ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Δυναμικό «όχι» στην αντιλαϊκή πολιτική

Από τις μαζικότερες λαϊκές διαδηλώσεις της τελευταίας δεκαετίας πραγματοποιήθηκαν στη Δανία, την Τρίτη 2 Οκτώβρη, σε πέντε πόλεις, με μεγαλύτερη αυτήν της Κοπεγχάγης, έξω από το Κοινοβούλιο, που ξεπέρασε τους 70.000 διαδηλωτές. Οι διαδηλώσεις έγιναν με την ευκαιρία του ανοίγματος της Βουλής μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και της κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Τα ταξικά σωματεία της χώρας πήραν την πρωτοβουλία και μαζί με μαθητικές κοινότητες, φοιτητές τεχνικών σχολών και συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ξεπέρασαν τον εργοδοτικό συνδικαλισμό και τις παραινέσεις του περί «κοινωνικού διαλόγου» και πρόταξαν το λαϊκό ανάστημα στην αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που συνεχίζεται και με τον ψευδεπίγραφο τίτλο των «Μεταρρυθμίσεων Ποιότητας» (που στηρίζουν και οι σοσιαλδημοκράτες) θέλει να αποτελειώσει όποια κοινωνική κατάκτηση έχει απομείνει. Ετσι προβλέπονται ιδιωτικοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, εφαρμογή ενός προγράμματος τύπου «Καποδίστρια», για να περνούν οι πιο αντιδραστικές αλλαγές μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άμεση κατάργηση κάθε μέτρου πρόνοιας και μεγάλες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Μαζικό «παρών» στη λαϊκή κινητοποίηση έδωσε και η ΚΟ Δανίας του ΚΚΕ.


3 ΟΚΤΩΒΡΗ 1965
Διπλή επέτειος για την Κούβα

Από τις φετινές μεγαλειώδεις (όπως πάντα) εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αβάνα

Associated Press

Από τις φετινές μεγαλειώδεις (όπως πάντα) εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αβάνα
Η χτεσινή μέρα ήταν για την Κούβα ένα από τα πολλά ορόσημα στην ιστορία της. Συμπληρώθηκαν 42 χρόνια από το βράδυ της 3ης Οκτώβρη του 1965 που μετά από μια μακρά διαδικασία ενοποίησης των οργανώσεων που συμμετείχαν στην Κουβανική Επανάσταση, συστάθηκε η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και καθιερώθηκε η εφημερίδα «Γκράνμα» ως επίσημο όργανο της ΚΕ του κόμματος. Ο αρχηγός της επανάστασης και ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, εκείνο το βράδυ ανακοίνωσε δημόσια αυτές τις αποφάσεις των κομμουνιστών.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 1961 με τη δημιουργία των Ενωμένων Επαναστατικών Οργανώσεων (Organizaciones Revolucionarias Integradas - ORI), που αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενωμένου πολιτικού εργαλείου της Επανάστασης. Αυτές τις συναποτελούσαν το Επαναστατικό Κίνημα της 26ης Ιούλη, με ηγέτη τον Φ. Κάστρο, ιδρυτή του Επαναστατικού Στρατού, το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (που ήταν η μετεξέλιξη του πρώτου ΚΚ Κούβας) με ΓΓ του τον Μπλας Ρόκα και το Διευθυντήριο 13 Μάρτη, με ηγέτη τον Φάουρε Τσομόν.

Ακολούθησε η πρώτη ενοποίησή τους στις 26 Ιούλη του 1962 με τη δημιουργία του Ενωμένου Κόμματος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης της Κούβας, που δημιούργησε Οργανώσεις Βάσης σε όλη τη χώρα και από τις 3 Οκτώβρη μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας. Ηταν η ίδια μέρα που ο Φ. Κάστρο ανάγνωσε τη γνωστή επιστολή του αποχαιρετισμού του θρυλικού επαναστάτη Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, που έφευγε από την Κούβα για τη Βολιβία όπου και δολοφονήθηκε από την αμερικανική CIA και ντόπια φερέφωνά της, τον Οκτώβρη του 1967.

Αργότερα, μετά από μια πορεία ενδυνάμωσης του κόμματος και ριζώματος μέσα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, το 1976 όταν πραγματοποιήθηκε το λαϊκό δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα της χώρας, όπου συμμετείχε το 98% του πληθυσμού, εγκρίθηκε με 97,7% ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κουβανική κοινωνία. Στο άρθρο 5 του Συντάγματος κατοχυρώνεται ρητά ότι: «Το ΚΚ Κούβας, στις βάσεις της παράδοσης του Χοσέ Μαρτί και του Μαρξισμού - Λενινισμού, είναι η οργανωμένη πρωτοπορία του κουβανικού έθνους. Είναι η ανώτερη καθοδηγητική δύναμη της κοινωνίας και του κράτους, που οργανώνει και κατευθύνει τις κοινές προσπάθειες προς την κατεύθυνση των υψηλών στόχων της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην προοπτική της κομμουνιστικής κοινωνίας».

Στο πολιτικό σύστημα της Κούβας, που βασίζεται σε μια διαφορετική δημοκρατία που προϋποθέτει την πιο ευρεία λαϊκή συμμετοχή, το ΚΚ Κούβας δεν παίρνει μέρος ως κόμμα. Στελέχη και μέλη του, όπως και μη κομματικοί προτείνονται μόνο στις λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές και τους δήμους ως υποψήφιοι και με μαζική ψηφοφορία ο λαός αποφασίζει για το ποιους θα εκλέξει σε όλα τα όργανα της Λαϊκής Εξουσίας, από το δήμο και την περιφέρεια μέχρι την Εθνοσυνέλευση, τη Βουλή, που εκλέγει την κυβέρνηση.


ΒΟΛΙΒΙΑ
Οι λαϊκές οργανώσεις προασπίζονται τη Συντακτική Συνέλευση

ΛΑ ΠΑΣ.--

Το λαϊκό κίνημα αναλαμβάνει, για άλλη μια φορά, το ρόλο του «θεματοφύλακα» μέσω της δράσης και του αγώνα προάσπισης τόσο των διαδικασιών της Συντακτικής Συνέλευσης όσο και των ριζικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες.

Μετά τις αμφίσημες εξελίξεις, όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία της Συντακτικής Συνέλευσης και των συνεχιζόμενων προβλημάτων που συνεχίζουν να δημιουργούν τα κόμματα που εκπροσωπούν την ολιγαρχία, λαϊκές οργανώσεις όπως η Συνομοσπονδία Ιθαγενών της Ανατολικής Βολιβίας - (CIDOB) και η Συνομοσπονδία Εργατών Βολιβίας - (COB) ανακοινώνουν νέες δράσεις για την υπεράσπιση της Συντακτικής Συνέλευσης. Νέες δράσεις είτε για την ενημέρωση του λαού με σειρά φόρουμ που διοργανώνουν αλλά και κινητοποιήσεων με διαδηλώσεις και άλλου είδους πολύμορφες και πολυήμερες εκδηλώσεις.


ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ:
Συμφώνησε στην πλήρη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Από το Πεκίνο και όχι από την Πιονγιάνγκ, όπου ολοκληρώνεται σήμερα η τριήμερη διακορεατική συνάντηση κορυφής, «βγήκε» χτες η μεγάλη είδηση για τα τεκταινόμενα στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Γου Νταβέι, δημοσιοποιώντας χτες το κοινό ανακοινωθέν που συμφωνήθηκε στις εξαμερείς συνομιλίες του Πεκίνου την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσε ότι η ΛΔ Κορέας συμφώνησε (σ' αυτές τις συναντήσεις): Α) Να διαλύσει πλήρως τον πυρηνικό αντιδραστήρα στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό στο Γιονγκμπιόν, ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού πλουτωνίου και παραγωγής ράβδων πυρηνικού καυσίμου. Β) Να παραδώσει λεπτομερείς πληροφορίες για το (υπό πλήρη τερματισμό) πυρηνικό της πρόγραμμα ως τις 31 Δεκέμβρη τρέχοντος έτους σε κλιμάκιο αξιωματούχων με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Η εξέλιξη προκάλεσε την ικανοποίηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους, εκπρόσωπος του οποίου σχολίασε χτες ότι πρόκειται για «ένα μεγάλο βήμα» όσον αφορά στην «πιστοποιημένη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Μάλιστα, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλ, είπε ότι θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας προκειμένου να απαλειφθεί το όνομα της χώρας από τη λίστα της «τρομοκρατίας». Κατέληξε ότι πιθανώς μέσα στην επόμενη βδομάδα να μεταβεί στην Πιονγιάνγκ ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων.

Οσον αφορά τώρα στη χτεσινή, δεύτερη μέρα, της διακορεατικής συνάντησης κορυφής, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Ρο Μου Χιουν δήλωσε «ευχαριστημένος μετά τις έντιμες και ειλικρινείς» συνομιλίες που είχε με τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Απέρριψε ωστόσο την πρόταση του Κιμ για κατά μία ημέρα παράταση της διάρκειας της συνόδου, λέγοντας ότι η ατζέντα των συνομιλιών μπορεί να καλυφθεί με το τρέχον χρονοδιάγραμμα. Ο Βορειοκορεάτης υφυπουργός Εξωτερικών Τσόε Σου Χον χαρακτήρισε τη σύνοδο «εξαιρετικής σημασίας» γιατί εγκαινιάζει νέα φάση «για την ειρήνη, την αμοιβαία ευημερία και την επανένωση των δύο λαών».

Χτες, οι πρόεδροι νοτιοκορεατικών επιχειρηματικών κολοσσών όπως η «Χιουντάι», η «Σαμσούνγκ» κ.ά. συναντήθηκαν με ανώτατους Βορειοκορεάτες αξιωματούχους με στόχο την πραγματοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη ΛΔ Κορέας. Ο πρόεδρος της «Χιουντάι», Τσανγκ Μονγκ-Κου δήλωσε χαρακτηριστικά: Η ΛΔ Κορέας «είναι πλούσια σε εργατικό δυναμικό και φυσικούς πόρους»...

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου απ' τους Προέδρους των δύο χωρών της Κορεατικής Χερσονήσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ