περίοδο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και για να ξεχαστεί το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ.

Ζήτησε υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση και επιδιώκοντας να βρει άλλοθι στις «αλλαγές» που προωθεί, είπε πως επιλογή της κυβέρνησής του είναι ο «διάλογος και η συνεννόηση».

Κατά τον Κ. Καραμανλή, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνησή του τις στηρίζει μια «ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία», στηρίζει τις αλλαγές για την Ελλάδα που κερδίζει.

Ο «νέος κύκλος μεταρρυθμίσεων», κατά τον πρωθυπουργό, θα δημιουργήσει ένα νέο «βελτιωμένο επενδυτικό περιβάλλον» και θα στηρίξουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις νέες επενδύσεις. Παρά την επιμονή της κυβέρνησης στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ιδιωτικοποιεί την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι επιδιώκει την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας παιδείας.

Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον λεγόμενο Καποδίστρια 2, που με τη νέα συνένωση των δήμων θα προσθέσει νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα.

Αναφορά έκανε και στον εκλογικό νόμο και είπε ότι δεν προχώρησε νωρίτερα στην αλλαγή του γιατί είχε δεσμευτεί ότι δε θα το κάνει. Τώρα, είπε, ο νόμος δοκιμάστηκε και θα γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, που «δε θα θίγουν ούτε την αναλογικότητα, ούτε την κυβερνητική σταθερότητα».

Σχετικά με την αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ κρατάει θέση στείρας άρνησης, παρά το γεγονός ότι είχε καταθέσει παρόμοιες με την κυβέρνηση θέσεις σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα (π.χ. άρθρο 16).

ΟΜΙΛΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
Παρέλαση αντιδραστικών πολιτικών

Παρέλαση όλων των υπουργών το τριήμερο στη Βουλή, όπου ο καθένας στον τομέα του ανέπτυξε το αντιλαϊκό μερίδιο που του αναλογεί.

Ξεκάθαρος όσον αφορά τις αντιδραστικές και αντιλαϊκές αλλαγές που ετοιμάζει για το ασφαλιστικό σύστημα ήταν ο υπουργός Απασχόλησης Β. Μαγγίνας και γι' αυτό αξίζει να παρατεθεί ολόκληρη η σχετική αποστροφή του για το ποιοι θα πληρώσουν αυτές τις αλλαγές:

«Θέλω στο σημείο αυτό, επειδή πολλά λέγονται, ανευθύνως, σχετικά με τους σημερινούς τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, ότι δήθεν, κυρίως εκείνοι, πρόκειται να θιγούν από την επιχειρούμενη αναμόρφωση, να υπογραμμίσω ότι η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Αν το σύστημα παραμείνει ως έχει, όταν θα έρθει η ώρα αυτοί οι νέοι να συνταξιοδοτηθούν, δε θα μπορούν. Διότι απλά δε θα υπάρχουν ασφαλιστικοί πόροι και το σύστημα θα έχει καταρρεύσει».

Ο Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε ένταση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, αφού είπε ότι σύντομα ξεκινάει «η δεύτερη φάση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος», δηλαδή στην ουσία το ξεπούλημα σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία.

Αναφερόμενος στο χτύπημα του ασφαλιστικού συστήματος, είπε ότι αυτό θα γίνει μέσω «ευρύτατου κοινωνικού διαλόγου», κάνοντας φανερή την προσπάθεια της κυβέρνησης να βρει συνενόχους στους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους.

Η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επανέλαβε ότι μόνος δρόμος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών είναι η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης «στη βάση σύνθετης ονομασίας».

Από τη μεριά του ο Γ. Σουφλιάς απέρριψε την πρόταση για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος και είπε πως στην τετραετία που έρχεται θα κατασκευαστεί νέα γενιά έργων, συνολικού ύψους εννιά δισ. ευρώ.

Εμμονή στην προώθηση της αναθεώρησης του άρθρου 16, που ιδιωτικοποιεί την ανώτατη εκπαίδευση, έδειξε ο υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης, αφού στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 αποτελεί κεντρικό πολιτικό διακύβευμα που θα κριθεί στην υπάρχουσα Βουλή.

Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος προανήγγειλε αλλαγή του νόμου για τις δημοσκοπήσεις που απαγορεύει τη δημοσιοποίησή τους 15 μέρες πριν τις εκλογές. Ο υπουργός είπε ότι θα επιτρέπεται η δημοσιοποίησή τους μέχρι και την Παρασκευή πριν τις εκλογές.

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Λαϊκισμός και εθνικοπατριωτικές κορόνες

Κριτική από τα δεξιά στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης με μια ομιλία μείγμα λαϊκισμού όπου ξεχώρισαν οι «εθνικοπατριωτικές κορόνες». Μάλιστα, ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης αυτοτοποθετήθηκε στα άκρα δεξιά του πολιτικού χώρου, αφού καλώντας τους βουλευτές της ΝΔ να φύγουν από το μαντρί της παράταξης είπε χαρακτηριστικά: «Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να σας πω ότι η ζωή έξω στο λιβάδι είναι πολύ ωραία. Καθαρός αέρας, καθαρή ατμόσφαιρα, καθαρό νερό χωρίς τον τσοπάνο και τα τσοπανόσκυλά του. Εάν θέλετε να δείτε την οπή διαφυγής είναι στο άκρο δεξιά του μαντριού».

Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέπτυξε προτάσεις όπως «να φύγει η σχολή ναυτικών δοκίμων από τον Πειραιά και να πάει στη Σύρο ή η σχολή Ευελπίδων που είναι στη Βάρη, «δίπλα στα τόπλες» να μεταφερθεί στην Αλεξανδρούπολη για να δημιουργηθούν συνθήκες «ευρύτατου φρονήματος για τους ανθρώπους της ακριτικής περιοχής». Ζήτησε να επανέλθει η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, ενώ για τις πυρκαγιές πρότεινε να στέλνουμε το χειμώνα τα αεροπλάνα μας στην Αυστραλία και το καλοκαίρι οι Αυστραλοί να μας στέλνουν τα δικά τους.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έκανε αναφορά στην περίοδο της χούντας και τη δικτατορία του Μεταξά κάτι που προκάλεσε έντονο φραστικό επεισόδιο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο.

Εγιναν και αυτά

Οι τοποθετήσεις των υπουργών όλο το τριήμερο έδωσαν ξεκάθαρα το στίγμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Από το χτύπημα του ασφαλιστικού και την αναθεώρηση του άρθρου 16 μέχρι το ξεπούλημα όποιας δημόσιας περιουσίας έχει ακόμα απομείνει. Και όμως, παρ' όλα αυτά, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στις τοποθετήσεις τους επέμεναν μονότονα ότι η κυβέρνηση δεν παρουσίασε προγραμματικές δηλώσεις, αλλά «έκθεση ιδεών», θέση που διευκολύνει αφάνταστα την κυβέρνηση αφού δεν ξεσκεπάζει την πολιτική της και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά για το τι περιμένει το λαό. Ωραία αντιπολιτευτική τακτική άρχισαν!

* * *

Στο κομματικό ακροατήριο, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοέμβρη, απευθυνόταν η δευτερολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου. Με έμφαση τόνιζε ότι αυτός εγγυάται τη δυναμική πορεία του κόμματος και αυτός μπορεί να κατοχυρώσει την αυτονομία του από «εξωθεσμικά κέντρα» (εκδοτικά συγκροτήματα κ.ά.). Εμφανίστηκε ως συνεχιστής των επιτυχιών που είχε το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής με τον Α. Παπανδρέου, τον Κ. Παπούλια, τον Θ. Πάγκαλο, τον Γ. Κρανιδιώτη και τον ίδιο. Ξέχασε κάποιον; Μα τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη που τον άκουγε βλοσυρός. Μάλιστα, μετά το τέλος της ομιλίας του Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δε χειροκρότησε αλλά δε σηκώθηκε καν όρθιος όπως οι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Να ακολουθήσει το παράδειγμα της χούντας που «χάρισε» τα χρέη των αγροτών και του Μεταξά που έκανε τις λαϊκές αγορές κάλεσε την κυβέρνηση ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ να φύγουν από το μαντρί βγαίνοντας από την πόρτα που είναι στα «άκρα δεξιά» του μαντριού και να τον ακολουθήσουν. Και όμως, στην αρχή της ομιλίας του είχε ζητήσει από όλους να μην παρερμηνεύουν τις ιδεολογικές θέσεις του κόμματός του. Η εν γένει, πάντως, παρουσία του ΛΑ.Ο.Σ. επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις ότι είναι ένα κόμμα που ψαρεύει σε «θολά νερά», δεν κρύβει τις ακροδεξιές του θέσεις και θα πιέζει συνεχώς από δεξιά την κυβέρνηση της ΝΔ.

* * *

Κάλεσμα στην «άλλη αριστερά» για κοινή δράση έκανε ο Γ. Παπανδρέου, για «συνάντηση με ριζοσπαστικές δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου» έκανε λόγο ο Α. Αλαβάνος. Κάτι ψήνεται εδώ, ίσως, μάλιστα θα το δούμε σύντομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ