ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενωτικές κινήσεις σιιτών και σουνιτών

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Μεγάλη ενωτική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Δυτική Βαγδάτη ενάντια στα κατοχικά σχέδια ανέγερσης τείχους μεταξύ σουνιτικών και σιιτικών συνοικιών της πρωτεύουσας με πρόσχημα τη μείωση των, εκατέρωθεν, επιθέσεων. Οι διαδηλωτές, με συνθήματα, τόνιζαν ότι «δε θα επιτρέψουν στους κατακτητές να τους διχάσουν περαιτέρω».

Ενωτικής κατεύθυνσης και οι παρεμβάσεις σιιτικών και σουνιτικών υψηλόβαθμων οργάνων τα τελευταία 24ωρα. Οι δύο μεγαλύτερες σιιτικές οργανώσεις, το Ιρακινό Ανώτατο Ισλαμικό Συμβούλιο και η οργάνωση του Μουκτάντα Σαντρ, συμφώνησαν σε τερματισμό των μεταξύ τους συγκρούσεων, αλλά και σε σύσταση κοινών επιτροπών για την εφαρμογή της εκεχειρίας. Επίσης, το ανώτερο όργανο των σουνιτών, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, κάλεσε τους σουνίτες να μη συνεργάζονται με τους Αμερικανούς με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «αλ Κάιντα». «Η δράση της αλ Κάιντα μάς βρίσκει ενάντιους και θα βρούμε άλλο τρόπο αντιμετώπισης, από τη συνεργασία με τον κατακτητή».

Από την άλλη, ο κατοχικός επικεφαλής, Ντέιβιντ Πετρέους, επανέλαβε τις κατηγορίες του κατά του Ιράν για «υποκίνηση» της βίας στο Ιράκ. Παράλληλα, η κατοχική διοίκηση επιβεβαίωσε ότι «αγνοεί» πού βρίσκονται 190.000 όπλα που χορήγησε, από το 2003, στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, γεγονός που εγείρει ερωτήματα και για τις αιτιάσεις της περί «σαφούς εικόνας για τα ιρανικά όπλα της αντίστασης».

Η Τεχεράνη, πάντως, άνοιξε, από την Κυριακή τα σύνορά της μετά από δύο εβδομάδες στο Βόρειο Ιράκ, χάρη σε ιρακινές διαβεβαιώσεις ότι δρομολογείται η απελευθέρωση Ιρανού πολίτη που συνελήφθη ως «εκπαιδευτής τρομοκρατών» από τις κατοχικές δυνάμεις. Ισως, όμως, χρειαστεί να τα ξανακλείσει, καθώς καταγράφηκαν 43 κρούσματα χολέρας στην ιρανική επαρχία Κορντεστάν, κοντά στα ιρακινά σύνορα, προφανώς λόγω των καθημερινών μετακινήσεων στο Βόρειο Ιράκ.

Τέλος, τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν σε αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις σε Βαγδάτη, Τικρίτ και Σαμάρα.

ΙΣΡΑΗΛ
Πρόταση εντυπωσιασμού

Οι έλεγχοι του ισραηλινού στρατού κατοχής είναι καθημερινοί στη Δυτική Οχθη

Associated Press

Οι έλεγχοι του ισραηλινού στρατού κατοχής είναι καθημερινοί στη Δυτική Οχθη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Αποφασισμένος να «δώσει ώθηση στην πολιτική ειρηνευτική διαδικασία με τον Μαχμούντ Αμπάς» δήλωνε, χτες, στην ετήσια εναρκτήρια συνεδρίαση για την Κνέσετ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Εχούντ Ολμέρτ, όπως αναμενόταν, υπογράμμισε ότι «δε θα χρησιμοποιήσει καμία δικαιολογία για να μη διαπραγματευτεί με τους Παλαιστινίους», ενώ συμπλήρωσε ότι «θα χρειαστεί και οι δύο πλευρές να κάνουν συμβιβασμούς».

Κατέληξε, δε, ότι «ο δρόμος είναι μακρύς», καθιστώντας σαφές πως η αμερικανόπνευστη διεθνής σύνοδος για το ζήτημα, το Νοέμβρη, «δε θα βοηθήσει αν υποκαταστήσει τις διμερείς επαφές», που, όπως σημείωσε, δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συνεννόηση, αλλά μόνο στην αμοιβαία διαβεβαίωση «προθέσεων». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι, λίγες μέρες πριν τη νέα άφιξη στην περιοχή της Κοντολίζα Ράις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολμέρτ, Χαΐμ Ραμόν, υποστήριζε ότι «το Ισραήλ μπορεί να διαπραγματευτεί την αποχώρησή του από τις πυκνοκατοικημένες αραβικές συνοικίες της ανατολικής Ιερουσαλήμ, γιατί αυτό θα συμβάλει στην προστασία και στη διεθνή αναγνώριση της προσάρτησης του δυτικού μέρους της».

Την πρόταση φαίνεται να αποδέχονται όλοι οι κυβερνητικοί εταίροι του κόμματος του Ολμέρτ, ακόμη και ο ακροδεξιός Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων. Μάλιστα, με δηλώσεις του, πριν ένα 24ωρο, «άνοιξε» τη συζήτηση επαναλαμβάνοντας τη θέση του για «πλήρη διαχωρισμό Αράβων - Εβραίων, ανταλλαγή πληθυσμών και εδαφών».

Ούτως ή άλλως, πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν ανεγερθεί τόσοι εποικισμοί που είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχωριστούν από τις αραβικές συνοικίες. Ετσι, το όλο θέμα μπορεί κάλλιστα να εγέρθηκε για τα «μάτια του κόσμου» και τη «διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων».

Κατά τα άλλα, τόσο χτες όσο και το Σάββατο, η ανατολική πλευρά της πόλης της Γάζας έγινε στόχος ισραηλινής εισβολής και αεροπορικών επιδρομών. Ισραηλινοί εκσκαφείς ισοπέδωσαν εγκαταστάσεις στη βιομηχανική ζώνη του περάσματος Κάρνι, ενώ πύραυλοι έπληξαν αστυνομικό τμήμα της «Χαμάς», τραυματίζοντας επτά αμάχους.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντί για πρόωρες εκλογές... επίθεση στο Ιράν!

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εφ' όλης της ύλης δηλώσεις από το Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν κατά τη μηνιαία συνέντευξη Τύπου, όπου ανέλαβε και «πλήρη» ευθύνη για τη μη προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξηγώντας ότι θέλει πρώτα να «δείξει το όραμά του για το μέλλον της χώρας».

Ο Μπράουν απέρριψε την υπόθεση ότι για τη μη κήρυξη εκλογών επηρεάστηκε από τους συμβούλους του και αρνήθηκε επίσης ότι έλαβε τελικά την απόφαση αυτή λόγω των μη ευνοϊκών δημοσκοπήσεων για το Εργατικό Κόμμα.

Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Μπράουν δήλωσε επίσης ότι δεν αποκλείει καμία επιλογή για τη «ρύθμιση της κρίσης με το Ιράν όσον αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα», αλλά ότι ελπίζει στην επίλυση του προβλήματος μέσω της διπλωματίας. Πάντως η εφημερίδα Telegraph σε χτεσινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, ο Γκόρντον Μπράουν έχει συμφωνήσει με τα σχέδια των ΗΠΑ για αεροπορικούς βομβαρδισμούς αλλά και επιθέσεις των ειδικών δυνάμεων σε βάσεις της Επαναστατικής Φρουράς.

Η δέσμευση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στους πολέμους Αφγανιστάν και Ιράκ είναι «καταστροφική», σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού κέντρου μελετών Oxford Research Group. Σύμφωνα με την έκθεση των 130 σελίδων, ούτε ο «τερματισμός του καθεστώτος των Ταλιμπάν με τη στρατιωτική επέμβαση του 2001-2 δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την ασφάλεια στο Αφγανιστάν» αλλά και η κατοχή του Ιράκ είναι επίσης ένα «μεγάλο λάθος» που «προσέφερε ένα έδαφος εκπαίδευσης στο τζιχάντ για τις γενιές που θα γίνουν μαχητές ή οπαδοί της Αλ Κάιντα»... προειδοποιεί επίσης και «για τον κίνδυνο να ξεκινήσει ένας πόλεμος και με το Ιράν».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Θανάσιμα ΝΑΤΟικά «λάθη»

Επαναλαμβανόμενα «λάθη» πραγματοποιεί η κατοχική - αμερικανοΝΑΤΟική - δύναμη της ISAF, στο Αφγανιστάν, με θύματα αμάχους. Οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν «κατά λάθος» πέντε πολίτες, αυξάνοντας τη λίστα των νεκρών από «απροσεξία»...

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, οι δύο από τους πέντε πολίτες σκοτώθηκαν γιατί απλώς βρίσκονταν κοντά σε οδοφράγματα και στρατιωτικά οχήματα. Δύο ακόμα άμαχοι σκοτώθηκαν γιατί επέβαιναν σε καμιόνι το οποίο αγνόησε απαγορευτικό σήμα, ενώ κατά λάθος - πάντα - η αφγανική αστυνομία σκότωσε έναν πολίτη και τραυμάτισε το παιδί του κατά την ανταλλαγή πυρών με καμικάζι στην επαρχία Γκάζνι.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σφοδρές μάχες

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ακρως αιματηρό ήταν το Σαββατοκύριακο των εκλογών στο Πακιστάν, με σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και ανταρτών, που φέρονται να πρόσκεινται στους Ταλιμπάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πάνω από 60 αντάρτες και 20 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ περισσότεροι από 50 στρατιώτες αγνοούνται, μετά την επίθεση ανταρτών σε βάσεις ασφαλείας και μίας στρατιωτικής περιπολίας.

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου, το Σάββατο, πραγματοποιήθηκαν «ομαλά», χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστά αποτελέσματα, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, απαγόρευσε τη δημοσιοποίησή τους πριν τις 17 οκτώβρη, οπότε και θα αποφασίσει αν η εκλογή του σημερινού προέδρου, στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, ενώ διατηρούσε το αξίωμα του αρχηγού του στρατού, είναι νόμιμη ή όχι.

Ο Π. Μουσάραφ, από την πλευρά του, όρισε το διάδοχό του στην ηγεσία του στρατού, τον Παρβέζ Κιγιάνι, πρώην διοικητή της Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος και προήχθη σε υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου.

Στο μεταξύ τέσσερις στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, συνοδεύοντας τον Π. Μουσάραφ στο Κασμίρ, συνετρίβη, από τεχνική βλάβη...

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Παρακαταθήκη οι αγώνες

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

Οριακά φαίνεται να εγκρίνεται από τους πολίτες της Κόστα Ρίκα στο δημοψήφισμα η «συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο» (TLC) με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένο το 98,47% των ψήφων, το «ναι» - δηλαδή υπέρ της έγκρισης της TLC - αποσπά το 51,57% των ψήφων ενώ το «όχι» το 48,42%.

Απολύτως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα εμφανίστηκε, όπως ήταν φυσικό, ο Πρόεδρος Οσκαρ Αρίας, ο οποίος υποστηρίζει ότι η χώρα του πρέπει να ανοίξει την οικονομία ακόμη περισσότερο.

Εντούτοις, οι κοινωνικές και λαϊκές δυνάμεις που αντιτίθονταν στη συμφωνία και είχαν συσπειρωθεί γύρω από το «Πατριωτικό Μέτωπο» τονίζουν καταρχήν ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα μόνο εάν υπάρξει επανακαταμέτρηση, ψήφο την ψήφο, ενώπιον του λαού της Κόστα Ρίκα. Εξάλλου, υπάρχει σωρεία καταγγελιών για παραβιάσεις και παρατυπίες κατά την εκλογική διαδικασία που ενδεχομένως αλλοίωσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Πάντως, τονίζουν ότι ακόμη και εάν επαληθευτεί το αποτέλεσμα, δεν πρόκειται να σταματήσουν να αντιστέκονται με κάθε μορφή πάλης και αγώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέμβαση έκαναν και οι ΗΠΑ, με το Λευκό Οίκο να «προειδοποιεί» ότι δε θα γινόταν επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης αν απορριπτόταν, και το Κογκρέσο να «διαβεβαιώνει» ότι, σε ενδεχόμενο απόρριψης, η χώρα τους δε θα χάσει τα υπάρχοντα ...εμπορικά πλεονεκτήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ