ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ
Στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατάγγειλαν από το βήμα της Βουλής την κυβερνητική πολιτική και τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, η προώθηση των οποίων σημαίνει σκληρότερη λιτότητα για τους εργαζόμενους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει με μεγαλύτερη ορμή τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις έκανε φανερή χτες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές για τα αποτελέσματα πρόσφατης συνεδρίασης του ΕΚΟΦΙΝ και για το «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων».

Ξεκαθάρισε ότι με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε «περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, σε αυξημένη χρήση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στη διευκόλυνση έναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας». Οπως γίνεται φανερό από τα παραπάνω, αναμένεται νέο κύμα ξεπουλήματος όσης δημόσιας περιουσίας έχει απομείνει ακόμα, ενώ οι μεγαλοκαρχαρίες αναμένεται να αυξήσουν τον πλούτο τους σε βάρος του δημόσιου τομέα μέσω της κατασκευής έργων με τη διαδικασία της «σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ο Γ. Αλογοσκούφης ήταν ξεκάθαρος για την τύχη που θα έχουν οι κοινωνικές δαπάνες, αφού έθεσε ως προτεραιότητα τον «έλεγχο των δαπανών των δημόσιων επιχειρήσεων, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων υγείας και περίθαλψης». Τις επιπτώσεις της αντιλαϊκής επέλασης θα τις βιώσουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι με την ανατροπή των όποιων κατακτήσεών τους, αφού η κυβέρνηση, όπως είπε ο υπουργός, θα «εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία για την προστασία της απασχόλησης, θα περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας και θα ενισχύσει τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την προώθηση της ευελιξίας και της ασφάλειας στην αγορά εργασίας».

Τις αντιλαϊκές επιδιώξεις της κυβέρνησης ξεσκέπασαν με τις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν μέρος στη συνεδρίαση. Ο Ν. Καραθανασόπουλος ζήτησε καταρχήν από τον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών ενημέρωση για την ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τόνισε ότι δεν πρέπει να υλοποιηθεί η στρατηγική της Λισαβόνας για την προώθηση των «μεταρρυθμίσεων», οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά των λαϊκών συμφερόντων. Η λεγόμενη δημοσιονομική πειθαρχία, είπε ο βουλευτής, είναι μια διαδικασία που αποπροσανατολίζει και διευκολύνει τη δράση του κεφαλαίου και την ίδια ώρα οι εκάστοτε κυβερνήσεις προωθούν την υποταγή της Παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα. Σχολιάζοντας τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση για τη μείωση της ανεργίας τόνισε ότι τα σχετικά στοιχεία είναι πλασματικά αφού διευρύνεται η μερική απασχόληση και η ημιαπασχόληση και έτσι φτάσαμε να έχουμε σήμερα «έναν άνθρωπο μερικά απασχολούμενο που ζει με μερική ζωή». Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία καλυτέρευσης της ζωής των εργαζομένων, αλλά ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Από την πλευρά του ο Ν. Γκατζής τόνισε ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις των οργάνων της ΕΕ κατατείνουν στη διαφύλαξη των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και το φόρτωμα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων. Ετσι, κατήγγειλε, με συνέπεια προωθείται το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση των κατακτήσεων που υπάρχουν όπως για παράδειγμα οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Παράλληλα, είπε, τα λαϊκά στρώματα υφίστανται πρωτοφανή φοροεπιδρομή, την ίδια ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει σοβαρές φοροαπαλλαγές.

ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΡΦΙΝ
Προαναγγελία νέων εξαγορών

Στο 15% η συμμετοχή του στον ΟΤΕ. Ρίχνει το γάντι στην κυβέρνηση

Προαναγγελία νέου γύρου εξαγορών στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή αποτελεί η χτεσινή επίσημη ανακοίνωση της «Μαρφίν» για την αύξηση της συμμετοχής των αραβικών κεφαλαίων στον όμιλό της (MIG). Ενδεικτικές για τις προθέσεις του ομίλου αλλά και για το κλίμα που επιθυμεί να καλλιεργήσει είναι οι χτεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του επιχειρηματικού ομίλου, Α. Βγενόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο μέχρι σήμερα σε «επενδύσεις» έχει δαπανηθεί ποσό ύψους 4,1 δισ. ευρώ, ενώ αδιάθετα παραμένουν ακόμη 6,9 δισ. ευρώ. Το ποσοστό του ομίλου της «Μαρφίν» (MIG) στον ΟΤΕ ήδη έχει φτάσει στο 15%, γεγονός που εκ των πραγμάτων τον καθιστά «στρατηγικό εταίρο» του δημοσίου και συνδιαμορφωτή των εξελίξεων στη βάση των επιχειρηματικών συμφερόντων του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής του ομίλου επιχείρησε να εμφανιστεί συναινετικός με την κυβέρνηση λέγοντας ότι στην επόμενη Γενική Συνέλευση θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση του ΟΤΕ να εκπροσωπήσει και ψηφίσει και για το δικό του ποσοστό. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το πού έχει οδηγήσει και τι παραπέρα εξελίξεις δρομολογεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων - αναδιαρθρώσεων, που εφαρμόζουν με τον ίδιο ζήλο οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της «Μαρφίν» δεν πηγαίνουν σε «επενδύσεις» (ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή κατασκευή νέων παραγωγικών μονάδων) αλλά σε αγορές μετοχών υφιστάμενων επιχειρήσεων.

Χτες το πρωί η «Dubai Investment Group» (οι Αραβες μεγαλοεπιχειρηματίες - συνεταίροι της «Μαρφίν») ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αυξήσει το μερίδιό της μέχρι 20% στη MIG και μέχρι 30% στη «Marfin Popular Bank». Μετά τις εν λόγω εξελίξεις η διοίκηση της MIG δήλωνε ότι θα συζητηθεί «νέα στρατηγική» στο πλαίσιο αναβάθμισης της «Marfin Popular Bank» σε «μεγαλύτερη τράπεζα στη ΝΑ Ευρώπη».

Κέρδη τραπεζών

Με εντατικότατους ρυθμούς συνεχίζεται φέτος η κερδοφορία των τραπεζών, όπως αυτή προκύπτει από τους ισολογισμούς 9μηνου 2007. Σε αυτό το πλαίσιο η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση 50% στα καθαρά κέρδη, τα οποία απογειώθηκαν στα 512 εκατ. ευρώ από 342,1 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2006. Με βάση το επιχειρηματικό πλάνο της τα καθαρά κέρδη το 2010 θα φτάσουν σε 1,2 δισ. ευρώ και το ενεργητικό του ομίλου θα έχει διπλασιαστεί σε 80 δισ. ευρώ (από 40 δισ. ευρώ σήμερα).

ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Μαθήματα σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό

Συστάσεις με στόχο την υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Την κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και το προχώρημα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας αξιώνουν οι διάφορες μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου, γεγονός που έχει να κάνει με τις κυοφορούμενες «αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Στην ίδια ρότα βρίσκεται και η Γιούρομπανκ (Ομιλος Λάτση), η οποία όμως προχωρά και παραπέρα, δίνοντας συστάσεις στο «πολιτικό σύστημα» για το πώς ευκολότερα θα υλοποιήσει τις αντιλαϊκές επιταγές.

Η έκθεση της Τράπεζας του Λάτση που υπογράφεται από το στέλεχός της Γκ. Χαρδούβελη (και ...καθ' ύλην αρμόδιου, καθώς είχε αναλάβει το ρόλο οικονομικού συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη) αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Απαιτείται η επιμόρφωση (Sic!) των πολιτών, ώστε να γίνουν καλύτεροι γνώστες των δυνητικών αποτελεσμάτων της μεταρρύθμισης και να μην αντιδράσουν». Παραδίδοντας μαθήματα εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής, σημειώνουν: «Αυτή η επιμόρφωση του κοινού προφανώς δεν είχε γίνει σε ικανοποιητικό βαθμό, όταν επιχειρήθηκε η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το 2001 στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να υπάρξει ισχυρή αντίδραση και να αποσυρθεί η πρόταση νόμου». Ετσι, είναι απόλυτα εξηγήσιμο το γιατί έχουν πιάσει δουλιά τα διάφορα «παπαγαλάκια» - διαμορφωτές της «κοινής γνώμης»
  • «Σε λιγότερο αναλογικά συστήματα, όπως της Ελλάδας, τα μεγάλα κόμματα εξουσίας έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις πολύ πιο γρήγορα και εύκολα, αφού δε χρειάζεται να λάβουν αναγκαστικά υπόψη τους όλες τις αποκλίνουσες εκτιμήσεις». Στην καλύτερη περίπτωση, η Γιούρομπανκ αξιώνει μεγαλύτερο κουτσούρεμα της όποιας αναλογικότητας του εκλογικού συστήματος.
  • «Ο τρόπος επίλυσης (του Ασφαλιστικού) θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο ενός ευρέως δημοκρατικού διαλόγου και πιθανό κεντρικό σημείο διαφοροποίησης ανάμεσα στις κεντροδεξιές και κεντροαριστερές πολιτικές παρατάξεις». Με άλλα λόγια, ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος «συστήνει» στο δικομματισμό ακόμη και μια κάποια «διαφοροποίηση» στις απόψεις που βάζουν σε «διάλογο». Εν προκειμένω γίνονται φανερές οι απόπειρες και η «επιστημονική» μεθοδολογία εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων.

Για τη Γιούρομπανκ και το συντάκτη της έκθεσης, οι «μεταρρυθμίσεις» αφορούν σε ολόκληρο το φάσμα, όπως στη νομοθεσία για την προστασία των εργαζομένων, τα επιδόματα ανεργίας, τη διαδικασία καθορισμού μισθών και εργασιακών σχέσεων, την ευελιξία του ωραρίου εργασίας, τα συστήματα συνταξιοδότησης...

ΕΤΑ ΑΕ
Διορίστηκε νέα Διοίκηση

Νέα Διοίκηση ορίστηκε στην ΕΤΑ ΑΕ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) από τα υπουργεία Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης. Πρόεδρος ανέλαβε ο Π. Αλιβιζάτος, τέως βουλευτής και επιχειρηματίας. Διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Χ. Κοκκώσης.

Σήμερα, εξάλλου, εγκαινιάζεται η τουριστική έκθεση «23η PHILOXENIA» στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή 803 εκθετών, μεταξύ των οποίων οι 113 είναι ξένοι από 30 χώρες. Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ