Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ομάδα ενόπλων πυροβόλησε και σκότωσε έναν αστυνομικό της ΠΓΔΜ και τραυμάτισε δύο άλλους, ενώ τα θύματα έκαναν περιπολία χτες το μεσημέρι στο αλβανόφωνο χωριό Τανούσεφσκι, όπου το 2001 ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ Αλβανών αυτονομιστών και στρατού. Τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι οι δράστες εισήλθαν στο Τανούσεφσκι απ' τη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου προ ετών είχαν δραστηριοποιηθεί αυτονομιστές του λεγόμενου Αλβανικού Εθνικού Στρατού (ΑΝΑ).

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Νέα βομβιστική επίθεση σημειώθηκε χτες σε βόρειο προάστιο της σομαλικής πρωτεύουσας. Η έκρηξη βόμβας κοντά σε λεωφορειάκι που μετέφερε αμάχους προκάλεσε το θάνατο πέντε πολιτών και τον τραυματισμό άλλων 16.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Εκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που μετέδωσαν χτες κροατικά ΜΜΕ προβλέπει σε Κροατία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία την εκδήλωση οικονομικής κρίσης παρόμοια αν όχι χειρότερη με εκείνη που έπληξε πριν 10 χρόνια τη Ν. Κορέα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Απεργία για μία τουλάχιστον βδομάδα ξεκίνησαν χτες οι περίπου 30.000 δάσκαλοι δημοτικών σχολείων στο Μπουρούντι, αντιδρώντας στην αποτυχία της κυβέρνησης να καταβάλει υποσχεθείσες μισθολογικές αυξήσεις και επιδόματα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποσχέθηκε χτες να εντείνει τη «στρατιωτική εκπαίδευση» Κογκολέζων στρατιωτών για να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση του προέδρου της ΛΔ Κογκό Τζόζεφ Καμπίλα στις συνεχείς επιθέσεις ανταρτών. Η συνάντηση του Καμπίλα με τον πρόεδρο Μπους αναμένεται αύριο (Παρασκευή).

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Κατηγορίες εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μλάντεν Ιβανιτς, για κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημόσιου χρήματος απήγγειλε χτες η Γενική Εισαγγελία της χώρας.

ΟΥΕΛΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ερευνα πανεπιστημίου της Ν. Ζηλανδίας κατέδειξε χτες ότι το 28% των κοριτσιών στις αγροτικές περιοχές της χώρας υφίσταται κάποιας μορφής σεξουαλική κακοποίηση. Υπολογίζεται πως τα νεαρότερα θύματα είναι ηλικίας εννιά χρόνων και οι δράστες άνω των 30.

ΚΙΤΟ.-- Τελικά έγινε αποδεκτό το αίτημα επιστροφής του Εκουαδόρ στους κόλπους του ΟΠΕΚ και σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Γκάλο Τσιριμπόγκα, το Εκουαδόρ εκλήθη να συμμετάσχει στην 3η Σύνοδο των ηγετών των χωρών του ΟΠΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, στις 17 και 18 Νοέμβρη.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Η 54χρονη γερουσιαστής και σύζυγος του προέδρου Νέστορ Κίρσνερ, Κριστίνα Φερνάντες, φαίνεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, αφού φαίνεται να επιλέγεται από το 40% των ψηφοφόρων, ενώ ο πλησιέστερος από τους 12 αντιπάλους της λαμβάνει λιγότερο από το 20% των προτιμήσεων. Η απευθείας εκλογή απαιτεί ποσοστό είτε 45%, είτε 40%, υπό την προϋπόθεση ότι η διαφορά με τον δεύτερο είναι τουλάχιστον δέκα μονάδες.

ΓΙΑΝΓΚΟΥΝ.-- Ο υποστράτηγος Τέιν Σιν, πέμπτος στη στρατιωτική ιεραρχία της χούντας, ανακηρύχτηκε χτες πρωθυπουργός, αναπληρώνοντας το κενό του πρώην στρατηγού Σόε Γουίν, που πέθανε στις 12 Οκτώβρη.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Οι επιθέσεις των Τίγρεων Ταμίλ σε στρατιωτική αεροπορική βάση κοντά στην Ανουρανταπούρα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές για τις Ενοπλες Δυνάμεις της Σρι Λάνκα παραδέχτηκε χτες ο πρωθυπουργός Ρατνασίρι Γουικρεμανάγιακε, προσθέτοντας ότι 8 πολεμικά αεροσκάφη μεταξύ αυτών και ένα κατασκοπευτικό καταστράφηκαν. Επίσης σύμφωνα με ανακοινωθέν του στρατού, οι Ενοπλες Δυνάμεις σκότωσαν 11 αντάρτες Ταμίλ σε μια σειρά μαχών στον ανάστατο βορρά της χώρας και υπέστησαν τρεις απώλειες, ένα νεκρό και δύο τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ