Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ:
Συμφώνησε στην πλήρη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Από το Πεκίνο και όχι από την Πιονγιάνγκ, όπου ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη διακορεατική συνάντηση κορυφής, «βγήκε» χτες η μεγάλη είδηση για τα τεκταινόμενα στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Γου Νταβέι, δημοσιοποιώντας χτες το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι η ΛΔ Κορέας συμφώνησε (σ' αυτές τις συναντήσεις): Α) Να διαλύσει πλήρως τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στο Γιονγκμπιόν, ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού πλουτωνίου και παραγωγής ράβδων πυρηνικού καυσίμου. Β) Να παραδώσει λεπτομερείς πληροφορίες για το (υπό πλήρη τερματισμό) πυρηνικό της πρόγραμμα ως τις 31 Δεκέμβρη τρέχοντος έτους σε κλιμάκιο αξιωματούχων με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους, εκπρόσωπος του οποίου σχολίασε χτες ότι πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα» όσον αφορά στην «πιστοποιημένη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Μάλιστα, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, είπε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας προκειμένου να απαλειφθεί το όνομα της χώρας από τη λίστα της «τρομοκρατίας». Κατέληξε ότι πιθανώς μέσα στην επόμενη βδομάδα να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Οσον αφορά τώρα στη χτεσινή, δεύτερη μέρα, της διακορεατικής συνάντησης κορυφής, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Ρο Μου Χιουν δήλωσε «ευχαριστημένος μετά τις έντιμες και ειλικρινείς» συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Απέρριψε ωστόσο την πρόταση του Κιμ για κατά μία ημέρα παράταση της διάρκειας της συνόδου, λέγοντας ότι η ατζέντα των συνομιλιών μπορεί να καλυφθεί με το τρέχον χρονοδιάγραμμα. Ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Τσόε Σου Χον χαρακτήρισε τη σύνοδο «εξαιρετικής σημασίας» γιατί εγκαινιάζει νέα φάση «για την ειρήνη, την αμοιβαία ευημερία και την επανένωση των δύο λαών».

Χτες, οι πρόεδροι νοτιοκορεατικών επιχειρηματικών κολοσσών όπως η «Χιουντάι», η «Σαμσούνγκ» κ.ά. συναντήθηκαν με ανώτατους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους με στόχο την πραγματοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη ΛΔ Κορέας. Ο πρόεδρος της «Χιουντάι», Τσανγκ Μονγκ-Κου δήλωσε χαρακτηριστικά: Η ΛΔ Κορέας «είναι πλούσια σε εργατικό δυναμικό και φυσικούς πόρους»...

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου απ' τους Προέδρους των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ