Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Παρέμβαση πράσινων συνδικαλιστών στα εσωκομματικά

Την υποστήριξή τους στον Γ. Παπανδρέου εξέφρασαν χτες πέντε πρόεδροι συνδικαλιστικών φορέων και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, επιχειρώντας παράλληλα να συγκαλύψουν τη συμβολή τους στην εφαρμογή και στην προώθηση μιας αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής ως επικεφαλής των συμβιβασμένων «πράσινων» πλειοψηφιών.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζ. Καραμίχας, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γωνιωτάκης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, παρουσίασαν χτες σε συνέντευξη Τύπου κείμενο με δέκα θέσεις «για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ - το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος» με «άξονα την αναζήτηση του πολιτικού στίγματος για μια ελπιδοφόρα προοπτική».

Οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών φορέων ανέφεραν ότι παρεμβαίνουν ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι επιχείρησαν να αποδώσουν την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ και την «κρίση» του, στην «αλαζονεία» και στην «καθεστωτική συμπεριφορά» του ΠΑΣΟΚ από την κυβερνητική περίοδο 2000 - 2004. «Η ήττα του ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε από το 2000», είπε ο Γ. Παναγόπουλος ενώ στο κείμενό τους αναφέρεται ότι η «νίκη του 2000 έδωσε μια κυβέρνηση» όπου «οι ιδεοληπτικές δοξασίες και οι πειραματισμοί ανήγαγαν το "εργαλείο" του εκσυγχρονισμού σε ιδεολογία». Μίλησαν για «νεοφιλελεύθερες απόψεις» που μετατράπηκαν «σ' εφηρμοσμένες πολιτικές», αλλά ξέχασαν να αναφέρουν ότι οι ξεπουλημένες ηγεσίες των οποίων ηγούνται στήριξαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τη συμμετοχή τους στους «κοινωνικούς διαλόγους» υπονομεύοντας τους κοινωνικούς αγώνες. Ξέχασαν τη στάση που κράτησαν στην προώθηση του αντιασφαλιστικού νόμου «Ρέππα», στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, στις «συλλογικές διαπραγματεύσεις»...

Στο κείμενό τους επίσης αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Γ. Παπανδρέου υπονομεύθηκε, αλλά ο ίδιος «δεν έκανε κάτι για να αλλάξει την κατάσταση», ενώ αποδίδουν την ήττα στη μη προβολή του αντιδραστικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. «Η ήττα ήταν αποτέλεσμα του ότι δεν προβάλαμε το πρόγραμμά μας»!!

Ο Γ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη της «υπέρβασης της κρίσης και των αδιεξόδων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αλλαγή προέδρου δεν αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δύναμή του». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «κοινωνικός φορέας πολιτικής εξουσίας που λειτουργεί ως πολυταξικός και πολυσυλλεκτικός οργανισμός». Την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάσσονταν υπέρ «των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης», ώστε να «αποκτήσουν μεγαλύτερη εμβέλεια, προσαρμοστικότητα και ευελιξία»... Στο κείμενό τους επίσης υποστήριζαν ότι η «μερική απασχόληση» πρέπει να «λειτουργεί ως προθάλαμος για την πλήρη και σταθερή απασχόληση» και δήλωσαν την «υποστήριξή τους στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, για ένα καλύτερο και ποιοτικότερο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης»!

Αναφερόμενοι στις εσωκομματικές διεργασίες ο Γ. Παναγόπουλος είπε ότι «αν κουκουλώσουμε τα ζητήματα και επαναπαυθούμε στην αλλαγή προέδρου χωρίς πολιτική συζήτηση, έστω και σύγκρουση, τότε το φάντασμα της διάσπασης θα είναι υπαρκτό», ενώ από την πλευρά του ο Σπ. Παπασπύρος είπε ότι όσοι «θέτουν το ζήτημα σε προσωπική βάση, δημιουργούν όρους διάσπασης».

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αποδοκίμασαν τις αναφορές του Ε. Βενιζέλου για «επαγγελματίες συνδικαλιστές», ενώ από τη μεριά του ο Τζ. Καραμίχας είπε ότι «αν διχαστεί (το ΠΑΣΟΚ) τόσο βαθιά, η διάσπαση είναι λύτρωση».

Νέα σύγκρουση

Εξάλλου νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Φ. Γεννηματά και του Ε. Βενιζέλου, όταν η πρώην υπερνομάρχης υποστήριξε μιλώντας προχτές στο «Αλτερ», ότι ο Ε. Βενιζέλος την πήρε τηλέφωνο προκειμένου να τη συγχαρεί όταν τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και ότι όταν ρώτησε για το θέμα της υποψηφιότητας, σύμφωνα με την ίδια, της απάντησε πως δε θα υπάρχει πρόβλημα με τον Αρειο Πάγο.

Την ίδια στιγμή ο Ε. Βενιζέλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Φλας», διέψευσε τη Φ. Γεννηματά δηλώνοντας ότι της είχε επισημάνει πως «υπάρχει πρόβλημα με ρητή διάταξη του Συντάγματος» αφού με το «αναθεωρημένο Σύνταγμα που υπάρχει ο νομάρχης ακόμα και αν παραιτηθεί δεν ανακηρύσσεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ