Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση με την κουρδική κοινότητα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Νέο κύμα έντασης με την κουρδική κοινότητα φαίνεται να πυροδοτείται, μετά και τις δηλώσεις του αρχηγού του στρατού Γιασάρ Μπουγιούκανιντ στην Τουρκία. Χτες, άγνωστος πυροβόλησε στον αέρα, έξω από την έδρα του φιλοκουρδικού Κόμματος, «Δημοκρατική Κοινωνία» (DTP), στην Αγκυρα, χωρίς να υπάρξουν θύματα, φωνάζοντας «προδότες».

Αξιωματούχοι του DTP χαρακτήρισαν την επίθεση αποτέλεσμα της στοχοποίησης του κόμματους τους από «κρατικούς αξιωματούχους», φωτογραφίζοντας τον αρχηγό του στρατεύματος...

Σκληρή αντιπολιτευτική στάση στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κρατά και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ασκώντας δριμεία κριτική για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην «τρομοκρατία».

Δηλώσεις για το κουρδικό ζήτημα έκανε και στο Συμβούλιο της Ευρώπης ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, χαρακτηρίζοντας ολέθρια πιθανή διαίρεση του Ιράκ για τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σημείωσε ότι «παραμένει ο κοσμικός και κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους της Τουρκίας. Το κράτος και η θρησκεία θα συνεχίσουν και στο μέλλον να είναι διαχωρισμένα και δε χρειάζεται να υπάρχουν ανησυχίες για το προς τα πού θα προσανατολιστεί η χώρα».

Στο μεταξύ, κρατική εταιρεία της Τουρκίας ανακοίνωσε επένδυση ύψους 3,5 δισ. δολαρίων στην παραγωγή φυσικού αερίου στο Ιράν, παρά τις αμερικανικές αντιδράσεις, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της χώρας...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ