ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Απροκάλυπτη εκδούλευση στους εφοπλιστές

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποκαλύπτουν ότι πιστοποιεί αυθαίρετα την αλλαγή στην ολική χωρητικότητα των πλοίων, με απρόβλεπτες συνέπειες για ναυτεργάτες και επιβάτες

«Ο Κλάδος Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (ΚΕΕΠ) συνεχίζει να υπηρετεί σκανδαλωδώς τις παράνομες - παράλογες αξιώσεις των εφοπλιστών με συνέπεια να θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων. Να παραβιάζουν σειρά Διεθνών Συμβάσεων, που έχουν επικυρωθεί από τη χώρα μας με αυξημένη τυπική ισχύ»!

Οι σοβαρότατες αυτές καταγγελίες περιέχονται σε έγγραφο, που απέστειλαν οι ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Βουλγαράκη και όλους τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς του ΥΕΝ, με αφορμή την αυθαίρετη μείωση των κόρων ολικής χωρητικότητας που έγινε από τον ΚΕΕΠ στα πιστοποιητικά των επιβατηγών - οχηματαγωγών ακτοπλοϊκών πλοίων «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ» και «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», με αποτέλεσμα να μειωθεί και η οργανική τους σύνθεση, δηλαδή η σύνθεση του πληρώματος, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα!

Τα σωματεία απαιτούν να «ελεγχθεί πώς και με ποιο τρόπο μειώθηκαν οι κόροι ολικής χωρητικότητας» των δύο πλοίων, γεγονός που έχει καταγγείλει, όπως αναφέρουν, και η ΠΝΟ με το υπ' αριθμό 4398/25-10-2007 έγγραφό της, όπου αποκαλύπτεται ότι, ειδικά για το «ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ», «λόγω διατάξεως συγκεκριμένων χώρων και ιδιαίτερα των δεξαμενών ερματισμού, η χωρητικότητα του εν λόγω πλοίου υπολείπεται των 8.000 κοχ»!

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αναφέρουν ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί: Η Επιτροπή Ελέγχου Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, που έχει συσταθεί με βάση το ΦΕΚ 1503 11 Δεκέμβρη 2000 για να ελέγχει υποτίθεται τη λειτουργία του ΚΕΕΠ (μετά τα ψευδή πιστοποιητικά αξιοπλοΐας που είχαν εκδοθεί στο «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»), όχι μόνο δεν έχει διενεργήσει κανέναν έλεγχο και δεν έχει παρέμβει ποτέ για τον «ανώμαλο τρόπο λειτουργίας του ΚΕΕΠ», αλλά στην Επιτροπή διορίζονται διαρκώς τα ίδια φυσικά πρόσωπα και αποκλείεται ο εκπρόσωπος που έχει προτείνει η ΠΕΜΕΝ!

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξορμήσεις απ' άκρη σ' άκρη του λιμανιού

Συνεχίστηκε και χτες η συζήτηση για να πάρει απάντηση η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων

Από τη χτεσινή περιοδεία στη Ζώνη
Από τη χτεσινή περιοδεία στη Ζώνη
Από τα ξημερώματα άρχισαν και χτες οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ να «οργώνουν» το λιμάνι, συνεχίζοντας με εξορμήσεις και περιοδείες τη συζήτηση που έχει ανοίξει από τις αρχές της βδομάδας με όλους τους συναφείς με το λιμάνι κλάδους εργαζομένων, για την ιδιωτικοποίηση που προωθεί - πατώντας στο δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - η κυβέρνηση της ΝΔ. Για τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και για το πώς θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να βάλουν φραγμό σε αυτά τα σχέδια. Χτες, σειρά είχαν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι λιμενεργάτες και υπάλληλοι του ΟΛΠ.

Στη Ζώνη περιόδευσε η Βέρα Νικολαΐδου, βουλευτής του ΚΚΕ, την οποία οι εργάτες υποδέχτηκαν με μαζική συγκέντρωση μπροστά από το επισκευαζόμενο δεξαμενόπλοιο «AILSA CRAIG», όπου τον περασμένο Ιούλη λαμπάδιασαν δύο συνάδελφοί τους από έκρηξη. Η συγκέντρωση επιλέχθηκε να γίνει εκεί για να αναδειχτεί ότι αυτοί που ποτίζουν με το αίμα τους τα κέρδη εφοπλιστών και πολυεθνικών εταιρειών, αυτοί που παράγουν τον πλούτο, αυτοί πρέπει να είναι τα «αφεντικά» των λιμανιών. Και αυτό τόνισε μιλώντας η Β. Νικολαΐδου καλώντας τους εργάτες να συμβάλουν αποφασιστικά στη συγκρότηση του μετώπου πάλης που θα αποκρούσει το ξεπούλημα του λιμανιού που για τη Ζώνη σημαίνει διάλυση και θα διεκδικήσει ΟΛΠ ενιαίο, δημόσιο, λιμάνια λαϊκή περιουσία. Με την Β. Νικολαΐδου ήταν ο Γιάννης Πατσιλινάκος, πρώην δήμαρχος Περάματος.

Στους λιμενεργάτες, περιόδευσε η Ελπίδα Παντελάκη, επίσης βουλευτής του Κόμματος, ενώ σήμερα ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, στις 7.30 π.μ. στη μάντρα τεχνικών και στο Καστράκι του ΟΛΠ και στις 9 π.μ. στην Πλοηγική Υπηρεσία.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να παρθούν μέτρα για τις καρκινογόνες ουσίες στα ΗΛΠΑΠ

Επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης

Να πάρει άμεσα μέτρα που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, μετά τις καταγγελίες ότι τα λάδια των υποσταθμών περιέχουν το καρκινογόνο υλικό ΚΛΟΦΕΝ, απαιτεί η Γραμματεία Υγιεινής και Ασφάλειας του ΠΑΜΕ, με επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΗΛΠΑΠ κ. Γούναρη.

«Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς είναι ένα από τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προτεραιότητα για μας. Ιδιαίτερα σε χώρους όπου οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε επικίνδυνα για την υγεία τους και για την ίδια τους τη ζωή χημικά και ουσίες», επισημαίνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Και συνεχίζει: «Σας είναι γνωστό από πολύ καιρό από τον συνάδελφο και αναπληρωτή γραμματέα του σωματείου "Η Εναέριος" για τα λάδια των υποσταθμών που περιέχουν ΚΛΟΦΕΝ και για τις ελλιπείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους υποσταθμούς. Το υλικό αυτό είναι καρκινογόνο και προκαλεί ακόμη και θάνατο. Για χρόνια ολόκληρα οι εργαζόμενοι εκτίθονταν και εκτίθενται σε αυτές τις ουσίες και κανείς από τις διοικήσεις, τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και τη σημερινή της ΝΔ, τους αρμόδιους γιατρούς όχι μόνο δεν τους ενημέρωσε, αλλά δεν πήραν μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων στα ΗΛΠΑΠ. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές στη ζωή τους και ακόμη και σήμερα η εγκληματική αυτή πολιτική συνεχίζεται».

Μετά από αυτά, το ΠΑΜΕ καλεί το διευθύνοντα σύμβουλο των ΗΛΠΑΠ να πάρει άμεσα μέτρα προφύλαξης των εργαζομένων από τη θανατηφόρα αυτή ουσία και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς. Αλλά και να πάρει μέτρα ώστε να αφαιρεθεί τώρα το ΚΛΟΦΕΝ από τα σημεία που είναι σήμερα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΠΑΜΕ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Το δικό τους στέκι δημιουργίας, προβληματισμού και οργάνωσης της πάλης για τους νέους εργαζόμενους, εγκαινιάζουν αύριο Παρασκευή στις 9 μ.μ. στο υπόγειο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19) οι νέοι του ΠΑΜΕ στον Πειραιά. Θα ακολουθήσει μουσική βραδιά. Το Σάββατο 3 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο θα προβληθεί η ταινία του M. Moorel το «sicko» για το σύστημα ασφάλισης στις ΗΠΑ και την ιδιωτικοποίησή του.

ΑμεΑ: Αυθαίρετα, το προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (ΕΟΚΑ) καθαίρεσε απ' το ΔΣ το μέλος Μάριο Καμακάρη, στέλεχος της ΕΣΚ Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) με πρόσχημα την... αντικαταστατική του συμπεριφορά. Την ανάκληση της αυθαίρετης καθαίρεσης απαίτησε αντιπροσωπεία της ΕΣΚ Παραπληγικών που παραβρέθηκε στο ΔΣ της ΕΟΚΑ, όμως η πλειοψηφία αρνήθηκε ακόμα και να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων. Με αυθαίρετη πράξη το ΔΣ καθαίρεσε μέλος του επειδή κατήγγειλε δημοσίως συγκεκριμένα προβλήματα στις κατασκηνώσεις των ΑμεΑ, ενώ επιδιώκεται η διαγραφή του συγκεκριμένου μέλους από την Εταιρεία σε γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί για το ερχόμενο Σάββατο. Το γεγονός καταγγέλλει η Κίνηση Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

FULGOR: Σε δίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην πολυεθνική εταιρεία «FULGOR» στην Κόρινθο με κεντρικό αίτημα την άμεση επαναπρόσληψη των τεσσάρων εργαζομένων που απολύθηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες. Για σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα προκειμένου να βάλουν φρένο στο κύμα απολύσεων που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Αύριο Παρασκευή, 2 Νοέμβρη, ξεκινάει το 23ο εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, το οποίο και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Νοέμβρη. Οι εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» (Πειραιώς 1) και θα συνεχιστούν στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Κάνιγγος 27).

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Σήμερα η σύσκεψη

Το ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί στη συζήτηση που διοργανώνει με θέμα το Ασφαλιστικό και τη δημιουργία κλαδικού σωματείου. Η συζήτηση θα γίνει σήμερα Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδας (Σίνα 16).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ