ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιχειρήσεις - κολαστήρια στην περιοχή του Ρέντη

Με έγγραφο προς τους αρμόδιους ζητάει την άμεση λήψη μέτρων

Μέσα σε τέτοιες άθλιες παράγκες, εκατοντάδες εργαζόμενοι παλεύουν για το μεροκάματο
Μέσα σε τέτοιες άθλιες παράγκες, εκατοντάδες εργαζόμενοι παλεύουν για το μεροκάματο
Εκατοντάδες επιχειρήσεις λειτουργούν χωρίς έλεγχο, απογεύματα, νύχτες και Σαββατοκύριακα, με ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που είναι κίνδυνος - θάνατος. Μηχανήματα και εργαζόμενοι είναι στριμωγμένοι σε υπόγειους χώρους σε συνθήκες καύσωνα ή κρύου, χρησιμοποιούνται καυστικά και εκρηκτικά υλικά χωρίς να παίρνονται τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας (ακόμα και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές), με στέγες ετοιμόρροπες, χωρίς στοιχειώδεις προϋποθέσεις υγιεινής όπως αποχέτευση! Την εικόνα αυτή μεταφέρει προς όλους τους αρμοδίους, με καταγγελία που εξέδωσε, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά για τις επιχειρήσεις στην περιοχή του Ρέντη, με αφορμή την έκρηξη που έγινε την 1η Οκτώβρη στο χυτήριο Μαλεβίτη, με απολογισμό έναν νεκρό εργάτη και έναν σοβαρά τραυματισμένο.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι για όλα αυτά έχουν ενημερωθεί κατ' επανάληψη όλοι οι αρμόδιοι, όμως «οι αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αφήνουν ασύδοτους τους εργοδότες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εργάτες να βάφουν με το αίμα τους τα κέρδη της εργοδοσίας».

«Η Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά, όπως επισημαίνεται, που είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση αδειών στις επιχειρήσεις, αδιαφορεί προκλητικά για τη ζωή των εργατών, όπως έγινε και με το εργατικό ατύχημα στην επιχείρηση Μαλεβίτη. Εμφανίστηκε τρεις μέρες μετά, δεν έλεγξε όλη την επιχείρηση και αδιαφόρησε για τα τριγύρω παραπήγματα (εργοστάσια και αποθήκες με επικίνδυνα υλικά)». Τεράστιες είναι οι ευθύνες, υπογραμμίζει το Συνδικάτο, και των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ, ΠΟΕΜ (Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου), ΕΚ Πειραιά «που με τη σιωπή τους, και άλλοτε βάζοντας πλάτη, βοηθούν την εργοδοσία».

Το Σωματείο απαιτεί άμεσα από όλους τους αρμόδιους φορείς να προβούν στους αναγκαίους ελέγχους και να απαιτήσουν τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία της ζωής των εργαζομένων. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία και στις ταξικές δυνάμεις και να βρίσκονται «σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για να προστατεύσουμε όλοι μαζί τη ζωή και την ασφάλειά μας». Για το εργατικό δυστύχημα στο χυτήριο Μαλεβίτη κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου και Ελπίδα Παντελάκη.

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Υπόλογη στους εργαζόμενους η πλειοψηφία

Σε μια απόφαση που προβλέπει τη συγκρότηση «αντιπροσωπευτικού - αναλογικού προεδρείου», το οποίο όμως συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους για να είναι, όπως ειπώθηκε, «ενωτικό» και «λειτουργικό» και συνιστά έτσι στην ουσία προγραμματική συμφωνία, κατέληξε χτες η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Την πρόταση που κατατέθηκε από την παράταξη «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» (ΚΕΔ - 2 έδρες, πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) ψήφισε και η παράταξη «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» (4 έδρες, πρόσκειται στη ΝΔ).

Αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τις εκλογές και 12 συνεδριάσεις, δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί το προεδρείο, με ευθύνη των δύο αυτών παρατάξεων και της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων» (3 έδρες, πρόσκειται στο ΣΥΝ). Συνεπής στη θέση της για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού - αναλογικού προεδρείου, η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» (2 έδρες) ψήφισε λευκό.

Η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» από την 1η συνεδρίαση ξεκαθάρισε ότι - με βάση τον αρνητικό για τα συμφέροντα των εργαζόμενων δημοσιογράφων συσχετισμό δυνάμεων στο ΔΣ - δεν μπορεί να συμμετάσχει σε προγραμματικό - συμμαχικό προεδρείο με καμία από τις άλλες παρατάξεις, παρά μόνο σε αντιπροσωπευτικό - αναλογικό, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Ομως οι πολιτικές και παραταξιακές σκοπιμότητες και η μάχη για την καρέκλα των παρατάξεων της συναίνεσης και του συμβιβασμού, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, μπλοκάρουν την όποια λύση.

Η «Συσπείρωση» αρνείται τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού - αναλογικού, γιατί θα είναι «άλλοθι και μεταμφίεση της συγκυβέρνησης» των «Δημοσιογράφων» και της ΚΕΔ και επιδιώκει προγραμματικό προεδρείο με την ΚΕΔ, με ...προκάλυμμα τη συμμετοχή της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας». Χτες συνεδρίασε επίσης το Μεικτό Συμβούλιο (συμμετέχουν τα μέλη του ΔΣ και από ένας εκπρόσωπος εργαζομένων από κάθε εργασιακό χώρο και δεν έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες). Καθολική ήταν η απαίτηση των εργασιακών εκπροσώπων για άμεση συγκρότηση του προεδρείου.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στον αέρα και απλήρωτοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Προστασίας, καθώς με ευθύνη της δημοτικής αρχής -στηρίζεται από τη ΝΔ- παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Ιούνη. Οι εργαζόμενοι επέβαλαν τη συζήτηση του θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης (η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ). Την έμπρακτη συμπαράσταση του ΚΚΕ στους εργαζόμενους μετέφερε η βουλευτής του Κόμματος Λιάνα Κανέλλη, ζητώντας άμεση λύση του προβλήματος.

Οι 125 εργαζόμενοι απασχολούνται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (εξυπηρετούν σχεδόν 400 παιδιά), ΚΑΠΗ, κοινωνική μέριμνα και άλλες υπηρεσίες. Το εργασιακό τους μέλλον είναι κυριολεκτικά αβέβαιο αφού η δημοτική αρχή σε εφαρμογή του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σκοπεύει να κλείσει τη δημοτική επιχείρηση μέχρι το Δεκέμβρη, χωρίς όμως να έχει δεσμευτεί οριστικά για το τι θα γίνει με τους εργαζόμενους. Στη χτεσινή κινητοποίηση πήραν μέρος και οι γονείς των παιδιών που πληρώνουν τροφεία 250 ευρώ το μήνα, καθώς και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται και οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Νεάπολης που είναι απλήρωτοι εδώ και περίπου 6 μήνες. Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χθες προειδοποίησαν το Δήμο πως τα περιθώρια ανοχής τελείωσαν. Στη συνέλευση παραβρέθηκε αρχικά ο δήμαρχος Νεάπολης Ν. Λαδόπουλος (ΠΑΣΟΚ) ο οποίος χαρακτήρισε «αλητεία» να συζητούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας. Ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πάρει δάνειο ο δήμος προκειμένου να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις. Και πρότεινε στους εργαζόμενους να αποδεχτούν τμηματική καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Την ίδια ώρα εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι εκατοντάδες άλλοι εργαζόμενοι στις περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης. Ενώ ξεκίνησαν και οι απολύσεις σε μια σειρά δήμους με βάση το ΠΔ Παυλόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό και η Δημοτική Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Συκεών αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις των καθηγητών του Ωδείου και να προχωρήσει σε νέες προσλήψεις συμβασιούχων. Την αντίθεσή της με την παραπάνω απόφαση εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Συκεών.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ: Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα απεργούν οι εργαζόμενοι του Δήμου Καισαριανής ενάντια στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής - στηρίζεται από το ΣΥΝ - να υλοποιήσει την απόφασή της για ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης. Απόφαση που είχαν μπλοκάρει οι εργαζόμενοι πριν λίγους μήνες και πάλι με κινητοποιήσεις.

ΠΡΩΗΝ ΑΛΚΑΤΕΛ: Με 24ωρη απεργία, σήμερα, θα απαντήσουν οι 150 εργαζόμενοι της βιομηχανίας κατασκευής καλωδίων «ΝΕΧΑΝS» (πρώην Αλκατέλ) στην περιοχή της Λαμίας στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει την 4η βάρδια, παράνομα, αφού δεν είναι συνεχούς πυράς. Η εργοδοσία εξαναγκάζει τους νέους εργαζόμενους - συμβασιούχους να υπογράφουν ότι δέχονται τους όρους. Επιπλέον, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν εφαρμόζει τη ΣΣΕ και καταστρατηγεί το 8ωρο (εφαρμόζει 12ωρα).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνεχίζουν τις τρίωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας αλλοδαπών του Δήμου Θεσσαλονίκης, απαιτώντας από τη διοίκηση του Δήμου να προγραμματίσει άμεσα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα τη στέγαση της υπηρεσίας σε κτίριο που να διασφαλίζει τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Μέχρι τότε, απαιτούν προσωρινή μεταφορά των υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

ΟΔΗΓΟΙ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ: Την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν εξαγγείλει για αυτή τη βδομάδα, αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων μεταφοράς υγρών καυσίμων Δημοσίας Χρήσης, αντιδρώντας στην επιχειρούμενη απελευθέρωση του τομέα των οδικών μεταφορών. Η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αιτήματα των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών και έτσι οι εκπρόσωποι του κλάδου παραιτούνται από την προσφυγή που έχουν υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αίτημα την απελευθέρωση των αδειών δημόσιας χρήσης βυτιοφόρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ