ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ
Κάμερες - «όπλο» ενάντια στον «εχθρό - λαό»!

Αλλη μια επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα εκδηλώνεται και μάλιστα αυτή τη φορά από τον ανώτατο εκπρόσωπο της δικαστικής εξουσίας. Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με γνωμοδότησή του προς την Ελληνική Αστυνομία ανάβει το «πράσινο φως» για τη χρήση των «χαφιεδοκαμερών» με σκοπό την παρακολούθηση κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Η Ελληνική Αστυνομία είχε υποβάλει το σχετικό ερώτημα για τη χρήση των «χαφιεδοκαμερών» στις 8 Ιούλη 2006 και η απάντηση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού προς την ΕΛ.ΑΣ. έρχεται σε μια στιγμή που φουντώνουν οι αγώνες των μαθητών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό κλπ.

Στη γνωμοδότησή του ο Γ. Σανιδάς αναφέρει επί λέξει:

«Στην περίπτωση κατά την οποία σε συναθροίσεις και ειδικότερα πριν, κατά ή μετά το τέλος διαδηλώσεων και πορειών, διαπράττονται αυτόφωρα εγκλήματα (κακουργήματα ή πλημμελήματα), από άτομα συμμετέχοντα αρχήθεν ή παρεισφρήσαντα σ' αυτές, είναι επιτρεπτή η εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, διά της χρήσεως των τιθέμενων τότε σε λειτουργία κατάλληλων τεχνικών μέσων καταγραφής εικόνας και ήχου (καμερών φορητών ή σταθερών κλπ.), αποτύπωση αυτών σε κασέτα, μαγνητοταινία, βιντεοταινία, φωτογραφία κλπ., με σκοπό τη βεβαίωση των τελούμενων αυτόφωρων εγκλημάτων, τον εντοπισμό των δραστών, την αποκάλυψη της ταυτότητας αυτών και εν τέλει τη χρήση των άνω αποδεικτικών μέσων ενώπιον των δικαστικών αρχών».

Αποδεικνύεται πλέον ότι οι ισχυρισμοί των κυβερνήσεων - παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ και τώρα της ΝΔ - πως οι κάμερες τοποθετούνται για τη διευκόλυνση του κυκλοφοριακού κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μετέπειτα τη διαχείριση της κυκλοφορίας σε κεντρικούς δρόμους, ήταν μια πρόφαση και πως απώτερος στόχος είναι η παρακολούθηση του λαϊκού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων.

Μετά τη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου φαίνεται πλέον ότι οι κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην προσπάθεια ποινικοποίησης διαδηλωτών. Εξάλλου, ο Γ. Σανιδάς στη γνωμοδότησή του χαρακτηρίζει τις κάμερες «βουβούς μάρτυρες» που «υποκαθιστούν απλώς τους μάρτυρες αστυνομικούς».

Ολα τα μέσα στην υπηρεσία της παρακολούθησης

Η δράση του «Μεγάλου Αδελφού» σε όλο της το μεγαλείο! Στο αποδεικτικό υλικό των διωκτικών αρχών μπορούν να συνεισφέρουν, σύμφωνα με την εισαγγελική γνωμοδότηση, όχι μόνο τα παραδοσιακά μέσα «αλλά και οποιαδήποτε άλλα αποδεικτικά μέσα, τα οποία η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία έχει εισφέρει ή δύναται να εισφέρει και τα οποία μάλιστα είναι κατά κανόνα ασφαλέστερα και περισσότερο αξιόπιστα. Τέτοια αποδεικτικά μέσα (...) είναι συσκευές ήχου ή εικόνας (μαγνητοσκόπηση, βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση κλπ.), η αποτύπωση αυτής σε μαγνητοταινία, βιντεοταινία, κασέτα, φωτογραφία κλπ. και η προσαγωγή και επίκληση των τελευταίων ενώπιον του δικαστηρίου».

Επίσης, αν μέχρι τώρα κάποιοι προσπαθούσαν να βάλουν - έστω και κάποια εικονικά διλήμματα - ανάμεσα στα προσωπικά δεδομένα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, η εισαγγελική γνωμοδότηση ισοπεδώνει το εν λόγω δίλημμα. «Η εγκληματική συμπεριφορά του ατόμου ούτε εμπίπτει ούτε είναι δυνατόν να εμπίπτει στην έννοια των προσωπικών δεδομένων» αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση.

Αφήνουν πλέον και τα προσχήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, γίνεται αναφορά στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία επέτρεπε κανονικά τη λειτουργία των «χαφιεδοκαμερών», αλλά απλώς τηρούσε κάποια προσχήματα που περιορίζονταν στην επιβολή προστίμων όταν διαπιστωνόταν ότι υλικό από τις κάμερες «αξιοποιούνταν» από την αστυνομία για σκοπούς παρακολούθησης.

Τώρα, ο Γ. Σανιδάς αναφέρει στη γνωμοδότησή του πως «ούτε η Αρχή Προστασίας των προσωπικών δεδομένων ούτε οποιαδήποτε άλλη αρχή θα ήταν δυνατόν να ελέγξει τη δικαστική εξουσία. Αλλωστε, όλες οι λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές ελέγχονται εν τέλει από τη δικαστική εξουσία». Διατύπωση που επιβεβαιώνει απόλυτα ότι οι όποιες ανεξάρτητες αρχές είναι «ανεξάρτητες» κατ' όνομα και σκοπό έχουν να εκτονώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζιδάκης, ερωτηθείς να σχολιάσει τη γνωμοδότηση Σανιδά, κάλυψε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και έκανε λόγο για συγκερασμό μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας. «Καλή η ελευθερία, αν ήμουν δεξιός αυτό θα έλεγα, αλλά καλή και η ισότητα, αν ήμουν αριστερός. Επομένως, κάπου θα πρέπει να υπάρξει ένας συγκερασμός των δύο πραγμάτων, της κοινωνίας και των προσωπικών δεδομένων».

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση με τις «χαφιεδοκάμερες» εκκρεμεί προσφυγή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο Συμβούλιο της Επικρατείας που στρέφεται κατά της απόφασης της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων να επιτρέψει τη χρήση των καμερών από την ΕΛ.ΑΣ. Η εκδίκασή της έχει αναβληθεί έως τώρα δύο φορές. Μήπως περίμεναν τη χτεσινή εγκύκλιο του Γ. Σανιδά για να την εκδικάσουν;

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Διαρκής αγώνας για την κατάργησή τους

Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, οι μαζικοί φορείς, οι επιστημονικές ενώσεις με κάθε ευκαιρία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην ύπαρξη των χαφιεδοκαμερών και με τον αγώνα τους έχουν έμπρακτα αντιταχθεί στις παρακολουθήσεις και την καταστολή.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα, τόσο με τις προσπάθειες για το ξήλωμα των καμερών-χαφιέδων από τους δρόμους, όσο και γενικότερα με την προστασία δικαιωμάτων κατακτημένων με πολλούς αγώνες. Στην πορεία αυτή, αξιοποιώντας και τα ένδικα μέσα, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας το ξήλωμα των καμερών. Με την προσφυγή αυτή στρέφεται κατά της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που επέτρεψε την παράταση λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης. Κάμερες οι οποίες εγκαταστάθηκαν ως τμήμα του διαβόητου συστήματος «C4i», για τη ρύθμιση δήθεν του κυκλοφοριακού.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», ο βασικός λόγος της παραπάνω προσφυγής, η εκδίκαση της οποίας διαρκώς αναβάλλεται τον τελευταίο χρόνο, είναι ότι η άδεια λειτουργίας των καμερών παρατάθηκε για έναν επιπλέον χρόνο, ενώ ήταν βέβαιο ότι η κυβέρνηση, όπως έκανε και στο παρελθόν, θα χρησιμοποιούσε τις κάμερες για την αστυνόμευση της προσωπικής ζωής και των κινητοποιήσεων του λαϊκού κινήματος.

«Πράγματι οι κάμερες συνεχίζουν να παρακολουθούν και να καταγράφουν ανελλιπώς (με εικόνα και ήχο) όλες τις κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει λοιπόν καμιά απολύτως δικαιολογία για τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Τα περί κυκλοφοριακού είναι απλώς το πρόσχημα, ακόμα περισσότερο που η κυβέρνηση και η αστυνομία δεν αρνούνται ότι χρησιμοποιούν τις κάμερες για να παρακολουθούν και να καταγράφουν τα πάντα. Εξάλλου, η ίδια η "Αρχή Προστασίας" πιστοποιεί στην παραπάνω απόφασή της την τέτοια λειτουργία ακόμη και εκείνων των καμερών, που, με προηγούμενη άδειά της, ζητούσε ρητά να αποκαθηλωθούν», υπογραμμίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση».

Στις 22 Φλεβάρη 2007 αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, κατέθεσαν στη Βουλή υπόμνημα όπου διατυπώνονται τα αιτήματα του λαϊκού κινήματος για το σεβασμό των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα συνδικαλιστικές οργανώσεις παρέδωσαν και τη χαφιεδοκάμερα του διαβόητου συστήματος «C4i», η οποία προκλητικά κατέγραφε δύο μέρες πριν συγκέντρωση για τα ζητήματα της Παιδείας στην πλατεία Συντάγματος. Υπενθυμίζεται ότι οι διαδηλωτές κατέβασαν την κάμερα που μετέδιδε στη ΓΑΔΑ εικόνα από το συλλαλητήριο. Εξι διμοιρίες ΜΑΤ έστειλε - μάταια - η κυβέρνηση για να αποσπάσουν τη χαφιεδοκάμερα από τα χέρια των διαδηλωτών.

Τώρα, μετά την εγκύκλιο του Γ. Σανιδά, ο αγώνας για την αποκαθήλωση των χαφιεδοκαμερών θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Απορρίπτεται ασυζητητί...

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την εγκύκλιο Σανιδά

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου:

«Η εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δίνεται στη δημοσιότητα τη στιγμή που έχουν φουντώσει οι καταλήψεις των σχολείων. Αυτό συνιστά τρομοκρατική ενέργεια.

Η εγκύκλιος αναγορεύει σε εχθρό το λαό, εφόσον στην ουσία χαρακτηρίζει ως εγκληματική και έκνομη δράση κάθε αγωνιστική δραστηριότητα των εργαζομένων και της νεολαίας και αναδείχνει τον πρώτο υπεύθυνο, την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι θέσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποτελούν εφαρμογή και κλιμάκωση των "τρομονόμων" και των αποφάσεων της ΕΕ που στρέφονται κατά των λαϊκών κινημάτων. Αποκαλύπτουν πόσο μεγάλη είναι η υποκρισία των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ισχυρίζονται ότι τοποθέτησαν τις κάμερες στους δρόμους για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και όχι για την παρακολούθηση διαδηλωτών.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να απορρίψουν την εγκύκλιο χωρίς συζήτηση. Να απαντήσουν δυναμώνοντας την κοινή τους πάλη για τα δικαιώματά τους, διεκδικώντας την κατάργηση των "καμεροχαφιέδων" και την απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του λαϊκού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ