Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΓΔΜ
Βιάζεται τώρα η ελληνική κυβέρνηση

Μια νέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ ζητά από τους Αμερικανούς και τον Μάθιου Νίμιτς η Αθήνα

Με αγωνιώδεις παρακλήσεις στο διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να καταθέσει μια ακόμη συμβιβαστική πρόταση «σύνθετης ονομασίας» για την ΠΓΔΜ, επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να ξεπεράσει το αδιέξοδο το οποίο αντιμετωπίζει. Η υπόθεση της ΠΓΔΜ βρέθηκε χτες στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής η οποία συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό.

Ομως, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, αυτή η συμβιβαστική διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποδεχτεί μια ονομασία για την ΠΓΔΜ στην οποία θα περιλαμβάνεται το όνομα «Μακεδονία» ή κάποιο παράγωγο του όρου, αυτήν την περίοδο δεν είναι ικανή προϋπόθεση να οδηγήσει σε διέξοδο. Ο λόγος, σύμφωνα με όσα λένε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι αυτήν την περίοδο η ΠΓΔΜ δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Στην ελληνική κυβέρνηση, πίσω από την αποφασιστικότητα των Σκοπίων, διακρίνουν την αμερικανική στήριξη, η οποία μέσα από την ενίσχυση της θέσης της ΠΓΔΜ επιχειρεί να «διορθώσει» κινήσεις και επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, οι οποίες δυσαρέστησαν την Ουάσιγκτον. Ως τέτοιες επιλογές ονομάζονται, από ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους, οι ενεργειακές συμφωνίες που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τη Μόσχα.

Προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πίεση, αποφασίστηκε να αποστείλει δύο «μηνύματα»: Πρώτον να εμφανίσει τη διάθεση και την ετοιμότητά της να συμβιβαστεί με μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ και δεύτερον να υπογραμμίσει πως δεν έχει πολιτικά περιθώρια να αποδεχτεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας. Στο πλαίσιο αυτών των επιλογών και προκειμένου η Αθήνα να εμφανιστεί «παραγωγική» διαμήνυσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στον Μάθιου Νίμιτς να επαναφέρει κάποια πρόταση για την ονομασία η οποία στο παρελθόν ήταν αποδεκτή από την ηγεσία αυτού του κράτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει δημοσιεύσει προ ημερών ο «Ρ» η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτήν την υπόθεση με ένα ευρύτερο περιθώριο χρόνου. Παρά την εντύπωση που έχει δημιουργηθεί περί αποφάσεων του ΝΑΤΟ για ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία μέσα στο 2008, η ημερομηνία ένταξης και οι παρεπόμενες συζητήσεις πιθανότατα θα μεταφερθούν ένα χρόνο αργότερα, όπως επιβάλουν ευρύτεροι σχεδιασμοί της Ουάσιγκτον και για τους οποίους έχουν ήδη ενημερωθεί οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.

Πάντως, χτες, μετά το τέλος της συνεδρίασης, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε πως ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη συνάντησή της με τον επικεφαλής ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα στο Λουξεμβούργο για το ζήτημα της ΠΓΔΜ και σημείωσε ότι «από κει και πέρα για το Σκοπιανό, οι θέσεις είναι γνωστές και δεν έχουμε καμία εξέλιξη».

«Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι αυτό το οποίο επιθυμεί είναι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή ονομασία, μια αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, η οποία θα μπορέσει να επιτρέψει στις δύο χώρες να βάλουν τις σχέσεις τους σε έναν καινούριο δρόμο και σε μια καλύτερη περίοδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου.

Η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δε συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ακολούθως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι τόσο ο Κ. Καραμανλής, όσο και η Ντ. Μπακογιάννη είναι στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών, εφόσον κάποιος ζητήσει να ενημερωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ