Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Με διαδηλώσεις την προϋπαντούν οι εργαζόμενοι στη Λισαβόνα
  • Συνέντευξη Τύπου σήμερα από το ΚΚ Πορτογαλίας
  • Αίσθηση από τη θέση του ΚΚΕ για διπλό ΟΧΙ των λαών στη Συνθήκη και την ΕΕ

Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη Λισαβόνα, η οποία αναμένεται να ζήσει μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις αύριο Πέμπτη, οπότε και αρχίζει στην πόλη η διήμερη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ. Η κινητοποίηση διοργανώνεται από τη συνδικαλιστική οργάνωση CGTP-Intersyndical και για την επιτυχία της παρατηρείται μεγάλη κινητοποίηση σε μια σειρά από κλάδους, ενώ σε τριήμερη απεργία βρίσκονται από χτες και οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία της χώρας.

Συγχρόνως σήμερα Τετάρτη από το Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας διοργανώνεται συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη». Είναι μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσει αυτόν τον καιρό το ΚΚΠ, με συγκεντρώσεις, ειδική καμπάνια κ.ά. για ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής των εργατικών λαϊκών οικογενειών, οι οποίες αντικειμενικά αποκτούν τη διάσταση της εναντίωσης προς τη Σύνοδο και όσα αντιλαϊκά αυτή θα εγκρίνει.

Στη Λισαβόνα εξάλλου συνεδριάζει και η ευρωομάδα της GUE. Εκεί βρίσκεται από χτες η ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της GUE, στη διαδήλωση και σε άλλες δραστηριότητες που οργανώνονται στην πόλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα στην Πορτογαλία επικρατεί κλίμα αγωνιστικό με σειρά από κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους ενάντια στις απολύσεις, στην υπονόμευση εργασιακών δικαιωμάτων κ.ά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο Δήμο Λισαβόνας η πλειοψηφία, που πρόσκειται στο κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και στο αριστερό μπλοκ (αδελφής δύναμης του εδώ ΣΥΝ), αποφάσισε μεγάλες περικοπές στο όνομα της εξυγίανσης του δήμου που θα έχει ως αποτέλεσμα να απολυθούν εκατοντάδες συμβασιούχοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζ. Σόκρατες σε κάθε του βήμα συναντά διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, στις οποίες η κυβέρνηση απαντά με ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές σε πόλη του Βορά όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη ο πρωθυπουργός η αστυνομία εισέβαλε στα γραφεία συνδικαλιστικής οργάνωσης επικαλούμενη φήμες και πληροφορίες για επίθεση εναντίον του. Για το θέμα το ΚΚ Πορτογαλίας έκανε ήδη παρέμβαση στη Βουλή.

Το ΚΚΕ για τη «μεταρρυθμιστική συνθήκη»

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η θέση του ΚΚΕ οι λαοί των χωρών - μελών της ΕΕ να διατυπώσουν ένα ξεκάθαρο διπλό ΟΧΙ στη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» και στην ίδια την ΕΕ. Οπως υπογράμμισε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου για το θέμα, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα: «Εμείς λέμε διπλό ΟΧΙ και στην ΕΕ και στο "ευρωσύνταγμα", σε κάθε μορφή ευρωσυντάγματος. Εναντίον κάθε συνθήκης που στρέφεται κατά των λαών και δυναμώνει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, γενικότερα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου».

Η ΕΕ από τη φύση της είναι ιμπεριαλιστική ένωση του κεφαλαίου και του πολέμου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των λαών της Ευρώπης που αντιστέκονται στις επιλογές της ΕΕ με τη γραμμή της απειθαρχίας και ανυπακοής, τον αγώνα που φθάνει ως την αποδέσμευση. Υποστηρίζει τον αγώνα που ενώνει τους λαούς και εξασφαλίζει τη συνεργασία στην Ευρώπη προς όφελός τους. Αλλά και το δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει ποια στρατηγική ανάπτυξης επιθυμεί.

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα για δημοψήφισμα, το ΚΚΕ σημειώνει ότι αυτό έχει αξία όταν επιδιώκεται να στηριχτούν οι λαοί για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους με τη γραμμή της αντίστασης και της απειθαρχίας. Οταν δε χρησιμοποιείται για επικύρωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως συνέβη στη γειτονική Ιταλία για την κοινωνική ασφάλιση.

Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγορηματικά τόνισε στη συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη «Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» πως: «Οσο δεν αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο, όσο δεν ακολουθείται η γενική γραμμή ρήξης με τις επιλογές και τη στρατηγική της ΕΕ, τότε τα κράτη - μέλη, οι κυβερνήσεις, έχουν τη δυνατότητα να ανακτούν το χαμένο έδαφος, να βρίσκουν τρόπους να μειώνουν ή να ακυρώνουν τα αρνητικά γι' αυτούς δημοψηφίσματα».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι οι λαοί της Ευρώπης δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη ότι όσο η ΕΕ ενώνεται, ομοσπονδοποιείται, τόσο θα δυναμώνει και θα ωφελεί τους λαούς. Το αντίθετο συμβαίνει. Οσο ενοποιείται, όσο δηλαδή περισσότερη ΕΕ, τόσο αντιλαϊκότερη. Δεν πρέπει να παρασυρθούν από μια σειρά προπαγανδιστικά συνθήματα ψεύτικα και απατηλά, ότι όσο περισσότερη Ευρώπη έχουμε τόσο περισσότερο θα είναι αυτή κοινωνική και τόσο πιο πολύ χειραφετημένη από τις ΗΠΑ. Η ΕΕ από τη φύση και το χαρακτήρα της υλοποιεί την ίδια στρατηγική με τις ΗΠΑ, στον κοινωνικό τομέα, στις διεθνείς σχέσεις. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους δεν αφορούν τους λαούς αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ