Πέμπτη 15 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Αρχισαν οι ελιγμοί εκατέρωθεν

Οι εργαζόμενοι βγήκαν χτες μαζικά στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων

Associated Press

Οι εργαζόμενοι βγήκαν χτες μαζικά στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων
ΠΑΡΙΣΙ.--

Παρέλυσε, χτες, για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα η Γαλλία, από την απεργία των εργαζομένων σε σιδηροδρόμους, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό), στις δημόσιες επιχειρήσεις ηλεκτρισμού και αερίου. Πρόκειται για τους κλάδους που θίγονται από τα σχέδια κατάργησης του καθεστώτος ειδικών συντάξεων που προωθεί ο Γάλλος Πρόεδρος, επιμένοντας στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 37,5 χρόνια εργασίας στα 40.

Σε όλες τις μεγάλες πόλεις πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, στις οποίες συμμετείχαν και φοιτητικές ενώσεις, καθώς 35 από τα 85 Πανεπιστήμια της χώρας, είναι σε κατάληψη, διαμαρτυρόμενες για το νομοσχέδιο που επιτρέπει τα Πανεπιστήμια να θεσμοθετήσουν δίδακτρα και να δεχτούν χορηγίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Μετά από ψηφοφορία, το συνδικάτο της CGT, που πρόσκειται στο Γαλλικό ΚΚ, και της Force Ouvriere, που πρόσκειται στην τροτσκιστική «Εργατική Πάλη», συνεχίζουν και σήμερα την απεργία στους σιδηροδρόμους και στα Μέσα Μεταφοράς του Παρισιού. Αντίθετα, τα συνδικάτα που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και στο γενικότερα χριστιανοδημοκρατικό χώρο τερμάτισαν την κινητοποίηση μετά το πέρας του 24ώρου, κρίνοντας ως «ικανοποιητική» την απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Χαβιέ Μπερτράντ, ο οποίος έθεσε ένα νέο πλάνο συνομιλιών για το ζήτημα.

Ωστόσο, «παραθυράκι» συμβιβασμού φαίνεται ότι ανοίγει και η, κατά τα άλλα, αδιάλλακτη CGT, καθώς λίγες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας, ο επικεφαλής της Μπερνάρ Τιμπό αποδεχόταν, μετά την αρχική του άρνηση, την πρόταση για συνομιλίες ανά κλάδο με τις διοικήσεις των ανάλογων επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ο Τιμπό, βέβαια, υποστήριξε ότι οι «διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι άνευ όρων».

Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί δείχνει να εκμεταλλεύεται το «παραθυράκι» και έτσι ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι το Προεδρικό Μέγαρο αποδέχεται τις διαπραγματεύσεις. Ο πρωθυπουργός Φιγιόν, βέβαια, πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σημεία των μεταρρυθμίσεων που είναι αδιαπραγμάτευτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ