ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Αρχισαν οι ελιγμοί εκατέρωθεν

Οι εργαζόμενοι βγήκαν χτες μαζικά στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων

Associated Press

Οι εργαζόμενοι βγήκαν χτες μαζικά στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η Γαλλία, από την απεργία των εργαζομένων σε σιδηροδρόμους, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό), στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αερίου. Πρόκειται για τους κλάδους που θίγονται από τα σχέδια κατάργησης του καθεστώτος ειδικών συντάξεων που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος, επιμένοντας στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 37,5 χρόνια εργασίας στα 40.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και φοιτητικές ενώσεις, καθώς 35 από τα 85 Πανεπιστήμια της χώρας, είναι σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενες για το νομοσχέδιο που επιτρέπει τα Πανεπιστήμια να θεσμοθετήσουν δίδακτρα και να δεχτούν χορηγίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Μετά από ψηφοφορία, το συνδικάτο της CGT, που πρόσκειται στο Γαλλικό ΚΚ, και της Force Ouvriere, που πρόσκειται στην τροτσκιστική «Εργατική Πάλη», συνεχίζουν και σήμερα την απεργία στους σιδηροδρόμους και στα Μέσα Μεταφοράς του Παρισιού. Αντίθετα, τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο γενικότερα χριστιανοδημοκρατικό χώρο τερμάτισαν την κινητοποίηση μετά το πέρας του 24ώρου, κρίνοντας ως «ικανοποιητική» την απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Χαβιέ Μπερτράντ, ο οποίος έθεσε ένα νέο πλάνο συνομιλιών για το ζήτημα.

Ωστόσο, «παραθυράκι» συμβιβασμού φαίνεται ότι ανοίγει και η, κατά τα άλλα, αδιάλλακτη CGT, καθώς λίγες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας, ο επικεφαλής της Μπερνάρ Τιμπό αποδεχόταν, μετά την αρχική του άρνηση, την πρόταση για συνομιλίες ανά κλάδο με τις διοικήσεις των ανάλογων επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Τιμπό, βέβαια, υποστήριξε ότι οι «διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι άνευ όρων».

Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί δείχνει να εκμεταλλεύεται το «παραθυράκι» και έτσι ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το Προεδρικό Μέγαρο αποδέχεται τις διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός Φιγιόν, βέβαια, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σημεία των μεταρρυθμίσεων που είναι αδιαπραγμάτευτα».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Θα επανεξετάσει τις σχέσεις με Ισπανία

Το θέμα της επανεξέτασης των σχέσεων της χώρας του με την Ισπανία έθεσε χτες μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Αυτό θα περιλαμβάνει τόσο τις διπλωματικές όσο και τις οικονομικές σχέσεις. Ο Τσάβες κάλεσε δε τον Ισπανό βασιλιά Χουάν Κάρλος να ζητήσει συγνώμη από τον βενεζουελάνικο λαό για τον απαξιωτικό τρόπο που του απευθύνθηκε στην ιβηρο-αμερικανική διάσκεψη της περασμένης εβδομάδας στη Χιλή. Θυμίζουμε ότι του είχε πει «γιατί δεν το βουλώνεις», όταν ο Τσάβες χαρακτήρισε «φασίστα» τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαριά Αθνάρ. Ο μονάρχης αλλά και ο σημερινός πρωθυπουργός Χοσέ Λούις Θαπατέρο είχαν τότε ενοχληθεί και υπερασπίστηκαν τον Αθνάρ ως «νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο από τους Ισπανούς». Βεβαίως ο Αθνάρ είναι ένας από τη «συμμαχία των προθύμων» που συνέδραμαν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Επίσης είναι η κυβέρνησή του, που κατά το πραξικόπημα του Απρίλη του 2002, που ανέτρεψε τον Τσάβες για 48 ώρες, στήριξε τους πραξικοπηματίες με εμφανέστατη υπονομευτική δράση της ισπανικής πρεσβείας στη Βενεζουέλα.

Ο Τσάβες επιμένοντας ότι απαιτεί σεβασμό για τη χώρα του, ανακοίνωσε ότι αν δε ζητηθεί συγνώμη, θα αυξήσει τους αυστηρούς ελέγχους στις ισπανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Βενεζουέλα. Επίσης έντονη ήταν η αντίδραση της βενεζουελάνικης κυβέρνησης στη στάση του υπουργού Εξωτερικών της Χιλής, που πήρε τη θέση του Ισπανού βασιλιά.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σχετικά με την ανθρωπιστική ανταλλαγή στην Κολομβία (ανάμεσα στην κυβέρνηση και το αντάρτικο των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας -FARC), που πρωτοστατεί ως μεσολαβητής ο Τσάβες, ο αντιδραστικός πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, έθεσε χτες νέα εμπόδια. Αρνείται να διευκολύνει στο έδαφος της χώρας μια συνάντηση του Τσάβες και του ηγέτη των ανταρτών Μανουέλ Μαρουλάντα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Εκθεση του «Διεθνούς Ιδρύματος για τα Δικαιώματα Ψυχικά Ασθενών» με έδρα τις ΗΠΑ αναφέρει «συστηματική κακοποίηση» ψυχικά ασθενών παιδιών που νοσηλεύονται σε ιδρύματα και ψυχιατρικά νοσοκομεία της Σερβίας. Σέρβοι αρμόδιοι υπουργοί αντέταξαν ανεπίλυτα προβλήματα που πηγάζουν απ' τους πολέμους που διαμέλισαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.-- Εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων της πρωτεύουσας του Τσαντ διαδήλωσαν χτες έξω απ' την πρεσβεία της Γαλλίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόπειρα γαλλικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης να απαγάγει 103 παιδιά και να τα μεταφέρει στη Γαλλία.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε τη Βόρεια Χιλή, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες να τραυματιστούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και να υπάρξουν καταστροφές στην πόλη Αντοφαγκάστα και στην Τοκοπίγια. Το βάθος του ήταν 60 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός και στο Περού και τη Βολιβία.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ - ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Η Νιγηρία ανακοίνωσε χτες ότι είναι έτοιμη να στείλει 700 στρατιώτες στη Σομαλία στο πλαίσιο «ειρηνευτικής» αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης. Ωστόσο, νωρίτερα ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε χαρακτηρίσει «επισφαλή» την εκεί ανάπτυξη μίας διεθνούς δύναμης λόγω της ραγδαίας αύξησης των συγκρούσεων μεταξύ αντικατοχικών και αιθιοπικών κατοχικών δυνάμεων.

ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ.-- Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στη Γεωργία θα αρθεί αύριο Παρασκευή 16 Νοέμβρη, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Νίνο Μπουρτζανάτζε, μια βδομάδα μετά την επιβολή της από τον πρόεδρο της χώρας Μιχαήλ Σαακασβίλι.

ΔΑΝΙΑ
Ρασμούσεν ξανά

ΚΟΠΕΝΧΑΓΗ.--

Ο Δανός πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν άρχισε χτες τις διαπραγματεύσεις με τους πολιτικούς συμμάχους του για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων των πρόωρων εκλογών της περασμένης Τρίτης.

Το ποσοστό συμμετοχής των τεσσάρων εκατομμυρίων ψηφοφόρων έφθασε το 86,5% και τα κόμματα που συμμετείχαν στο λεγόμενο «κεντροδεξιό» κυβερνητικό συνασπισμό έλαβαν: οι Φιλελεύθεροι 26,3% (-2,7%) και 46 έδρες, οι Συντηρητικοί 10,4% (+0,1%) και 18 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα Δανίας 13,8% (+0,5%) και 25 έδρες. Το κόμμα της «Νέας Συμμαχίας» που έχει δηλώσει προεκλογικά τη στήριξή του στον Δανό πρωθυπουργό συγκέντρωσε το 2,8% και 5 έδρες.

Παράλληλα οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το 25,5% (-0,3%) και 45 έδρες, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα το 13% (+7%) και 23 έδρες, οι Ριζοσπάστες το 5,1% (-4,1%) και 9 έδρες, η Λίστα Ενότητας το 2,2% (-1,2%) και 4 έδρες. Οι Χριστιανοδημοκράτες έλαβαν το 0,9% και δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απεργία μηχανοδηγών

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χειρόφρενο από τους μηχανοδηγούς των τρένων στη Γερμανία, καθώς το συνδικάτο GDL κήρυξε γενική απεργία από χτες στα εμπορικά και από σήμερα στα επιβατικά τρένα, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όσον αφορά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του GDL, η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων «Deutsche Bahn» δεν έχει ακόμη παρουσιάσει μία βελτιωμένη πρόταση για τους μισθούς, που να μπορεί να αποτελέσει τη βάση για επανάληψη των συνομιλιών και τόνισε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για απεργία απ' αόριστον, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική προσφορά.

ΙΡΑΝ
«Προδότης» πρώην διαπραγματευτής

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Για «παράδοση απόρρητων πληροφοριών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε ξένους, μεταξύ αυτών και η βρετανική πρεσβεία» κατηγόρησε, χτες, η ιρανική ηγεσία, διά του υπουργείου Πληροφοριών, τον πρώην διαπραγματευτή, Χοσεΐν Μουσαβιάν. Στην ανακοίνωση δε διευκρινίζεται αν θα συλληφθεί.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε τριγμούς στο Ιράν καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα, όπως φαίνεται, στην εφαρμογή μέτρων στην κατεύθυνση της επίθεσης που εξαπέλυσε, πριν από δύο 24ωρα ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ, προς όλους τους επικριτές του για το χειρισμό των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντάς τους «προδότες».Οι τριγμοί για το σύνολο του ιρανικού καθεστώτος γίνονται μεγαλύτεροι αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Μουσαβιάν είναι στενός συνεργάτης του Χασεμί Ραφσαντζανί, επικεφαλής του Συμβουλίου των Ειδικών που ελέγχει ακόμη και τον Αγιατολάχ, και διατέλεσε διαπραγματευτής υπό τον Πρόεδρο Χαταμί.

Στο μεταξύ, στη Βιέννη εντείνονται οι προετοιμασίες για την εκπόνηση της νέας έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ