ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ
«Εποικοδομητική» συνάντηση Σολάνα - Λαριτζάνι

Εντονη η φημολογία περί παραίτησης και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, παρά τις διαψεύσεις Αχμαντινετζάντ

ΡΩΜΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για κατάθεση «δημιουργικών ιδεών που μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» έκανε λόγο ο παραιτηθείς Ιρανός διαπραγματευτής Αλί Λαριτζάνι. Μαζί με τον αντικαταστάτη του, Σαγιάντ Τζαλίλι, την Τρίτη το βράδυ, συνάντησε τον Σολάνα, ενώ συνάντησε, ξεχωριστά, και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι. «Εποικοδομητικές» χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες της Τρίτης και στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος της συνάντησης των Σολάνα - Λαριτζάνι και Τζαλίλι, χωρίς να γίνουν περαιτέρω δηλώσεις.

Ο Λαριτζάνι, μιλώντας στους δημοσιογράφους, επανέλαβε τις σύντομες δηλώσεις του αντικαταστάτη του, περί «σταθερής ιρανικής γραμμής ως προς το πυρηνικό πρόγραμμα». Επέμεινε ότι η Τεχεράνη «δε θα διαπραγματευτεί το δικαίωμά της στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια» και ότι «επιλέγει πάντα το δρόμο της διπλωματίας».

Από την πλευρά του, βέβαια, ο Σολάνα, μετά τη συνάντηση, υποστήριξε ότι φάνηκε σαν επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας να ήταν ο Λαριτζάνι και συμπλήρωσε ότι ορίστηκε νέα συνάντηση για το Νοέμβρη. Πίσω στην ιρανική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επέλεγε, για άλλη μια φορά, τους υψηλούς τόνους, δηλώνοντας ότι «οι κυρώσεις του ΟΗΕ είναι ένας σωρός άχρηστα χαρτιά».

Σύγχυση και πιέσεις

«Ψυχολογικό πόλεμο», χαρακτήρισε η ιρανική προεδρία την εντεινόμενη φημολογία περί παραίτησης και του υπουργού Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί. Παρά την προεδρική διάψευση, όμως, οι πληροφορίες αυτές επιμένουν και κυριαρχούν σε αρκετά ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι η παραίτηση Μοτακί δεν είναι η πρώτη φορά που έχει υποβληθεί. Την είδηση επιβεβαιώνουν, επωνύμως, μάλιστα, δύο βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Βουλής.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αν και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στη διπλωματική οδό, υπογράμμισε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και η υποστήριξη της Τεχεράνης στην τρομοκρατία αποτελούν «λίγο - πολύ τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αμερικανική ασφάλεια».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνεχίζονται οι αντιθέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, διαβεβαίωσε χτες πως ο «ΟΗΕ ποτέ δε θα επιτρέψει μία μονομερή αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ούτε η Ρωσία θα επιτρέψει να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο».

Νωρίτερα, πάντως, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, Σεργκέι Γιαστρζέμπσκι, εξέφρασε τη βούληση της Ρωσίας «να προχωρήσει σε μία προσέγγιση» των θέσεών της για το Κοσσυφοπέδιο με την ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή του σε χρονοδιαγράμματα και στη λήψη «βιαστικών αποφάσεων» που θα «κάνουν πιο περίπλοκη και πιο δραματική» την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και ευρύτερα.

Στο μεταξύ, τελευταία σφυγμομέτρηση της σερβικής κοινής γνώμης δείχνει πως το 40% των Σέρβων προβλέπει πρόωρες γενικές εκλογές με αφορμή το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Αλλη μερίδα της κοινής γνώμης, περίπου το 22%, θεωρεί πως η κυβέρνηση Κοστούνιτσα θα πέσει λόγω των έντονων διαφωνιών που υπάρχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό σχετικά με επικείμενες σκληρές οικονομικές «μεταρρυθμίσεις».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ομάδα ενόπλων πυροβόλησε και σκότωσε έναν αστυνομικό της ΠΓΔΜ και τραυμάτισε δύο άλλους, ενώ τα θύματα έκαναν περιπολία χτες το μεσημέρι στο αλβανόφωνο χωριό Τανούσεφσκι, όπου το 2001 ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και στρατού. Τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι οι δράστες εισήλθαν στο Τανούσεφσκι απ' τη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου προ ετών είχαν δραστηριοποιηθεί αυτονομιστές του λεγόμενου Αλβανικού Εθνικού Στρατού (ΑΝΑ).

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες σε βόρειο προάστιο της σομαλικής πρωτεύουσας. Η έκρηξη βόμβας κοντά σε λεωφορειάκι που μετέφερε αμάχους προκάλεσε το θάνατο πέντε πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 16.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μετέδωσαν χτες κροατικά ΜΜΕ προβλέπει σε Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία την εκδήλωση οικονομικής κρίσης παρόμοια αν όχι χειρότερη με εκείνη που έπληξε πριν 10 χρόνια τη Ν. Κορέα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Απεργία για μία τουλάχιστον βδομάδα ξεκίνησαν χτες οι περίπου 30.000 δάσκαλοι δημοτικών σχολείων στο Μπουρούντι, αντιδρώντας στην αποτυχία της κυβέρνησης να καταβάλει υποσχεθείσες μισθολογικές αυξήσεις και επιδόματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποσχέθηκε χτες να εντείνει τη «στρατιωτική εκπαίδευση» Κογκολέζων στρατιωτών για να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση του προέδρου της ΛΔ Κογκό Τζόζεφ Καμπίλα στις συνεχείς επιθέσεις ανταρτών. Η συνάντηση του Καμπίλα με τον πρόεδρο Μπους αναμένεται αύριο (Παρασκευή).

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Κατηγορίες εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ιβανιτς, για κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημόσιου χρήματος απήγγειλε χτες η Γενική Εισαγγελία της χώρας.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ερευνα πανεπιστημίου της Ν. Ζηλανδίας κατέδειξε χτες ότι το 28% των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές της χώρας υφίσταται κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση. Υπολογίζεται πως τα νεαρότερα θύματα είναι ηλικίας εννιά χρόνων και οι δράστες άνω των 30.

ΚΙΤΟ.-- Τελικά έγινε αποδεκτό το αίτημα επιστροφής του Εκουαδόρ στους κόλπους του ΟΠΕΚ και σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γκάλο Τσιριμπόγκα, το Εκουαδόρ εκλήθη να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στις 17 και 18 Νοέμβρη.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η 54χρονη γερουσιαστής και σύζυγος του προέδρου Νέστορ Κίρσνερ, Κριστίνα Φερνάντες, φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, αφού φαίνεται να επιλέγεται από το 40% των ψηφοφόρων, ενώ ο πλησιέστερος από τους 12 αντιπάλους της λαμβάνει λιγότερο από το 20% των προτιμήσεων. Η απευθείας εκλογή απαιτεί ποσοστό είτε 45%, είτε 40%, υπό την προϋπόθεση ότι η διαφορά με τον δεύτερο είναι τουλάχιστον δέκα μονάδες.

ΓΙΑΝΓΚΟΥΝ.-- Ο υποστράτηγος Τέιν Σιν, πέμπτος στη στρατιωτική ιεραρχία της χούντας, ανακηρύχτηκε χτες πρωθυπουργός, αναπληρώνοντας το κενό του πρώην στρατηγού Σόε Γουίν, που πέθανε στις 12 Οκτώβρη.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Οι επιθέσεις των Τίγρεων Ταμίλ σε στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στην Ανουρανταπούρα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Σρι Λάνκα παραδέχτηκε χτες ο πρωθυπουργός Ρατνασίρι Γουικρεμανάγιακε, προσθέτοντας ότι 8 πολεμικά αεροσκάφη μεταξύ αυτών και ένα κατασκοπευτικό καταστράφηκαν. Επίσης σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού, οι Ενοπλες Δυνάμεις σκότωσαν 11 αντάρτες Ταμίλ σε μια σειρά μαχών στον ανάστατο βορρά της χώρας και υπέστησαν τρεις απώλειες, ένα νεκρό και δύο τραυματίες.

ΚΙΝΑ
Εκτοξεύτηκε ο πρώτος δορυφόρος εξερεύνησης της Σελήνης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Με επιτυχία εκτόξευσε χτες η Κίνα τον πρώτο της δορυφόρο εξερεύνησης της Σελήνης, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες Κινέζοι δημοσιογράφοι και περισσότεροι από 2.000 τουρίστες απ' όλη τη χώρα, εγκαινιάζοντας έτσι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει ως προοπτική να αποσταλεί εκεί ένας αστροναύτης το 2020.

Ο δορυφόρος «Τσάνγκε 1» εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία 3-Α» από τη βάση Ζιτσάνγκι στο Σετσουάν, στη Νοτιοδυτική Κίνα και σε λιγότερο από 30 λεπτά χωρίστηκε από τον πύραυλο και στη συνέχεια μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη ανοίγοντας τους ηλιακούς του συλλέκτες. Αν όλα συνεχιστούν όπως αναμένεται, ο δορυφόρος θα τεθεί σε τροχιά σε απόσταση 200 χιλιομέτρων πάνω από τη Σελήνη γύρω στις 5 Νοέμβρη.

Οπως εξάλλου σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ζενγκ Πεϊγιάν, η εκτόξευση αυτή «σηματοδοτεί έναν ακόμα σημαντικό σταθμό για το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα μετά τους δορυφόρους και τις επανδρωμένες πτήσεις», ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Χου Ζιντάο, συνεχάρη τους υπευθύνους για την επιτυχία της εκτόξευσης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέες δολοφονίες υποψηφίων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Το αίμα αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του και στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής για την αναπλήρωση περίπου 15.000 κοινοτικών και δημοτικών συμβούλων, κυβερνητών, δημάρχων, μελών περιφερειακών κοινοβουλίων και τοπικών αξιωματούχων. Δύο ακόμη υποψήφιοι δολοφονήθηκαν στην πόλη Ελ Ντιαμάντε στην επαρχία Κακετά ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των δολοφονηθέντων σε αυτές τις εκλογές στους 21, αν και σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον 29.

Οι δολοφονηθέντες ήταν υποψήφιοι της πλατφόρμας της Κοινωνίας των Πολιτών, του προέδρου Ουρίμπε, που έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση του προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε να ρίξει την ευθύνη στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Εντούτοις, πρόκειται για μία ακόμη κίνηση αντιπερισπασμού και διαστρέβλωσης την πραγματικότητας στην Κολομβία, η οποία εδώ και μήνες δονείται από τις αποκαλύψεις για τη διασύνδεση πολιτικών του στενού κύκλου του προέδρου με ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς και καρτέλ ναρκωτικών, ακόμη και του ίδιου του Ουρίμπε, με κύριο στόχο την εξόντωση του λαϊκού κινήματος.

Εξάλλου, μόλις χτες ο Κολομβιανός δημοσιογράφος Ολμαν Μόρις, ο οποίος ασκούσε οξύτατη κριτική στην πολιτική της συντηρητικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, αναγκάστηκε να φύγει από την Κολομβία μετά από απειλές κατά της ζωής του «από ομάδα παραστρατιωτικών» της ακροδεξιάς, όπως δήλωσε ο αδελφός του, Χουάν Πάμπλο Μόρις.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ
Πύρινη κόλαση

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Πέντε νεκροί, πάνω από 36 τραυματίες, εκ των οποίων οι 18 είναι πυροσβέστες, σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και ανείπωτη οικολογική καταστροφή, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασών και αγρών καμένα, είναι το καταστροφικό «έργο» των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών που συνεχίζουν για τρίτη μέρα να πυρπολούν τη νότια Καλιφόρνια.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), 560.000 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την ευρύτερη περιοχή του Σαν Ντιέγκο, ενώ χιλιάδες πυροσβέστες κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες να σώσουν μια ορεινή πόλη, που βρισκόταν σε πύρινο κλοιό.

Συνολικά, 16 μεγάλες φωτιές από τη Σάντα Μπάρμπαρα στα βόρεια του Λος Αντζελες μέχρι τα σύνορα με το Μεξικό, 240 χιλιόμετρα νοτιότερα, έχουν ήδη καταστρέψει μερικώς ή ολοσχερώς 1.500 σπίτια και άλλα κτίρια. Περισσότεροι από 8.000 πυροσβέστες, με τη βοήθεια 90 ελικοπτέρων και πυροσβεστικών αεροσκαφών, δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. Ενώ οι πυρκαγιές συνεχίζονται, ο κυβερνήτης Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους να κηρύξει τις φωτιές «εθνική καταστροφή», κάτι το οποίο θα σήμαινε την παροχή βοήθειας από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Στο μεταξύ, ο στρατός κινητοποιεί εκατοντάδες εφέδρους και στέλνει αεροσκάφη και ελικόπτερα στην Καλιφόρνια για να συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Οι πυρόπληκτοι φιλοξενούνται σε δημόσιες εγκαταστάσεις και στάδια, όπου τους παρέχονται τα είδη πρώτης ανάγκης. Ομως, το όλο σκηνικό θυμίζει την απελπιστική κατάσταση της τεράστιας καταστροφής του κυκλώνα «Κατρίνα», με τις πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ