ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΓΔΜ
Βιάζεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση

Μια νέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ ζητά από τους Αμερικανούς και τον Μάθιου Νίμιτς η Αθήνα

Με αγωνιώδεις παρακλήσεις στο διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να καταθέσει μια ακόμη συμβιβαστική πρόταση «σύνθετης ονομασίας» για την ΠΓΔΜ, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να ξεπεράσει το αδιέξοδο το οποίο αντιμετωπίζει. Η υπόθεση της ΠΓΔΜ βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Ομως, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, αυτή η συμβιβαστική διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχτεί μια ονομασία για την ΠΓΔΜ στην οποία θα περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία» ή κάποιο παράγωγο του όρου, αυτήν την περίοδο δεν είναι ικανή προϋπόθεση να οδηγήσει σε διέξοδο. Ο λόγος, σύμφωνα με όσα λένε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι αυτήν την περίοδο η ΠΓΔΜ δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Στην ελληνική κυβέρνηση, πίσω από την αποφασιστικότητα των Σκοπίων, διακρίνουν την αμερικανική στήριξη, η οποία μέσα από την ενίσχυση της θέσης της ΠΓΔΜ επιχειρεί να «διορθώσει» κινήσεις και επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες δυσαρέστησαν την Ουάσιγκτον. Ως τέτοιες επιλογές ονομάζονται, από ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, οι ενεργειακές συμφωνίες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα.

Προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πίεση, αποφασίστηκε να αποστείλει δύο «μηνύματα»: Πρώτον να εμφανίσει τη διάθεση και την ετοιμότητά της να συμβιβαστεί με μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ και δεύτερον να υπογραμμίσει πως δεν έχει πολιτικά περιθώρια να αποδεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών και προκειμένου η Αθήνα να εμφανιστεί «παραγωγική» διαμήνυσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στον Μάθιου Νίμιτς να επαναφέρει κάποια πρόταση για την ονομασία η οποία στο παρελθόν ήταν αποδεκτή από την ηγεσία αυτού του κράτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει προ ημερών ο «Ρ» η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτήν την υπόθεση με ένα ευρύτερο περιθώριο χρόνου. Παρά την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί αποφάσεων του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία μέσα στο 2008, η ημερομηνία ένταξης και οι παρεπόμενες συζητήσεις πιθανότατα θα μεταφερθούν ένα χρόνο αργότερα, όπως επιβάλουν ευρύτεροι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον και για τους οποίους έχουν ήδη ενημερωθεί οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, χτες, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε πως ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη συνάντησή της με τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα στο Λουξεμβούργο για το ζήτημα της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι «από κει και πέρα για το Σκοπιανό, οι θέσεις είναι γνωστές και δεν έχουμε καμία εξέλιξη».

«Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό το οποίο επιθυμεί είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία, μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, η οποία θα μπορέσει να επιτρέψει στις δύο χώρες να βάλουν τις σχέσεις τους σε έναν καινούριο δρόμο και σε μια καλύτερη περίοδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δε συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και η Ντ. Μπακογιάννη είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, εφόσον κάποιος ζητήσει να ενημερωθεί.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μαζί» Ασφαλιστικό και ΦΠΑ

Επιχειρεί να δικαιολογήσει τη νέα αύξηση του ΦΠΑ με τη «χρηματοδότηση» του Ασφαλιστικού!

Να συνδέσει το Ασφαλιστικό με τη νέα επιδρομή έμμεσων φόρων επιχειρεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πετύχει «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια».

Επιχειρώντας να ξεπεράσει τη «δέσμευση» του πρωθυπουργού ότι δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης τα επόμενα δύο τρία χρόνια η αύξηση του ΦΠΑ, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να δικαιολογήσει τη νέα αύξηση της έμμεσης αυτής φορολογίας με τη «χρηματοδότηση» του Ασφαλιστικού. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 21%, που θα πλήξει τα λαϊκά νοικοκυριά, θεωρείται «μονόδρομος» από το οικονομικό επιτελείο, καθώς δε φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί ούτε από 1η Γενάρη το μέτρο για την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ είναι «αβέβαια» και τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο κατοχής στα ακίνητα που θα ισχύσει το 2008.

Με ειλημμένη σχεδόν την απόφαση για την επιβολή του ΦΠΑ, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι το πώς θα την πλασάρει για να μειώσει το πολιτικό κόστος, αλλά και για να αποφύγει τις «παράπλευρες απώλειες» στην κατανάλωση και την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει να διακινείται το παραμύθι ότι «η ανάγκη εξεύρεσης πόρων για το Ασφαλιστικό, για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους» είναι αυτή που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προσχωρεί ολοένα και περισσότερο στην «ιδέα» για αύξηση του ΦΠΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να διαψεύσει ότι το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται πίσω από τα σενάρια συσχέτισης του Ασφαλιστικού με τους έμμεσους φόρους, ενώ για την αύξηση του ΦΠΑ παρέπεμψε στην προχτεσινή δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη, με την οποία άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης. Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος δεν ενοχλήθηκε ούτε από το χτεσινό άρθρο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας («Καθημερινή») στο οποίο επισημαινόταν ότι «η αύξηση του ΦΠΑ είναι τακτική λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος». «Είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου η οικονομία λειτουργεί με συγκεκριμένους τρόπους, υπάρχουν συγκεκριμένοι φόροι», περιορίστηκε να σχολιάσει, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά.

Ενα βήμα παραπέρα έκανε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, επικαλούμενος την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου ως ικανό λόγο για την αύξηση του ΦΠΑ. Κληθείς να σχολιάσει (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) την άποψη που εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι «ύστατο μέτρο», ο Λ. Ζαγορίτης συμφώνησε και πλειοδότησε: «Και εγώ είπα σε παλαιότερη δήλωσή μου ότι αν συμβούν πράγματα και θαύματα είναι προφανές. Δηλαδή χθες το πετρέλαιο ήταν στα 86,13 δολάρια, η υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ σημειώσει, αν σου έρθει ένα στραπάτσο και πρέπει να μαζευτείς, εντάξει από κάπου πρέπει να το κάνεις», είπε με νόημα. Ταυτόχρονα, βέβαια, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά, λέγοντας ότι «δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή τέτοιο ζήτημα ώστε να κουβεντιαστεί».

Αντίθετος με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ εμφανίστηκε ο Μ. Εβερτ, δηλώνοντας (στον «9,84») ότι «όσο μεγαλύτερος είναι ο ΦΠΑ, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η φοροδιαφυγή. Να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και έσοδα θα υπάρξουν».

Επιχειρούν να κρύψουν τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια και το ρόλο της FYROM

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιό του σχετικά με την κυβερνητική πολιτική στα Βαλκάνια και την FYROM, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι εξελίξεις, που καθορίζουν και τον αυριανό ρόλο της FYROM, δε σχετίζονται με την ονομασία της, αλλά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου που προωθούν από κοινού ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και με την επέκταση του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την υποστήριξή της και να αποσύρει την υπογραφή της από τις αποφάσεις της ΕΕ που προωθούν αυτό το επικίνδυνο για τους λαούς των Βαλκανίων σχέδιο.

Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη και από τα άλλα κόμματα, επιχειρεί να κρύψει τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια, περιορίζοντας το ζήτημα μόνο στο όνομα της FYROM. Αυτό συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και προσφέρει καλές υπηρεσίες στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που, ανταγωνιζόμενες, διαμορφώνουν στην περιοχή μας κράτη προτεκτοράτα.

Η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή συνδέεται άμεσα με την αντίσταση των λαών, την κοινή τους πάλη, για να μην περάσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να επαναληφθεί το έργο μαζικού αποπροσανατολισμού, που με ευθύνη των ηγεσιών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και άλλων δυνάμεων, έζησε το 1992, όταν προετοιμαζόταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και ο πόλεμος σε βάρος της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ