Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μαζί» Ασφαλιστικό και ΦΠΑ

Επιχειρεί να δικαιολογήσει τη νέα αύξηση του ΦΠΑ με τη «χρηματοδότηση» του Ασφαλιστικού!

Να συνδέσει το Ασφαλιστικό με τη νέα επιδρομή έμμεσων φόρων επιχειρεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να πετύχει «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια».

Επιχειρώντας να ξεπεράσει τη «δέσμευση» του πρωθυπουργού ότι δεν είναι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης τα επόμενα δύο τρία χρόνια η αύξηση του ΦΠΑ, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να δικαιολογήσει τη νέα αύξηση της έμμεσης αυτής φορολογίας με τη «χρηματοδότηση» του Ασφαλιστικού. Η αύξηση του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, στο 21%, που θα πλήξει τα λαϊκά νοικοκυριά, θεωρείται «μονόδρομος» από το οικονομικό επιτελείο, καθώς δε φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί ούτε από 1η Γενάρη το μέτρο για την εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ είναι «αβέβαια» και τα έσοδα από τον ενιαίο φόρο κατοχής στα ακίνητα που θα ισχύσει το 2008.

Με ειλημμένη σχεδόν την απόφαση για την επιβολή του ΦΠΑ, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι το πώς θα την πλασάρει για να μειώσει το πολιτικό κόστος, αλλά και για να αποφύγει τις «παράπλευρες απώλειες» στην κατανάλωση και την αγορά. Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει να διακινείται το παραμύθι ότι «η ανάγκη εξεύρεσης πόρων για το Ασφαλιστικό, για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους» είναι αυτή που υποχρεώνει την κυβέρνηση να προσχωρεί ολοένα και περισσότερο στην «ιδέα» για αύξηση του ΦΠΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε χτες να διαψεύσει ότι το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται πίσω από τα σενάρια συσχέτισης του Ασφαλιστικού με τους έμμεσους φόρους, ενώ για την αύξηση του ΦΠΑ παρέπεμψε στην προχτεσινή δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη, με την οποία άφηνε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης. Μάλιστα, ο Θ. Ρουσόπουλος δεν ενοχλήθηκε ούτε από το χτεσινό άρθρο φιλοκυβερνητικής εφημερίδας («Καθημερινή») στο οποίο επισημαινόταν ότι «η αύξηση του ΦΠΑ είναι τακτική λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος». «Είναι γνωστό ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου η οικονομία λειτουργεί με συγκεκριμένους τρόπους, υπάρχουν συγκεκριμένοι φόροι», περιορίστηκε να σχολιάσει, αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά.

Ενα βήμα παραπέρα έκανε ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, επικαλούμενος την αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου ως ικανό λόγο για την αύξηση του ΦΠΑ. Κληθείς να σχολιάσει (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) την άποψη που εξέφρασε ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι «ύστατο μέτρο», ο Λ. Ζαγορίτης συμφώνησε και πλειοδότησε: «Και εγώ είπα σε παλαιότερη δήλωσή μου ότι αν συμβούν πράγματα και θαύματα είναι προφανές. Δηλαδή χθες το πετρέλαιο ήταν στα 86,13 δολάρια, η υψηλότερη τιμή που έχει ποτέ σημειώσει, αν σου έρθει ένα στραπάτσο και πρέπει να μαζευτείς, εντάξει από κάπου πρέπει να το κάνεις», είπε με νόημα. Ταυτόχρονα, βέβαια, απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά, λέγοντας ότι «δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή τέτοιο ζήτημα ώστε να κουβεντιαστεί».

Αντίθετος με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ εμφανίστηκε ο Μ. Εβερτ, δηλώνοντας (στον «9,84») ότι «όσο μεγαλύτερος είναι ο ΦΠΑ, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται η φοροδιαφυγή. Να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και έσοδα θα υπάρξουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ