ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Κορυφώνεται η σύγκρουση των μηχανισμών

Με ανούσιες διαπροσωπικές κόντρες ολοκληρώθηκε η Εθνική Συνδιάσκεψη

Αποψη της αίθουσας κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Αποψη της αίθουσας κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή, με τις δευτερολογίες των υποψηφίων προέδρων, η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Με ανούσιες διαπροσωπικές κόντρες, παρουσίαση μιας εικόνας σήψης και παρακμής, αντιπαράθεση μηχανισμών και κομματικών στρατών, επιβεβαίωση της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής τους, επιθέσεις στην «κομμουνιστική αριστερά» και εκφράσεις χαμαιτυπείου. Τώρα αναμένουν την ψηφοφορία της 11ης Νοέμβρη.

Κλείνοντας τις εργασίες του τριημέρου ο Γ. Παπανδρέου αναγνώρισε το «έργο» των κυβερνήσεων Σημίτη και θυμήθηκε τα χρόνια της... εξορίας του στη Στοκχόλμη. Εμφανίστηκε βέβαιος για νίκη του ΠΑΣΟΚ επί της ΝΔ, αλλά και επί των εσωκομματικών του αντιπάλων, τους οποίους και «στόλισε» αρκούντως.

Περιέγραψε την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει σήμερα ο μικρομεσαίος εργαζόμενος, χωρίς όμως να αμφισβητεί την πολιτική που την παράγει και τη συντηρεί, αλλά τάζοντας απλά μια καλύτερη διαχείριση σε σύγκριση με τον έτερο εταίρο του δικομματισμού, τη ΝΔ.

Αλλωστε ξεκαθάρισε ότι θέλει κράτος «επιτελικό» με «ελεύθερους πολίτες», ότι προωθεί τη «διαβούλευση και το διάλογο» για «μια νέα συμφωνία για την αγορά εργασίας και την απασχόληση». Στο ίδιο πλαίσιο έταξε στους εργαζόμενους «ένα μεγαλύτερο μέρισμα στο προϊόν που παράγουν», στους ανέργους «μια αξιοπρεπή θέση εργασίας», στους αγρότες «στήριξη και ενίσχυσή τους στην κοινή προσπάθειά μας να γίνουν πρωτοπόροι παραγωγοί σύγχρονων, ανταγωνιστικών βιολογικών προϊόντων ποιότητας», στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες ότι θα «βρουν μέσα από τις πολιτικές μας τα όπλα με τα οποία θα κερδίσουν και τη μάχη της επιβίωσης, και τη μάχη της επιτυχίας», στους ηλικιωμένους ζωή «αφιερωμένη σε μια νέα προσφορά που θα κάνει καλύτερη τη ζωή τους, τη ζωή των οικογενειών τους». Επομένως η κατάσταση δεν αλλάζει, ο μικρομεσαίος θα τρέχει νυχθημερόν να τα φέρει βόλτα για να επιβιώσει και όταν γεράσει θα πρέπει να φυλά τα εγγόνια του.

Νωρίτερα ο Ευ. Βενιζέλος επέμεινε ότι η υπερψήφιση Παπανδρέου ισοδυναμεί με νέα ήττα και ουσιαστικά εγκυμονεί προσωπικές ηγετικές φιλοδοξίες που ακόμα δεν ωρίμασαν («καρφί» προς την Α. Διαμαντοπούλου). Οτι ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με μια ομοσπονδία βαρόνων, προσωπικών φιλοδοξιών που αναμένουν να εκδηλωθούν μετά την επόμενη ήττα. Σημείωσε ότι ο Παπανδρέου κρίθηκε και ξανακρίθηκε με τα γνωστά αποτελέσματα κι ότι πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία όχι απλά στην παράταξη αλλά και τη χώρα, ταυτίζοντάς τη προφανώς με το «εγώ» του.

Εταξε νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με νέο, διετές Λύκειο, ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Καμωνόμενος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απεύθυνε αντιπολιτευτικά μηνύματα στον Κ. Καραμανλή και παρουσίασε έναν αχταρμά θέσεων που εμπεριείχαν - κατά τον ίδιο - πατριωτισμό, αλλά κι ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ενάντια στο μονόδρομο των Βρυξελλών (σ.σ:!), ώστε η ΕΕ να μην είναι Ενωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά των πολιτών και των λαών.

Ο δε Κ. Σκανδαλίδης μίλησε για έλλειψη πολιτικού διαλόγου στις εσωκομματικές τους διαδικασίες, αφού «κανείς δεν ακούει, κανείς δε σέβεται κανέναν». Αναρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να αντιπαρατεθεί με τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα και επισήμανε τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να μείνει μακριά από τις λαϊκές απαιτήσεις. Επανέλαβε το πλαίσιό του για την «κυβερνώσα αριστερά», προπαγανδίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «κόμμα διαμαρτυρίας που εκφέρει απερίσκεπτα διεκδικητικές ακροβασίες» και διαχωρίζοντας τη θέση του από τα κόμματα της «παραδοσιακής αριστεράς», ισχυριζόμενος ότι «είναι κατά βάση κόμματα με βαθιές συντηρητικές αγκυλώσεις».

Ακροβάτησε και στο όριο του πρωτόγονου αντικομμουνισμού λέγοντας ότι «η προοδευτική αριστερά βρίσκεται σε διαρκή και ανειρήνευτη ρήξη με κάθε μορφή ολοκληρωτισμού που καταργεί βίαια τη διάκριση δημόσιου - ιδιωτικού, και συνθλίβει κάθε προσωπική ελευθερία. Η αυτονόητη κριτική στην παγκόσμια πολεμική και ιμπεριαλιστική βία δεν μπορεί να δικαιολογεί βάναυσα και αιμοσταγή καθεστώτα (...) δεν μπορεί να προσφέρει άλλοθι σε δικτατορίες που καταδικάζουν τους λαούς τους στη μαζική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη φτώχεια, ακόμα και στη γενοκτονία».

Κάλεσε τους συνέδρους να υπερασπίζονται το έργο των κυβερνήσεών τους και να μην αλληλοκατηγορούνται, ωστόσο κατόπιν άρχισε να μιλά για κομματική νομενκλατούρα που διαμοίραζε στο ΠΑΣΟΚ κομματικά τιμάρια, για κομματική επετηρίδα, καρέκλες και κλακαδόρους.

Ηταν γενικώς μια ωραία ατμόσφαιρα...

Μεγάλα λόγια με λίγη ... αντιΚΚΕ σάλτσα

Στη Συνδιάσκεψη η Α. Διαμαντοπούλου ξεκαθάρισε ότι στην «παρούσα φάση» προτιμά την «παράταση» της θητείας του Γ. Παπανδρέου. Τοποθέτηση που προκάλεσε αντιδράσεις και στα δυο στρατόπεδα. Οι βενιζελικοί υποστήριζαν στους διαδρόμους ότι του έδωσε παράταση, μέχρι να ετοιμαστεί για υποψήφιος αρχηγός η ίδια. Αντέδρασαν και οι παπανδρεϊκοί, λέγοντας ότι δε δέχονται τον όρο «παράταση», χαρακτηρίζοντάς τον υποτιμητικό.

Ο Π. Ευθυμίου απέφυγε να πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου, αλλά επανέλαβε ότι ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο Βενιζέλος αντιπροσωπεύουν μια «πλατφόρμα» που τους διαφοροποιεί από τον κοινό κορμό των ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δε διαφέρουν επί της ουσίας σε τίποτε.

Ο Απ. Κακλαμάνης μίλησε για «ελάχιστους» από το ΠΑΣΟΚ που είχαν πιάσει «στασίδι» στα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών και καλλιεργούσαν «σχέσεις με συγκροτήματα και όσους υπηρετούν τα αφεντικά τους στις ανώτερες θέσεις ενός επαγγέλματος όπως είναι η δημοσιογραφία, που πάσχουν οι πολλοί και ζουν πολύ καλά οι λίγοι, τα στηρίγματα των αφεντικών». Μετά έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ «απέναντι» στο ΚΚΕ. Οτι ο χώρος τους «τελειώνει εκεί που αρχίζει η κομμουνιστική αριστερά». Οτι πρέπει «να κάνουμε πιο διακριτή στον απλό πολίτη τη θέση μας απέναντι στη δεξιά και την κομμουνιστική αριστερά. Δεν μπορεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ να βλέπει την εκπαίδευση, τα σχολεία όμηρο κάποιων αντιλήψεων ξεπερασμένων πια και να σιωπά»...

Και η Μαρία Δαμανάκη φρόντισε να επιτεθεί στις «δυνάμεις της υπόλοιπης αριστεράς που αυτοπεριορίζονται στη διαμαρτυρία εκτός των τειχών της άσκησης εξουσίας, στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης καθαρότητας», ενώ αργότερα υποστήριξε ότι «είναι η ώρα να περάσουμε από τον δικομματισμό, στον δυναμικό διπολισμό. Είναι η ώρα να επαναφέρουμε στο προσκήνιο της πολιτικής την προοπτική της κεντροαριστεράς». Θέση που λίγο - πολύ πρωτοείπε στη Συνδιάσκεψη ο Κ. Σκανδαλίδης.

Η Β. Παπανδρέου ζήτησε «να ξεφύγουμε από την εικόνα που είναι παγιωμένη στην ελληνική κοινωνία, την εικόνα ενός κακού ΠΑΣΟΚ με πλούσια στελέχη». Συνέχισε ότι «κάποια από τα στελέχη μας» έγιναν συντηρητικοί και «δε θέλουν πια αλλαγές». Ενώ ο Β. Αργύρης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ «λειτουργούσε για να στηρίζει εκείνους, που είμαστε εμείς, τους αξιωματούχους και τους βολεμένους». Οτι η σύνθεσή του «είναι κατά κύριο λόγο υπάλληλοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ».

Τέλος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ο Θ. Πάγκαλος έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει «μπ....» τα κόμματα, τους «θεσμούς» και τα ΜΜΕ. Επίσης, επιτέθηκε στον Βενιζέλο ότι τους παρουσίασε ως πρόγραμμα «είκοσι γενικόλογες αρλούμπες».

Δημοσκοπήσεις και περιοδείες

Η εφημερίδα «Το Παρόν» δημοσίευσε δημοσκόπηση κατά την οποία στην πρόθεση ψήφου ο Παπανδρέου συγκεντρώνει το 53,5% των προτιμήσεων, ο Βενιζέλος 33,8% και ο Σκανδαλίδης 3,8%. Ενώ στη δημοσκόπηση της «Μέτρον Ανάλυσης» για λογαριασμό του «Αντέννα», ο Παπανδρέου συγκεντρώνει το 55% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ο Βενιζέλος 32% και ο Σκανδαλίδης 8%. Στη δε δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για λογαριασμό του ΑΛΤΕΡ, ο Παπανδρέου συγκεντρώνει 51,7%, ο Βενιζέλος 36,2% και ο Σκανδαλίδης 7%.

Στο μεταξύ, χτες Δευτέρα, ο Γ. Παπανδρέου παραβρέθηκε στο μνημόσυνο για τον παππού του, ενώ ο Ε. Βενιζέλος επισκέφτηκε τον Πειραιά όπου συναντήθηκε με το νομάρχη Γ. Μίχα και τον δήμαρχο Π. Φασούλα, ο οποίος τον στηρίζει ανοιχτά στην κούρσα διαδοχής.

Επίσης, κυκλοφόρησε το βιβλίο του Κ. Λαλιώτη «Η πυξίδα». Στον πρόλογο σημειώνει ότι τα αίτια της ήττας του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, αλλά είναι «αίτια σωρευτικά και σε βάθος χρόνου», τα οποία, εν πολλοίς, οφείλονται στα σύνδρομα του «κυβερνητισμού» και του «καθεστωτισμού». Για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την «άλλη Αριστερά», ζητά να δημιουργηθεί ένας «νέος συνασπισμός εξουσίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ