ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2007
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ
Σε εξέλιξη η πολιτική εξόρμηση του Κόμματος

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ, συνεχίζει τις περιοδείες σε χώρους δουλιάς και οικισμούς, προκειμένου να φτάσει σε όλους τους εργαζόμενους, τους αγρότες, σε όλο το λαό, η θέση του Κόμματος για τα σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου που εκφράζονται μέσα από το νέο στρατηγικό σχεδιασμό για την ενέργεια και τον πολυτεμαχισμό της ΔΕΗ ΑΕ. Στο πλαίσιο αυτής της πανεξόρμησης, σήμερα Παρασκευή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας θα περιοδεύσει στα χωριά Μαυροπηγή (6.30 μ.μ.) και Ποντοκώμη (8 μ.μ.). Ενώ η εξόρμηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, στα χωριά και τους εργασιακούς χώρους.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ προειδοποιεί τον εργαζόμενο λαό πως τίποτε καλό δεν πρέπει να περιμένει από την πολιτική που προωθείται, γιατί επιδιώκει την ανατροπή του σημερινού σκηνικού στην ηλεκτροπαραγωγή και ουσιαστικά την παράδοσή της στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου. Η υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών θα συνοδευτεί με παραπέρα ένταση της αντεργατικής - αντιλαϊκής επίθεσης. Και καλεί το λαό να μη δείξει καμία ανοχή. Να οργανώσει και να συντονίσει τον αγώνα του, να παλέψει για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, λαϊκή περιουσία που θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για το λαό, θα αναπτύσσεται με αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών, θα λαμβάνει μέτρα για την ταυτόχρονη αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος, και την ουσιαστική αποκατάσταση όσων πλήττονται από τη δράση του.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο στόχαστρο οι λαϊκοί αγώνες
  • Χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποτρέψει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης κατά των προωθούμενων αντεργατικών μέτρων
  • Από τη μια επιμένει να καλεί σε διάλογο τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και από την άλλη καταγγέλλει όσους διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους

Η υπονόμευση των αγώνων των εργαζομένων που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης καθώς την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Η αγωνιστική ετοιμότητα και η αντίδραση των εργαζομένων στα προωθούμενα αντεργατικά σχέδια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής του κυβερνητικού επιτελείου, που χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να αποτρέψει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης από την πλευρά των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό καταφεύγει στη δοκιμασμένη τακτική του μαστιγίου και του καρότου, δηλαδή του «διαλόγου» και της επίδειξης πυγμής. Από τη μια, δηλαδή, δείχνει εξαιρετική ανοχή και επιμένει να καλεί τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ σε διάλογο (π.χ., για το Ασφαλιστικό), αλλά την ίδια στιγμή κατακεραυνώνει όσους επιμένουν να διεκδικούν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους (π.χ., μαθητές). Ιδιαίτερα στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει ορισμένες μορφές πάλης, όπως οι καταλήψεις στα σχολεία, τις οποίες παρουσιάζει ως ακραίες, προετοιμάζοντας το έδαφος για την «ποινικοποίησή» τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να αποκηρύξει την «κατάληψη» που έγινε χτες στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, επιχειρώντας μάλλον να στείλει μήνυμα στους υπόλοιπους εργαζόμενους παρά στους συνδικαλιστές της ΔΕΗ όσον αφορά στη συγκεκριμένη μορφή πάλης. «Θωρούμε ότι ενδεχόμενες διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν δε δικαιολογούν οποιαδήποτε αντίδραση αυτής της μορφής, η οποία υπάρχει σήμερα», είπε με νόημα ο Ε. Αντώναρος. Σε ερώτηση αν το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων και όχι τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Κανείς δεν επικρίνει, από την πλευρά της κυβέρνησης, κινητοποιήσεις, διεκδικήσεις, διαμαρτυρίες, όπως θέλετε πέστε το, των εργαζομένων. Αλλά, υπάρχουν διάφορες μορφές κινητοποιήσεων. Και αυτής της μορφής τις κινητοποιήσεις επέκρινα εγώ μόλις προ ολίγου».

Τη μορφή των καταλήψεων, ως «αντιδημοκρατική ενέργεια» κάποιων «δυναμικών μειοψηφιών» αναμένεται να στηλιτεύσει σήμερα ο Κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της «ώρας του πρωθυπουργού», απαντώντας σε Ερώτηση για τις καταλήψεις στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαντλεί κάθε περιθώριο για να μείνουν στο «διάλογο» για το Ασφαλιστικό ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο Ε. Αντώναρος έκρινε σκόπιμο να επαναλάβει χτες τη δήλωση του υπουργού Απασχόλησης, Β. Μαγγίνα, ότι «δεν υπάρχει χρονικός ορίζοντας» για τη λήξη του «διαλόγου» και ότι θα συνεχιστεί «μέχρι να εξαντληθούν τα θέματα και να ανταλλαγούν όλες οι απόψεις». Πάντως, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «προχωρά στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος», υποστηρίζοντας ότι «αυτή την υποχρέωση έχουμε ως κυβέρνηση και εμείς ανταποκρινόμαστε σε αυτή την υποχρέωση. Αν θα ανταποκριθούν και οι άλλοι στις δικές τους υποχρεώσεις, αυτό αφορά εκείνους».

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΑΣΟΚ
Φόρεσαν «φιλολαϊκό προσωπείο»

Φορώντας το «φιλολαϊκό προσωπείο» που χρησιμοποιούν καθ' όλη την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, με στόχο να συγκαλύψουν τις συντηρητικές τους θέσεις, τη δεξιά και νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, επιχείρησαν και χτες οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ να εμφανιστούν σαν πρεσβευτές της δήθεν «αλλαγής» του κόμματός τους.

Ο Γ. Παπανδρέου από τα Χανιά υποστήριξε ότι «ένα νέο ΠΑΣΟΚ γεννιέται». «Είπαμε», ισχυρίστηκε, «και λέμε "όχι" στις αντιλήψεις που οδηγούν το ΠΑΣΟΚ σε συντηρητική στροφή. Λέμε "όχι" σε αντιλήψεις που το κάνουν κόμμα διαχείρισης του συστήματος, της εναλλαγής και όχι της αλλαγής του κατεστημένου».

Την ίδια στιγμή που με τις φραστικές του κορόνες επιχειρούσε να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, παρουσίαζε ένα «μοντέλο ανάπτυξης» που υπηρετεί την πολιτική του κεφαλαίου και τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ της ενίσχυσης της «υγιούς επιχειρηματικότητας», της «υπεύθυνης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ανταγωνιστικότητας». Ο ίδιος ζήτησε την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των «μεγάλων τομών» στο Ασφαλιστικό εγκαλώντας την κυβέρνηση που δεν «ανοίγει τα χαρτιά της»...

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «η φωνή των εργαζόμενων» και των «μεγάλων κοινωνικών συμμαχιών». «Εχουμε», πρόσθεσε, «ανάγκη από κινήματα λαού», αλλά έσπευσε όλες τις αναφορές του να τις εντάξει στη «συμμετοχική δημοκρατία» που θα αρχίσει και θα τελειώσει αυτή την Κυριακή με την εκλογή του νέου αρχηγού και όχι φυσικά στους λαϊκούς αγώνες, τους οποίους η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας το σύστημα, αποτρέπει, εγκλωβίζοντας τους εργαζόμενους στις λογικές των «κοινωνικών διαλόγων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ε. Βενιζέλος, ο οποίος αρχικά χτες το πρωί με δήλωσή του και αργότερα σε ομιλία του στο Αιγάλεω έστειλε πρόσκληση προς τους πολίτες να πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ε. Βενιζέλος, πλειοδοτώντας σε προτάσεις «αναγέννησης» του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι επιδιώκει «τη μεγάλη ανατροπή, όπως την έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974», και ζήτησε να προτιμηθεί ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για: «Να μπορέσω να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά το στοίχημα της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά το στοίχημα της αποσαφήνισης της κεντροαριστερής λαϊκής, ριζοσπαστικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ». Βέβαια, στη συνέχεια αποκαλύπτοντας το διακύβευμα της σύγκρουσης, ζήτησε την ψήφο των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ για να «αντιμετωπίσω αποτελεσματικά στις επόμενες επικείμενες εκλογές τον Κ. Καραμανλή και τη δεξιά».

Από την πλευρά του ο Κ. Σκανδαλίδης με συνέντευξή του στα «Νέα» υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπογράψει ένα «νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το λαό» και ξεκαθάρισε ότι θα συνεργαστεί «με όποιον βγει».

Εξάλλου, χτες, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα υπάρξουν 1.491 εκλογικά κέντρα, με 3.000 κάλπες και για τις εσωκομματικές εκλογές θα δουλέψουν ως πολιτικό προσωπικό περίπου 34.000 άτομα.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Επέκταση της Σένγκεν

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επέκταση του ευρωφακελώματος στα εννέα νέα κράτη - μέλη, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Μάλτας, με την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν, στις 21 Δεκέμβρη, αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τους 27 υπουργούς Δικαιοσύνης της ΕΕ, τα οκτώ - κράτη μέλη πληρούν τις «προϋποθέσεις» για την ένταξή τους στη Σένγκεν.

Από το μέτρο αποκλείστηκε η Κύπρος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλές χώρες - μέλη της ΕΕ «θεωρούν ότι η επέκταση της ζώνης Σένγκεν προς την Κύπρο θα δημιουργούσε σειρά προβλημάτων, με πρώτο το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης», λόγω του πολιτικού προβλήματος.

Το Συμβούλιο, στο οποίο η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τους υπουργούς Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο και Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, αναφέρθηκε και στη μετανάστευση.

Ο Π. Παυλόπουλος, μιλώντας για τη μετανάστευση, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης «κανόνων συνεργασίας» μεταξύ των κρατών - μελών και κυρίως μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου, για την κοινή φύλαξη των συνόρων της ΕΕ, στα πρότυπα των ομάδων ταχείας επέμβασης της FRONTEX.

Το Συμβούλιο εξέτασε και ζητήματα εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο και της εμπορίας ανθρώπων, καταλήγοντας σε ευχολόγια περί ανάγκης βελτίωσης της νομοθεσίας, με στόχο καλύτερα αποτελέσματα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ