ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΣΤΟ ΕΚΟΦΙΝ
Δεσμεύσεις για συνέχιση των ανατροπών

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - στο πλαίσιο της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας - επανέλαβε στο κοινοτικό διευθυντήριο, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, που μετείχε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας του «Γιουρογκρούπ» (12 χώρες της ευρωζώνης) και του ΕΚΟΦΙΝ (27 χώρες - μέλη της ΕΕ).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές υποθέσεις Χ. Αλμούνια, με δηλώσεις τη Δευτέρα το βράδυ, ανέφερε πως 5 χώρες - μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για μηδενισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μέχρι το 2010. Το ίδιο βράδυ, ο Γ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον Χ. Αλμούνια για την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και να συνεχίσει την προσπάθεια για «δημοσιονομική εξυγίανση» μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του 2008. «Εξυγίανση», η οποία προβλέπεται να επιτευχθεί με τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων (πρόσθετοι φόροι 6 δισ. ευρώ) και τη σκληρή πολιτική λιτότητας σε μισθούς, συντάξεις και δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο των πολιτικών υποχρηματοδότησης των τομέων Παιδείας, Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Επίσης, με δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, ο Γ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή η ΕΕ αναγνώρισε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη δημοσιονομικής εξυγίανσης και έκανε θετικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και την ανεργία και το στόχο μείωσης του διαρθρωτικού ελλείμματος το 2008 τουλάχιστον κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΕΚΟΦΙΝ (χτες μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων), ο υπουργός επανέλαβε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, περί «βελτίωσης της απασχόλησης», αποσιωπώντας το γεγονός ότι αυτή η «βελτίωση» προωθείται μέσω της εφαρμογής μέτρων που κατατείνουν στον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων και κάνουν φτηνότερη για τους εργοδότες την εργατική δύναμη. Για το θέμα των μεταναστών απλώς επιβεβαιώνεται η άποψη ότι υπό την πίεση ρατσιστικών και ξενοφοβικών αντιλήψεων, το ευρωπαϊκό κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις σηκώνουν τείχη «προστατευτισμού» σε βάρος των «παράνομων μεταναστών». Στο σχετικό κείμενο, αν και επισημαίνεται ότι η μετανάστευση συμβάλλει στο δυναμισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας, προστίθεται ότι «η παράνομη μετανάστευση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΑΕ
Την «κομματιάζουν» με τις ευλογίες της ΓΕΝΟΠ

Με το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο που ενέκρινε χτες το ΔΣ (προβλέπει τη σύσταση 6 θυγατρικών εταιρειών), η κυβέρνηση προωθεί την «αποδέσμευση» της ΔΕΗ από το Δημόσιο και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της

Ενα ακόμη βήμα προς τον πλήρη «απογαλακτισμό» της ΔΕΗ από το Δημόσιο, έκανε χτες η κυβέρνηση, προωθώντας - ουσιαστικά με τις «ευλογίες» της ΓΕΝΟΠ - την πολυδιάσπαση της Επιχείρησης. Το βήμα αυτό έγινε με το στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, που εγκρίθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της, το οποίο προβλέπει τη σύσταση 6 θυγατρικών.

Θα ακολουθήσει ένα εξάμηνο «διαλόγου» και κατάρτισης μελετών σκοπιμότητας. Η παράταση αυτή, που θεωρήθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ως «πάγωμα» της σχετικής διαδικασίας και «νίκη», στην ουσία είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η διοίκηση της Επιχείρησης για να προωθήσει τη νέα δομή και να κάνει ακόμη και διορθώσεις στα σχέδιά της, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Κριτήριο, για τις τυχόν αλλαγές που αποφασιστούν δε θα είναι το αποτέλεσμα του «διαλόγου», αλλά η καλύτερη εξυπηρέτηση της στρατηγικής που χάραξε και υλοποιεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλος.

Επίσης, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ έγινε επίσης ενημέρωση για τις επαφές της επιχείρησης με το γερμανικό κολοσσό RWE. Παρά τις πρώτες αντιδράσεις της ΔΕΗ στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τους επαχθείς όρους αυτής της συνεργασίας, και παρά την επιμονή στο ότι δεν πρόκειται να εκχωρηθεί μέρος της παραγωγικής ισχύος της ΔΕΗ στη γερμανική εταιρεία, οι πληροφορίες συνθέτουν μια άλλη εικόνα. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ φέρεται να επιβεβαίωσε ένα μέρος τουλάχιστον των σχεδίων (από κοινού ανάπτυξη δύο λιθανθρακικών μονάδων και μιας φυσικού αερίου), ενώ ήδη βρίσκεται στον ΑΗΣ Καρδιάς πολυμελές κλιμάκιο της RWE με σκοπό, όπως υποστηρίζεται από τη ΔΕΗ, την παροχή συμβουλών συντήρησης του σταθμού. Στα «σκαριά» βρίσκεται και η συνεκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων, η παροχή συμβουλών για την προκήρυξη των διαγωνισμών αντικατάστασης των παλαιών μονάδων και κοινές δραστηριότητες στα Βαλκάνια. Το επίμαχο σημείο είναι το 51% της γερμανικής εταιρείας στις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Αν και λέγεται πως η συνεργασία της ΔΕΗ με τη γερμανική εταιρεία έληξε πριν καν αρχίσει (λόγω της δημοσιοποίησης των σχεδίων και των αντιδράσεων που προκλήθηκαν) το εύρος και η σημασία της συνεργασίας είναι πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι άμεσα παραδέχτηκε η ΔΕΗ, η οποία μάλλον συζητά και με εναλλακτικούς «συνεταίρους».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η δημοσιοποίηση διαφόρων «ερευνών» χρηματοοικονομικών οίκων για την... ανάγκη επιβολής αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Σ' αυτό το πλαίσιο χτες δόθηκε στη δημοσιότητα σχετική έκθεση του διεθνούς οίκου «Citigroup» o οποίος κάνει λόγο για «αναγκαιότητα» αύξησης των τιμολογίων της επιχείρησης κατά 35%, προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να αντεπεξέλθει στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ζητά άδειες για 5 νέες μονάδες

Επίσης, στη χτεσινή του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε να ζητήσει από τη ΡΑΕ τη χορήγηση αδειών για την κατασκευή 5 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Πρόκειται για τις μονάδες:

  • συνδυασμένου κύκλου ισχύος 800 MW με καύσιμο φυσικό αέριο στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης
  • ισχύος 450 MW με καύσιμο λιγνίτη στον ΑΗΣ Μελίτης
  • ισχύος 450 MW τεχνολογίας ρευστοποιημένης κλίνης με καύσιμο λιγνίτη στην περιοχή Κοζάνης - Πτολεμαΐδας
  • ισχύος 700 - 800 MW με καύσιμο λιθάνθρακα στο Αλιβέρι
  • ισχύος 700 - 800 MW με καύσιμο λιθάνθρακα στη Λάρυμνα.

Στη σχετική ανακοίνωση δε διευκρινίζεται εάν πρόκειται για μονάδες που θα λειτουργήσουν σε αντικατάσταση άλλων, στο πλαίσιο υλοποίησης της διάταξης του σχετικού νόμου περί αντικατάστασης μονάδων συνολικής δυναμικότητας 2.400 MW ή αύξησης της συνολικής δυναμικότητας της ΔΕΗ.

ΕΦΕΤ
Πρόστιμα σε επιχειρήσεις τροφίμων

Πρόστιμα συνολικού ύψους 23.000 ευρώ επέβαλε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε 6 επιχειρήσεις τροφίμων για παραβίαση της νομοθεσίας σχετικά με την καταλληλότητα και την ασφάλεια των τροφίμων που διέθεταν.

Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα είναι τα σούπερ μάρκετ «Μασούτης ΑΕ» στη Θεσσαλονίκη (4.000 ευρώ επειδή βρέθηκαν συσκευασίες προϊόντων κοτόπουλου που παρουσίαζαν αλλοίωση) και «Carrefour Μαρινόπουλος» στη Λάρισα (5.000 ευρώ γιατί κατείχε αλλοιωμένα τρόφιμα).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Συνεχίζει στα ύψη

Στα 35 δισ. ευρώ έφτασε ο νέος κρατικός δανεισμός για το 2007 μετά και τη χτεσινή έκδοση 3ετούς ομολόγου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ηδη με το ποσό αυτό έχει καλυφθεί ο... στόχος που έβαζε η κυβέρνηση ενώ όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ξεπεραστεί κατά μερικά δισ. ευρώ. Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρουν ότι το δανειακό πρόγραμμα του 2007 θα κριθεί την τελευταία στιγμή, δηλαδή το Δεκέμβρη, όταν θα έχουν ξεκαθαριστεί τα μεγέθη της υλοποίησης του προϋπολογισμού.

ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ
Ανατιμήσεις 4,7% το Σεπτέμβρη

Προάγγελο νέου κύματος ανατιμήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης αποτελούν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χτες και αφορούν στον «εισαγόμενο» πληθωρισμό. Οι ανατιμήσεις αυτές θα περάσουν σύντομα και στη λαϊκή κατανάλωση, καθώς αυτοί που θα επιβαρυνθούν από τις τιμές των εισαγόμενων (εισαγωγείς, βιομήχανοι, έμποροι κλπ.) θα μετακυλήσουν - και με το παραπάνω - τις αυξήσεις στους τελικούς καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία - καταγράφει τη μεταβολή των τιμών στα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα - αυξήθηκε το μήνα Σεπτέμβρη κατά 4,7%, έναντι αύξησης 2,1% τον ίδιο περσινό μήνα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα και με τη συνεχιζόμενη χρηματιστηριακή κρίση και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο, τα δημητριακά και άλλες πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι τιμές των εισαγόμενων ενεργειακών αγαθών εμφάνισαν το Σεπτέμβρη ραγδαία άνοδο σε ποσοστό 10,3%, τα ενδιάμεσα αγαθά 5,4% και τα καταναλωτικά αγαθά 2,8%. Σε μέσα επίπεδα έτους (Οκτώβρης 2006 - Σεπτέμβρης 2007) ο πληθωρισμός για τα εισαγόμενα βιομηχανικά εμπορεύματα διαμορφώθηκε σε 1,2% (από 6,5% πέρσι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ