ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΜΠΑΣ - ΟΛΜΕΡΤ
Αλλο ένα «πλαίσιο διαπραγμάτευσης»

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Χαρακτηριστική εικόνα του διαχωριστικού τείχους που φυλακίζει τους Παλαιστίνιους

Associated Press

Χαρακτηριστική εικόνα του διαχωριστικού τείχους που φυλακίζει τους Παλαιστίνιους
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Εντολή στους συμβούλους τους να εργαστούν από κοινού για να καταρτίσουν ένα «πλαίσιο συμφωνίας» προς διαπραγμάτευση έδωσαν, μετά το τέλος, της, πέραν των δύο ωρών, συνάντησής τους, στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.Αν και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι θα επιμείνουν ώστε να συμπεριληφθούν στο «πλαίσιο» όλα τα κομβικά ζητήματα, όπως πρόσφυγες, τελικά σύνορα, εποικισμοί και το καθεστώς της ανατολικής Ιερουσαλήμ,δε φαίνεται η ισραηλινή πλευρά να είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί κάτι περισσότερο από «μια γενικόλογη διακήρυξη γενικών κατευθυντήριων γραμμών».

Η χθεσινή ανακοίνωση φαίνεται, ξεκάθαρα, ότι αποτελεί ένα «βήμα για τα μάτια του κόσμου», καθώς την επόμενη βδομάδα αναμένεται στην περιοχή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Στόχος του νέου ταξιδιού της Ράις, η προετοιμασία της διεθνούς συνόδου, που η Ουάσιγκτον πιέζει να πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοέμβρη για το Μεσανατολικό.

Εκρηξη - μυστήριο στη Γάζα

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, κοντά σε φυλάκιο της ακτοφυλακής που ελέγχεται από δύναμη της «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας. Ο θάνατός τους προήλθε από έκρηξη αυτοκινήτου. Αρχικά, κυκλοφόρησε ότι επρόκειτο για αξιωματικούς της «Χαμάς», αλλά, χθες, οι «Ταξιαρχίες του αλ Ακσα», που πρόσκεινται στη «Φατάχ», υποστήριζαν ότι επρόκειτο για δικά τους μέλη. Η αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη. Παρ' όλα αυτά, χθες, δυνάμεις της «Χαμάς» κατέλαβαν 4όροφο κτίριο που ανήκει στη «Φατάχ» και διέταξαν την εκκένωσή του.

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χθες, από ισραηλινά πυρά. Ο ένας στο Κχαν Γιούνις, πιθανότατα πολίτης, και ένας δεύτερος στη Ράφα, που ανακοινώθηκε ως μέλος της «Χαμάς».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Στόχος Πολωνοί διπλωμάτες

Διαμαρτυρία της Μόσχας προς την ιρακινή κυβέρνηση για τη δράση ιδιωτικών μισθοφορικών εταιρειών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αυτοκινητοπομπή της πολωνικής πρεσβείας έγινε χτες στόχος βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Βαγδάτης. Ο Πολωνός πρέσβης Πιέτρζικ Εντβαρντ τραυματίστηκε ελαφρά αλλά ένας σωματοφύλακάς του και ένας περαστικός σκοτώθηκαν, ενώ 11 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η πολωνική κυβέρνηση καταδίκασε την επίθεση αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τους περίπου 900 στρατιώτες που διατηρεί ακόμη στη χώρα.

Κατά τα άλλα, ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις λαμβάνει το ζήτημα της δράσης των μισθοφορικών εταιρειών στο Ιράκ. Χτες η Μόσχα κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία προς την ιρακινή κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα διπλωματική αυτοκινητοπομπή της ακινητοποιήθηκε κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης από μισθοφόρους της βρετανικής «Global Strategies Group» και διά της βίας έγινε έλεγχος στα αυτοκίνητα. «Τα χειρότερα, σημειώνεται στη ρωσική ανακοίνωση, αποφεύχθηκαν χάρη στην ψυχραιμία των Ρώσων διπλωματών και του προσωπικού ασφαλείας, αλλά πρέπει να υπάρξει έλεγχος και κανόνες στη δράση των ιδιωτικών εταιρειών».

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από τη μισθοφορική εταιρεία «Blackwater», της οποίας ο ιδρυτής και πρόεδρος κατέθεσε την Τρίτη σε επιτροπή του Κογκρέσου. Ο Ερικ Πρινς υπεραμύνθηκε των υπαλλήλων του. Αποκάλυψε, όμως, ότι στο επίμαχο περιστατικό της 16ης Σεπτέμβρη, όντως, «κατά λάθος» πυρ άνοιξε ένας μισθοφόρος της εταιρείας κατά διερχόμενου αυτοκινήτου σκοτώνοντας τον οδηγό, και μετά δημιουργήθηκε σύγχυση καθώς το αυτοκίνητο προχωρούσε ακυβέρνητο. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», στο συγκεκριμένο επεισόδιο, οι νεκροί πολίτες ήταν 17 και όχι 11 και οι τραυματίες 24 και όχι 18.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μάλικι επανέλαβε χτες ότι η εταιρεία «είναι ακατάλληλη για να λειτουργεί στο Ιράκ». Εντούτοις, υπενθυμίζεται ότι δεν έχει ληφθεί κανένα συγκεκριμένο μέτρο γι' αυτό.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε αδιέξοδο η συμφωνία Μπούτο - Μουσάραφ

ΜΙΡΑΝΣΧΑΧ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εξακολουθούν τα φαινόμενα βίας στο Πακιστάν, λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 6ης Οκτώβρη. Σε έκρηξη βόμβας που πραγματοποιήθηκε χτες, στο Δυτικό Ουαζιριστάν, πάνω από 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν.

Στο μεταξύ, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, η πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Μπεναζίρ Μπούτο, ισχυρίστηκε χτες στο Λονδίνο, ότι «οι διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ για έναν μελλοντικό καταμερισμό της εξουσίας βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο», μετά και τη διατύπωση της νέας πρότασης για «καταμερισμό της εξουσίας». Η αντίδραση της πρώην πρωθυπουργού εστιάζεται στο ότι, όπως είπε, η πληροφόρηση για απόσυρση των κατηγοριών εναντίον της είναι «απόλυτα εσφαλμένες»...

Παράλληλα, η Μπ. Μπούτο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης των βουλευτών του Κόμματος του Λαού του Πακιστάν (ΡΡΡ), στο οποίο πρόσκειται, καθώς «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια»...

ΜΙΑΝΜΑΡ
Ενίσχυση των κυρώσεων από την ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΡΑΝΓΚΟΥΝ.--

Σε κατ' αρχήν συμφωνία ενίσχυσης των κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ, κατέληξε χτες η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας, για τα μέτρα καταστολής των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων. Η απόφαση των Βρυξελλών, που πάρθηκε σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων, αναμένεται να επικυρωθεί στις 15 Οκτώβρη, από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται η φύση των κυρώσεων. Κυρώσεις που εντάσσονται στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι της προώθησης των συμφερόντων της Δύσης στην περιοχή και δεν αντικατοπτρίζουν αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού, που διαδηλώνει ενάντια σε ένα στρατιωτικό καθεστώς που τον καταδυναστεύει επί σειρά δεκαετιών.

Αλλωστε, όπως όλα δείχνουν, η χούντα της Βιρμανίας δε φαίνεται να πτοείται από τις «προειδοποιήσεις» καθώς χτες προχώρησε σε νέες συλλήψεις, αντικαθεστωτικών, αμέσως μετά την αποχώρηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Ιμπραΐμ Γκαμπάρι.

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι παρά τις κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η απελευθέρωση 80 βουδιστών μοναχών, από το καθεστώς, κάθε άλλο παρά αποδεικνύουν παύση της καταστολής. Τέλος, μετά και τη δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου, κατά τις διαδηλώσεις στη Ρανγκούν, πληροφορίες θέλουν το Τόκιο να σκέφτεται ακόμα και διακοπή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους 4,3 εκατομμυρίων δολαρίων, προς τη Μιανμάρ, όχι όμως και τις εμπορικές συναλλαγές με το καθεστώς...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση με την κουρδική κοινότητα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέο κύμα έντασης με την κουρδική κοινότητα φαίνεται να πυροδοτείται, μετά και τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιντ στην Τουρκία. Χτες, άγνωστος πυροβόλησε στον αέρα, έξω από την έδρα του φιλοκουρδικού Κόμματος, «Δημοκρατική Κοινωνία» (DTP), στην Αγκυρα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, φωνάζοντας «προδότες».

Αξιωματούχοι του DTP χαρακτήρισαν την επίθεση αποτέλεσμα της στοχοποίησης του κόμματους τους από «κρατικούς αξιωματούχους», φωτογραφίζοντας τον αρχηγό του στρατεύματος...

Σκληρή αντιπολιτευτική στάση στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατά και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ασκώντας δριμεία κριτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην «τρομοκρατία».

Δηλώσεις για το κουρδικό ζήτημα έκανε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτηρίζοντας ολέθρια πιθανή διαίρεση του Ιράκ για τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημείωσε ότι «παραμένει ο κοσμικός και κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους της Τουρκίας. Το κράτος και η θρησκεία θα συνεχίσουν και στο μέλλον να είναι διαχωρισμένα και δε χρειάζεται να υπάρχουν ανησυχίες για το προς τα πού θα προσανατολιστεί η χώρα».

Στο μεταξύ, κρατική εταιρεία της Τουρκίας ανακοίνωσε επένδυση ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Ιράν, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας...

ΙΡΑΝ
Αντίδραση στη στάση της Γαλλίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε, χτες, ο Γάλλος επιτετραμμένος στην ιρανική πρωτεύουσα προκειμένου να του εκφραστεί η βαθιά δυσαρέσκεια της ιρανικής ηγεσίας για τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών περί «πιθανότητας πολέμου με το Ιράν, επειδή πραγματικά στοχεύει στην κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου». Η ιρανική κυβέρνηση δεν έκανε κανένα άλλο σχόλιο.

Ο Μπερνάρ Κουσνέρ, από την πλευρά του, επέμεινε ότι όχι μόνο δεν επιδιώκει τον πόλεμο με το Ιράν αλλά και ότι λυπάται για το θόρυβο και δεν πρόκειται να ξαναπροφέρει τη συγκεκριμένη λέξη. Παρόλα αυτά, κάλεσε τους ομολόγους του στην ΕΕ να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, χωρίς να περιμένουν τον ΟΗΕ. Την πρόταση Κουσνέρ δε σχολίασε ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα, που, όμως, ζήτησε από την Τεχεράνη «να επιτευχθεί πρόοδος γρήγορα στις, μεταξύ τους, συνομιλίες».

Επίσης, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας ανακοίνωσε, χτες, ότι θα επενδύσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή φυσικού αερίου στο πεδίο του νοτίου Παρς. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον καθώς αντιβαίνει στην επιδίωξή της για απομόνωση της Τεχεράνης, αλλά, προς το παρόν, η Αγκυρα επιμένει και δηλώνει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επενδύσεων και στον πετρελαϊκό τομέα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, χτες, για άλλη μια φορά, δήλωσε «έτοιμος να συνομιλήσει με την Τεχεράνη, αρκεί να τερματιστεί το πυρηνικό της πρόγραμμα και να μην επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ