ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΑΝΤ
Ούτε ορφανά, ούτε πρόσφυγες...

...τα παιδιά που απήχθησαν από τους Γάλλους «σωτήρες»

Τα παιδιά που διασώθηκαν από τους ...«διασώστες»

Associated Press

Τα παιδιά που διασώθηκαν από τους ...«διασώστες»
ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Καταπέλτης στους ισχυρισμούς της γαλλικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κιβωτός Ζωής» ήταν οι χτεσινές εκθέσεις της «Γιούνισεφ», του «Ερυθρού Σταυρού» και της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Οι έρευνες των παραπάνω οργανώσεων έδειξαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 103 παιδιών έως 10 ετών που επιχειρήθηκε να απαχθούν από την οργάνωση με προορισμό τη Γαλλία, μπορούσαν να υποδείξουν τουλάχιστον έναν ζώντα γονιό ή ενήλικα κηδεμόνα. Επιπλέον όλα τα παιδιά ήταν από το Τσαντ και όχι ορφανά προσφυγόπουλα από το Νταρφούρ, όπως ισχυρίστηκε η οργάνωση...

Η υπόθεση λαθρεμπορίας παιδιών στο Τσαντ προκάλεσε χτες και την απόφαση των αρχών της ΛΔ Κονγκό να ανακαλέσουν την άδεια που είχαν δώσει στην ίδια ΜΚΟ, με την οποία η «Κιβωτός Ζωής» μετέφερε 17 παιδάκια από τη ΛΔ Κονγκό σε «ανάδοχες οικογένειες» της Ισπανίας. Το παράρτημα της οργάνωσης στην Κινσάσα διαμαρτυρήθηκε για την τάχα «ανεξήγητη» απόφαση των κογκολέζικων αρχών. Ωστόσο, οι τελευταίες αποκάλυψαν πως η ίδια ΜΚΟ είπε στους μεν Ισπανούς, που πλήρωσαν αδρά, ότι τους τα έδινε για μόνιμη υιοθεσία, και στις αρχές της Κινσάσα ότι θα δίνονταν «προσωρινά» σε ανάδοχες οικογένειες...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΜΕΝΕΣΕΣ
«Ενοχη» η... Αστυνομία του Λονδίνου

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Στα «μαλακά» έπεσε η Αστυνομία του Λονδίνου που κρίθηκε ένοχη για έκθεση σε κίνδυνο του κοινού, με την επιχείρηση αστυνομικών στο μετρό η οποία είχε αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία του Βραζιλιάνου Ζαν Σαρλ ντε Μενέσες, 27 ετών, την ώρα που ήταν έτοιμος να επιβιβαστεί σε βαγόνι του μετρό, στις 22 Ιούλη 2005, από αστυνομικούς που τον εξέλαβαν ως έναν από τους τέσσερις ύποπτους «τρομοκράτες».

Επίσης επιβλήθηκε μεγάλο χρηματικό πρόστιμο στο γραφείο του διευθυντή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας επειδή κρίθηκε ένοχο για παραβίαση των κανονισμών για την ασφάλεια και την υγεία του κοινού.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν κατά τη διάρκεια της δίκης την Αστυνομία για «τρομερό και καταστροφικό λάθος», υιοθετώντας ουσιαστικά το πόρισμα αλλά και τη φρασεολογία της ανεξάρτητης «Επιτροπής Παραπόνων της Αστυνομίας» (IPCC) που είχε επίσης καταγγέλλει «σοβαρές αδυναμίες» στο χειρισμό από την Αστυνομία των πληροφοριών ακόμη και για παραπλάνηση του κοινού. Ωστόσο οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον άτυχο νέο, δεν τιμωρήθηκαν, αφού κρίθηκε ότι η «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με λάθος τρόπο...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οργή έχει προκαλέσει στους πολιτικούς εκπροσώπους αλλά και στο σύνολο της κοινότητας των Ισραηλινών Αράβων, το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση και θέτει ως όρο για την υποβολή υποψηφιότητας στις εκλογές «να μην έχει ταξιδέψει ο υποψήφιος σε εχθρικές χώρες». Ετσι χαρακτηρίζονται σχεδόν όλες οι αραβικές χώρες (αφού δεν υπάρχουν συμφωνίες ειρήνης παρά μόνο με τις Αίγυπτο - Ιορδανία) και είναι ξεκάθαρο ότι η πρόβλεψη στοχεύει «στον περιορισμό» των Ισραηλινών Αράβων βουλευτών.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Η «υβριδική» στρατιά των 26.000 στρατιωτών ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης (UNAMID) που μέλλει να αναπτυχθεί στο Νταρφούρ του Δυτικού Σουδάν εγκαινίασε χτες την έναρξη λειτουργίας της επιχειρησιακής βάσης της στο Ελ Φάσερ του Νταρφούρ.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αλβανία έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί τουλάχιστον 200 θανάτους το χρόνο αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που δημοσιοποιήθηκε χτες στα Τίρανα. Στην ίδια έκθεση η αλβανική πρωτεύουσα χαρακτηρίζεται ως «μακράν η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη και μία από τις πιο μολυσμένες της υφηλίου».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το 72% των Αμερικανών εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και μόλις το 26% εκφράζει ικανοποίηση. Το Ιράκ και η κατάσταση της οικονομίας ήταν τα δύο κυριότερα θέματα της έρευνας. Τέσσερις στους δέκα Αμερικανούς δήλωσαν ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι το αποφασιστικότερο ζήτημα στην επιλογή τους στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοέμβρη 2008.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Με νέα εργοδοσία και στη φάση της «ανασυγκρότησής της» η αυτοκινητοβιομηχανία «Κράισλερ» ανακοίνωσε την κατάργηση επιπλέον δέκα χιλιάδων θέσεων εργασίας, μετά από τις 13 χιλιάδες θέσεις που η κατάργησή τους αναγγέλθηκε τον περασμένο Φλεβάρη.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Πολύνεκρες συγκρούσεις

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Κόλαση θυμίζει τις τελευταίες μέρες η πρωτεύουσα του Μογκαντίσου εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ισλαμιστών - σομαλικών δυνάμεων και αιθιοπικών δυνάμεων κατοχής. Ντόπιοι δημοσιογράφοι καταγγέλλουν πως αιθιοπικά στρατεύματα πυροβολούν εν ψυχρώ αμάχους που διαμαρτύρονταν για την κατοχή της χώρας τους. Νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν πως μέσα στο τελευταίο τριήμερο κατέκλυσαν το νεκροθάλαμο του νοσοκομείου πενήντα πτώματα και ζήτησαν πρώτες βοήθειες πάνω από 100 άτομα. Εικάζουν ότι οι τραυματίες και τα θύματα είναι πολλές δεκάδες που «απλώς δεν κατάφεραν να φθάσουν στο νοσοκομείο...».

Παράλληλα, το Συντονιστικό Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι από τις 27 Οκτώβρη ως χτες εγκατέλειψαν το Μογκαντίσου περισσότεροι από 88.000 άμαχοι, δηλαδή όσοι και οι πρόσφυγες που σημειώθηκαν μέσα στο τελευταίο τετράμηνο! Σημείωσε ότι ο αριθμός των μόνιμα εκτοπισμένων στη Σομαλία ξεπερνά πλέον τις 800.000. Ανακοίνωσε επίσης ότι πάνω από 1.500.000 Σομαλοί (αριθμός διπλάσιος από τον ανάλογο στις αρχές του χρόνου!) χρήζουν άμεσης βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα.

Κ. ΑΜΕΡΙΚΗ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗ
Στο έλεος των πλημμυρών

ΣΑΝΤΟ ΝΤΟΜΙΝΓΚΟ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Στο έλεος των καιρικών φαινομένων η Κεντρική Αμερική και η Καραϊβική. Ξεπέρασε τους 90 ο αριθμός των νεκρών στη Δομινικανή Δημοκρατία και την Αϊτή, από τις πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα «Νοέλ», καθώς δύο ποταμοί υπερχείλισαν και κυριολεκτικά κατάπιαν τμήματα ενός χωριού με αποτέλεσμα 50-100 άνθρωποι να αγνοούνται.

Την ίδια στιγμή σε απελπιστική κατάσταση είναι οι κάτοικοι των νοτίων πολιτειών του Μεξικού μετά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις των τελευταίων 24ώρων, που προκάλεσαν υπερχείλιση σε πολλά ποτάμια και ολική καταστροφή της αγροτικής παραγωγής. Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι είναι άστεγοι ή εκτοπισμένοι καθώς χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί αφού το 70% των εκτάσεων είναι κάτω από τα νερά.

Ο «φιλεύσπλαχνος» Σουχάρτο

Ο 86χρονος Ινδονήσιος πρώην δικτάτορας Σουχάρτο, που κυβέρνησε στυγερά - σφάζοντας και κλέβοντας επί 3,5 δεκαετίες το λαό της χώρας του - κέρδισε την αγωγή που είχε κάνει εις βάρος του περιοδικού «ΤΙΜΕ» για δυσφήμιση, παίρνοντας αποζημίωση ύψους 75 εκατ. ευρώ. Χτες, είχε το θράσος να δηλώσει γελώντας πως η δικαστική απόφαση τον έκανε... «ξαφνικά πλούσιο» και πως θα «δωρίσει» την αποζημίωση στα εκατομμύρια των φτωχών που ο ίδιος, επί δεκαετίες, δημιούργησε! Και να σκεφθεί κανείς πως από το 1998 που ανατράπηκε και όποτε επιχειρήθηκε έκτοτε να οδηγηθεί στα δικαστήρια με τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, γλίτωνε παίζοντας τον ετοιμοθάνατο...

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πρόβλεψη για «ταραχές»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ο επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, Ράντε Μπουλάτοβιτς, καταθέτοντας χτες σε αρμόδια επιτροπή της σερβικής βουλής, πρόβλεψε ως πιθανές «διαδηλώσεις, ταραχές ακόμη και σερβο-αλβανικές συγκρούσεις» μετά το τέλος των συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών Βελιγραδίου-Πρίστινας. Ο Μπουλάτοβιτς κατέθεσε πως η κατάσταση αποσταθεροποίησης είναι «ιδιαίτερα πιθανή» εάν μετά τις 10 Δεκέμβρη η ηγεσία των Κοσσοβάρων Αλβανών ανακηρύξει την ανεξαρτησία του προτεκτοράτου.

Παράλληλα, ο Κοσσοβάρος Αλβανός διαπραγματευτής Βετόν Σουρόι έριξε ξανά λάδι στη γνωστή «φωτιά» διαβεβαιώνοντας ότι «το Κόσσοβο θα γίνει ανεξάρτητο μέσα στις επόμενες 100 μέρες»... Ο Σουρόι (μιλώντας σε συμπόσιο στο Βερολίνο υπό την αιγίδα της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών BND με θέμα «Κράτη σε κρίση») υποστήριξε ακόμη ότι το «ζήτημα δεν είναι να γνωρίζουμε εάν θα επιτευχθεί η ανεξαρτησία, αλλά να γνωρίζουμε εάν η ανεξαρτησία θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα, κάτι που είναι πολύ απίθανο».

Μέσα σ' όλα αυτά, αίσθηση προκαλεί η είδηση της επέκτασης των ερευνών για κατάχρηση μεγάλων χρηματικών ποσών και παραβίαση της νομοθεσίας, που διεξάγουν ανακριτές του Γραφείου Υπηρεσιών Εσωτερικής Εποπτείας του ΟΗΕ πλέον και έναντι του διοικητή του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γιοακίμ Ρίκερ. Αρχικά οι έρευνες εστιάζονταν στον ανώτερο πρώην αξιωματούχο της UNMIK, Αμερικανό Στίβεν Σουκ, και στον ειδικό σύμβουλο της αποστολής Αλεξάνταρ Μποργκ Ολιβερ αναφορικά με τον τρόπο και τις μεθόδους σύναψης συμφωνιών για την κατασκευή νέου θερμοηλεκτρικού εργοστασίου στο Κοσσυφοπέδιο και τον ανεφοδιασμό του αεροδρομίου της Πρίστινας με κηροζίνη...

Με την προσθήκητου Κομμουνιστικού Κόμματος Αργεντινής, του Κομμουνιστικού Κόμματος Μπαγκλαντές και του Κόμματος του Λαού του Παναμά γίνονται 55 τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που στηρίζουν την κοινή ανακοίνωση ενάντια στις διώξεις των Ούγγρων κομμουνιστών οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται η δεύτερη δίκη στις 6 του Νοέμβρη.

Τα κόμματα καταδικάζουν απερίφραστα την πολιτική δίωξη που ασκούν οι δικαστικές αρχές ενάντια στο Ουγγρικό Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα, η οποία αποτελεί μέρος του αντικομμουνιστικού κυνηγιού μαγισσών που εξελίσσεται στην Ευρώπη. Καταγγέλλουν την παρέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος και απαιτούν να τερματιστεί η όλη διαδικασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ